Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinin başında gelen Şanlıurfa’da Karacadağ eteklerinde üretilen doğal çeltik üretimi için toprağa tohum serpilmeye başlandı. İlk çeltik tohumunu yere serpen Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, “Volkanik su ile organik bir şekilde üretilen pirinç türü içerisinde hiç bir katkı maddesi ve kimyasal ilaç kullanımı bulunmamaktadır” dedi.
Şanlıurfa,Türkiye'nin önemli hububat üretim merkezlerinin başında geliyor.
Verimli topraklarasahip Şanlıurfa’da üretilen ürünlerden biri de Karacadağ pirinci olarak bilinenpirinç çeşidi.
Şanlıurfa’dapirinç üretiminin artması için çalışmalar da sürüyor. İlde son olarakgeçtiğimiz günlerde üreticilere yüzde 75’lik hibe desteğine sahip 11 tonsertifikalı çeltik tohumu dağıtıldı.
Dağıtımınardından bin bir zahmetle üretilen pirinç için yılın ilk topumu da Siverek’te toprağaatıldı.
İlk çeltiktohumunu yere Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy serpti.
Siverek’teEskihan Mahallesi Söylemez Köyü'nde Derviş Erik’e ait tarlada Aksoy çeltik tohumunuçiftçilerle birlikte yaptı.
SiverekKaracadağ pirincinin en temel özelliğinin kendine has kokusu olduğunu belirtenMehmet Aksoy, glisemik indeksinin, nişasta ve şeker oranın düşük olmasınedeniyle şeker hastalarının tükettiği tek pirinç olma özelliğini ifade etti.
Aksoy, şunlarıifade etti:
"Volkaniksu ile organik bir şekilde üretilen pirinç türü içerisinde hiç bir katkımaddesi ve kimyasal ilaç kullanımı bulunmamaktadır. Karacadağ pirincimizde Bgurubu vitaminler, D vitamin, fosfor, amino asit bileşimleri yer almaktadır.Aynı zamanda kalsiyum, protein, niasin, potasyum,lif gibi yararlı maddelerbulunmaktadır".
Şanlıurfa’da4 bin 500 dekar alanda yapılan çeltik üretiminden yaklaşık olarak 900 tonpirinç elde ediliyor.
BİHA
Yorum Yazın