Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi’nde Nisan ayının ‘Otizm Farkındalık Ayı’ olması dolayısıyla stant açılarak bilgilendirme yapılırken, Doç. Dr. Fethiye Kılıçaslan Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi, başarılı sağlıkhizmetinin yanı sıra yaptığı etkinliklerle sağlıklı yaşam konusunda dikkatçekmeye devam ediyor. Nisan ayının ‘Otizm Farkındalık Ayı’ olmasından dolayıhastane girişinde bilgilendirme standı açıldı. Başhekim Yardımcısı Doç. Dr.Serap Satış, başhemşire ve personel tarafından hasta ve hasta yakınlarına otizmhastalığı konusunda bilgilendirme yapıldı.
Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı veHastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fethiye Kılıçaslan ise OtizmSpektrum Bozukluğu (OSB) ile ilgili açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Kılıçaslan,Otizm Spektrum Bozukluğunun (OSB) belirtilerinin erken çocukluk dönemindeortaya çıkan, sosyal etkileşim ve iletişim becerilerinde bozulmaya yol açan,aynı zamanda kısıtlı ve tekrarlayıcı davranışlarla karakterize olannörogelişimsel bir bozukluk olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Fethiye Kılıçaslan konuyla ilgili şu ifadelerikullandı:
“Her geçen yıl otizm görülme oranının arttığını görmekteyiz.Son yapılan çalışmalar her 36 çocuktan birinin otizm tanısı aldığınıgösteriyor. Hem dünyada hem de ülkemizde görülen yaygın bir durumdur ve erkenteşhis ve müdahale çok önemlidir.
Otizm spektrum bozukluğu, her bireyde farklı şekillerde veşiddetlerde ortaya çıkabilir. OSB'ninnedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerinetkileşimi rol oynar. Bu durum, doğum öncesi, doğum sırası ve erken çocuklukdöneminde ortaya çıkabilir. Son yıllarda yaşadığımız pandemi ve deprem gibiafetlerden sonra otizmin görülme oranlarının daha da artacağı ile ilgiliendişelerimiz bulunmaktadır. Erken teşhis ve doğru müdahale, bireyin yaşamkalitesini önemli ölçüde artırabilmektedir.
Otizm tanılı çocuklar için hem aileleri hem de toplumdestekleyici bir ortam sağlamak için çaba göstermelidir. Ayrıca, toplumun otizmkonusunda farkındalığının artırılması ve kabul edici bir ortamın oluşturulmasıda önemlidir."
BİHA
Yorum Yazın