Abant’tan başlayıp 2 bin 300 kilometrelik kültür ve tarih dolu bir rota üzerinden Göbeklitepe’de tamamlanacak olan TransAnatolia’da rallinin uluslararası isimleri yarışıyor.
Türkiye’de ilk ve tek, dünyada ise en büyük ve zorlu yarışlarından biri olan TransAnatolia Rally Raid, 24–31 Ağustos tarihleri arasında 9. kez düzenleniyor. Abant’tan başlayıp 2 bin 300 kilometrelik kültür ve tarih dolu bir rota üzerinden Göbeklitepe’de tamamlanacak olan TransAnatolia’da rallinin uluslararası isimleri yarışıyor.
Batı Karadeniz’in tuvali Abant‘tan başlayıp Orta Anadolu’nun uçsuz bucaksız bozkırlarını katedecek ve dünyanın en sıradışı manzaralarını sunan Güneydoğu’da zirveye ulaşarak Göbeklitepe’de tamamlanacak olan TransAnatolia Rally Raid, 24–31 Ağustos tarihlerinde 2 bin 300 kilometrelik dev bir yarışa sahne olacak.
HER ETAPTA FARKLI BIR MACERA
TransAnatolia Rally Raid’in ilk gününde ralliciler Abant Gölü’nden start alıp Beypazarı, Nallıhan, Gordion ve Haymana parkurunu, 2. gün Haymana‘dan başlayıp Tuz Gölü, Sultanhanı, Obruk Gölleri, Mekke ve Acıgöl parkurunu, 3. gün Acıgöl‘den Ihlara, Güzelyurt, Nar Gölü ve Kapadokya parkurunu, 4. gün Kapadokya’dan Erciyes, Sultan Sazlığı, Ahır Dağı Yaylaları ve Maraş parkurunu, 5. gün Maraş’tan Nurhak Dağları, Engizek Dağları ve Nemrut Dağı parkurunu, 6. gün Nemrut Dağı’ndan Atatürk Barajı ve Mardin parkurunu, 7. gün ise Mardin’den Göbeklitepe parkurunu katedecek.
RALLİNİN ULUSLARARASI İSİMLERİ
2 bin 300 kilometrelik büyük mücadeleye dünya çapında rallicilerin de katıldığını belirten TransAnatolia Genel Koordinatörü Burak Büyükpınar, şu bilgileri verdi: “TransAnatolia’da 90 araç ve 150’ye yakın yarışmacı start alacak. Yarışmacıların yarısı yabancı yarışmacı. Bu sene bir ilk gerçekleşti ve bir Fransız takımı organizasyona dahil oldu. Dakar tecrübesi olan Yves Tartarin ve uluslararası bir yarışa ilk kez katılan Cedric Duplé, Suzuki 1000 GSXR motorlu bir Steenbok iki çeker ile SSV kategorisinde yarışacak. Bu yıl TransAnatolia'da sadece motosikletler değil, arabalar ve SSV'ler de yer alacak. Rallinin en iddialı ve tecrübeli sürücülerinden Marino Mutii (Mercedes Unimog) bu yarışta artık yalnız olmayacak. Giulio Verzeletti de Mercedes Unimog ile yarışa katılmaya karar verdi. Pharaons gibi uluslararası rallilere pek çok kez katılan Varzeletti şimdi de Türkiye'nin tarihini, kültürünü ve doğasını keşfedecek. Çekişmeli bir yarışa sahne olacak kamyon kategorisinde ise üç kamyon var ve uluslararası bir isim olan Antonio Cabini de yarışacak. Yarışa katılan kadınların sayısı da giderek artıyor. Otomobil tarafında kadın yarışmacılarımız var. Motosiklet kategorisinde ise yarışa dört kadınyarışçı katılıyor.Aralarından üç binicimiz daha önce Motorally World'e katıldı. Camilla Ferzacca'nın ise ilk uluslararası yarışı olacak.”
HER SINIFTAN RALLİCİ KATILIYOR
TransAnatolia’da enduro sınıfı arazi motorsikletleri, 4x4 ve 6x6 arazi araçları, ATV ve kamyonlar dört ayrı kategoride ve bir arada yol dışı etaplarda mücadele edecek. TransAnatolia organizasyonuna ralli, raid ve macera olmak üzere üç ayrı sınıfta katılımcı kabul ediliyor. Ralli sınıfına katılan yarışçılar özel etaplarda zamana karşı yarışıyor. Raid sınıfındaki yarışçıların ise navigasyon yetenekleri değerlendirilerek sıralama yapılıyor.
Organizasyon profesyonel katılımcıların yanı sıra ralli deneyimi yaşamak isteyen amatör sporculara da ev sahipliği yapıyor.TransAnatolia’nın macera grubu olarak adlandırılan üçüncü grup amatör katılımcıları parkurun diledikleri bölümlerini hiçbir değerlendirme kriteri olmadan katediyor, ancak günün sonunda kamplarında yarışçılarla aynı ortamı paylaşarak yarış atmosferini yaşıyor.
BİHA
Yorum Yazın