Atanamayan Öğretmenler Kütüphanelere Uzman Olarak Görevlendirilecek! MEB'in Yeni Yönetmeliği Resmi Gazete'de Yayımlandı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 20 bin öğretmenin atama sonuçlarını açıklarken yeni bir yönetmelik de Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni yönetmeliğe göre, atanamayan öğretmenler kitap sayısı 10 bini aşan okul kütüphanelerinde uzman olarak görevlendirilebilecek.
Yeni Yönetmelik Detayları
MEB'in Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği'ne göre, kitap sayısı 10 bini aşan okul kütüphanelerine uzman görevli atanacak. Kütüphanecinin atanamadığı durumlarda, Türk Dili ve Edebiyatı veya Türkçe öğretmenleri arasından atama yapılacak. Bu da sağlanamazsa, kütüphanecilik kursu almış bir öğretmen atanacak. Bu koşullar sağlanamazsa, öğretmenler kurulu kendi içinden kütüphaneden sorumlu öğretmen seçecek. Kütüphane sorumlusuna yardımcı bir memur görevlendirilecek ve bu kişilere kütüphane işleri dışında başka görev verilmeyecek.
20 Bin Öğretmenin Atama Sonuçları Açıklandı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 20 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sonuçlara e-Devlet üzerinden erişilebileceğini duyurdu. Tekin, "Sonuçları öğrenmek isteyen öğretmenlerimiz, e-Devlet üzerinden erişim sağlayabilirler" ifadelerini kullandı.
MEB'in Açıklaması
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmî ve özel örgün-yaygın eğitim kurumlarında oluşturulan okul kütüphanelerinin kuruluş, işleyiş ve personeli ile ilgili esasları kapsayan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği Resmî Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, kitap sayısı 10 bini aşan kütüphanelere kütüphaneci atanacak. Kütüphanecinin atanamadığı durumlarda valilik, Türk dili ve edebiyatı veya Türkçe öğretmenlerinden görevlendirme yapacak.
Kütüphane sorumlusu ve yardımcısı, kütüphane kaynaklarının kayıtlarını tutacak ve bilgilerin erişimini sağlamak için bibliyografik kimlikler hazırlayacak. Okuma kültürünü oluşturmak için etkinlikler düzenleyecek olan kütüphaneci veya sorumlu öğretmen, öğrencilere rehberlik edecek ve kitap okumanın okul başarısına yansımalarını okul yönetimi ve velilerle paylaşacak.
Seçim ve Ayıklama Komisyonu
İlçelerde kütüphane kaynaklarının tespiti ve seçimi için Seçim ve Ayıklama Komisyonu oluşturulacak. Komisyon, Türk millî eğitiminin genel amaçlarına uygun kaynakları seçecek. Her ders yılı sonunda kütüphane kaynakları kontrol edilecek ve onarımı gerekenler rapor edilecek.
Danışma Hizmeti ve Etkinlikler
Kütüphanelerde öğretmen ve öğrencilere danışma hizmeti verilecek. Ayrıca, okul kütüphanelerinde etkinlikler ve kitap tanıtımları yapılacak, okuma kültürünü teşvik etmek için geziler planlanacak. Bir kitap en fazla 15 gün ödünç alınabilecek ve bu süreç kütüphane otomasyon sistemi üzerinden yürütülecek.
Yorum Yazın