Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Bölge barolarından kayyuma ortak tepki: İdari darbedir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bölge barolarından kayyuma ortak tepki: İdari darbedir
Abone ol
Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinde kayyum atamasına Şanlıurfa Barosu dahil 28 baro tepki gösterdi. Utanç olarak değerlendirilen karar için "Bu uygulama ile Türkiye’nin idari yapısına ağır bir darbedir" denildi.

İçişleri Bakanlığı kararıyla, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk görevden alınıp kayyum atanmasına tepkiler sürüyor.

Aralarında Şanlıurfa Barosu'nun da bulunduğu 28 bölge barosu konuya dair yazılı açıklama yaptı. 31 Mart 2019 seçimleri arifesinde, “Seçilirlerse kayyum atarız” tehdidinin hayata geçirildiğini belirten barolar kararı utanç verici olarak değerlendirdi. Kararın hukuk dışı olduğunu ve belediye başkanlarının göreve iade edilmesini talep eden barolar; açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

 

"İDARİ DARBEDİR"

"Bu utanca ikinci kez tanıklık ediyoruz. 2016 yılında da yine çok sayıda belediye başkanı gözaltına alınmış, aynı şekilde seçilen 96 belediye başkanlarının yerine kayyum atanmıştı. OHAL’in hukuksuz uygulamaları, OHAL kalkmış olmasına rağmen hız kesmeden devam ediyor. Demokrasi, hukuk bir kez daha askıya alındı, yerle bir edildi.

31 Mart 2019 seçimleri arifesinde, “seçilirlerse kayyum atarız” tehdidi hayata geçirildi. YSK tarafından adaylıkları onaylanarak seçilen üç belediye başkanının, daha beş ay geçmeden devam eden ve henüz kesinleşmeyen soruşturma ve davalar gerekçe gösterilerek bir “idari karar” ile görevlerinden uzaklaştırılmaları, idarenin yargı üzerindeki vesayetini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu uygulama ile Türkiye’nin idari yapısının yanı sıra, yargısı da ağır bir darbe daha almıştır.     

Seçim ve onun tezahürü olan halk iradesinin, idari bir karar ile ortadan kaldırılması en hafif deyimiyle idari bir darbedir. Halk iradesine karşı gerçekleştirilen bu darbe, Türkiye’nin demokrasisine bir yarar sağlamayacaktır. Ayrıca daha önce İstanbul ve Ankara ve başka illerde AKP’li belediyelerde uygulandığı üzere; görevden alınan belediye başkanlarının yerine, belediye meclis üyelerinden birinin başkan vekili olarak seçimine olanak vermeden doğrudan kayyum atanması, açıkça bir çifte standarttır, bu hukuka aykırılığı daha da katmerleştirmiştir. 

 

"GÖREVE İADE EDİLSİNLER"

Bizler; barış içinde bir arada yaşama fikrini, demokratik hukuk devleti idealine olan inancı da tümden ortadan kaldıran bu hukuk dışı uygulamayı kabul etmiyoruz. OHAL uygulamalarının devamı olan bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilerek, görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının derhal görevlerine iadesini talep ediyoruz.

Karara imza atan barolar:

  1. Adana Barosu

  2. Adıyaman Barosu

  3. Ağrı Barosu

  4. Ankara Barosu

  5. Antalya Barosu

  6. Artvin Barosu

  7. Batman Barosu

  8. Bingöl Barosu

  9. Bitlis Barosu

  10. Bursa Barosu

  11. Denizli Barosu

  12. Diyarbakır Barosu

  13. Düzce Barosu

  14. Gaziantep Barosu

  15. Hakkari Barosu

  16. Hatay Barosu

  17. İstanbul Barosu

  18. İzmir Barosu

  19. Kars-Ardahan Barosu

  20. Mardin Barosu

  21. Mersin Barosu

  22. Muş Barosu

  23. Siirt Barosu

  24. Şanlıurfa Barosu

  25. Şırnak Barosu

  26. Tunceli Barosu

  27. Van Barosu

  28. Yalova Barosu

BİHA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TransAnatolia Göbektlitepe'de tamamlanacakÖnceki Haber

TransAnatolia Göbektlitepe'de tamamlanac...

Dicle Elektrik: Karaköprü'ye 1 milyonluk yatırım yapıldıSonraki Haber

Dicle Elektrik: Karaköprü'ye 1 milyonluk...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar