Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Okullarda ”görgü kuralları” ders olarak okutulacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Okullarda ”görgü kuralları” ders olarak okutulacak
Abone ol
Millî Eğitim Bakanlığınca, ortaokullarda ”görgü kuralları ve nezaket” dersi ile liselerde ”adabımuaşeret” dersinin müfredatı hazırlandı.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), okullarda"adabımuaşeret" müfredat kapsamına alındı. Bakanlık, dersin adınıpedagojik uygunluk açısından liselerde "adabımuaşeret", ortaokullardaise "görgü kuralları ve nezaket" olarak belirledi.

Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce hazırlanan"adabımuaşeret" dersinin, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğüncehazırlanan "görgü kuralları ve nezaket" dersinin müfredatı, Talim veTerbiye Kurulu Başkanlığının onayından geçti.

Ortaokullarda tüm kademelerde seçmeli olarak okutulacak"görgü kuralları ve nezaket" dersi ile öğrencilerin iletişimde görgükurallarının ve nezaketin önemini fark etmeleri; aile içinde, okulda, toplumiçinde ve kişiler arası ilişkilerde görgü kurallarına ve nezakete uygundavranış sergilemeleri amaçlandı.

Derslerde öğrencilerin farklı kültürlerde görgü kurallarıve nezaketin önemini kavramaları, çevreye karşı duyarlı olmaları ve dijitalortamlarda görgü kuralları ve nezaketin önemini fark etmeleri hedeflendi. Ders,iki düzeyde 72 saatlik öğretim programını içeriyor. Dersin birinci düzeyindekimüfredat, "görgü ve nezaket", "ailede görgü kuralları ve nezaket","okul ortamında görgü kuralları ve nezaket", "toplum içindegörgü kuralları ve nezaket" olmak üzere dört üniteden oluştu.

Dersin ikinci düzeyindeki müfredatında ise "görgü venezaket", "kişiler arası ilişkilerde görgü kuralları venezaket", "çevrede görgü kuralları ve nezaket", "dijitalortamlarda görgü kuralları ve nezaket", "farklı kültürlerde görgükuralları ve nezaket" olmak üzere beş ünite yer aldı.

"Görgü ve nezaket" ünitesinde görgü, nezaket,zarafet, saygı, sevgi, teşekkür etme, hürmet, edep, mahremiyet, hak, sorumlulukve terbiye ile ilgili örnek olaylar anlatılacak.

"Ailede görgü kuralları ve nezaket" ünitesindeöğrencilerin aile içi iletişimde görgü kurallarına uyması, nazik olması,kişisel bakımına özen göstermesi ve sofra adabına uygun davranması amaçlandı.

"Okul ortamında görgü kuralları ve nezaket"ünitesinde, öğrencilerin arkadaşlarıyla iletişim kurarken nazik olması, ortakkullanım alanlarının temizliğine özen göstermesi, gerektiğinde akranlarınayardım etmesi, millî ve manevi değerlere saygı göstermesi gibi hedeflere uygunkazanımlar planlandı.

"Toplum içinde görgü kuralları ve nezaket"ünitesinde öğrencilerin toplumsal alanda nezaketli olmasının, toplum içerisindeiletişim kurduğu kişiye uygun hitap şeklini tercih etmesinin, başkalarınınhaklarına saygı göstermesinin önemini fark etmesi yönünde içerik hazırlandı.

"Kişiler arası ilişkilerde görgü kuralları venezaket" ünitesinde öğrencilerin kişiler arası iletişimde görgü venezaketin önemini kavraması ve empati becerisine sahip bireylerin toplumsalbirlikteliğe sağlayacağı katkıları fark etmesi; "çevrede görgü kurallarıve nezaket" ünitesinde ise öğrencilerin çevresindeki sorunlara yönelikprojeler üretmesi sağlanacak.

"Dijital ortamlarda görgü kuralları ve nezaket"ünitesinde öğrencilerin dijital iletişim araçlarını kullanırken nezaketifadeleri kullanmanın önemini kavramaları ve buna uygun davranışlarısergilemelerine dönük içerik hazırlandı. Dijital iletişimin aile içi iletişimiengellememesi gerektiği üzerinde durulacak olan derslerde, dijital ortamlardazamanı verimli kullanmanın önemi vurgulanacak.

"Farklı kültürlerde görgü kuralları ve nezaket"ünitesinde öğrencilerin farklı kültürlerdeki görgü kuralları ve nezaketifadelerini tanıması, bunlara örnekler vermesi ve saygı duyması amaçlandı.

Lise 9 ve 10. sınıflarda 36 saatlik öğretim programıiçeren ders, seçmeli dersler kapsamına alındı. 

"Adabımuaşeret" dersi öğretim programı, Türkkültürü ve toplumsal gelişmeler göz önünde bulundurularak görgü ve nezaketkurallarının geniş bir bakış açısıyla ele alınmasını sağlayacak biçimdeuygulamaya dönük hazırlandı.

Öğrencilerin adabımuaşerete uygun konuşmaları,giyinmeleri ve davranmalarının hedeflendiği derslerde kazanımlar için gereklibecerilerin geliştirilmesinde etkinliklerle zenginleştirilmiş, ilgi çekiciaraştırma ve uygulamaya yönelik bir öğrenme süreci planlandı.

Program ile millî ve manevi değerlerini özümseyerek tutumve davranışlarını bu istikamette şekillendiren; insanlar arasında karşılıklısevgi, saygı ve toplumsal huzurun sağlanması amacıyla insan ilişkilerinidüzenleyen kuralları hayatına uygulayan bireyler yetiştirmek amaçlandı.

"Adabımuaşeret" dersinde teorik bilgilerinöğretilmesinden ziyade drama, gözlem, tartışma gibi etkinliklere yer verilereköğrencilerin yaparak/yaşayarak öğrenmelerine imkân tanınacak. Ders ileöğrencilerin geçmişten bugüne kültürde yer alan görgü, nezaket ve zarafetiiçselleştirmeleri sağlanarak davranışa dönüşen kalıcı öğrenmelere zeminhazırlanacak.

Liselerdeki dersin müfredatı, 7 üniteden oluştu."Kültürden kavrama adabımuaşeret" adını taşıyan ilk ünite ileöğrencilerin "edep, görgü, terbiye, medenilik, sabır, zarafet venezaket" kavramlarını ve farklı kültürlerden adabımuaşeret ile ilgiliörnekleri tanımaları hedeflendi.

"Kişisel tutum ve adabımuaşeret" adlı ikinciünite ile öğrencilerin, güven verici davranışları ayırt etmeleri ve iyiliğinönemini anlamalarının yanı sıra kişisel bakım ve temizlik kuralları ve ortamauygun giyinmenin önemi anlatılacak.

"Ailede adabımuaşeret" ünitesinde aile içiilişkilerde sevgi ve saygının önemi, mahremiyet, Kur'an-ı Kerim ve sünnetteanne babaya hürmet, akrabalık ilişkilerinde adabımuaşeret, sevinç ve üzüntüdeaile bireyleriyle bir araya gelme gibi konular ve "sılayırahim"(anne, baba ve akrabayı ziyaret etme) kavramının önemi üzerinde durulacak.

Programın en kapsamlı ünitesi olan "toplumdaadabımuaşeret" isimli dördüncü ünitede ortak kullanım alanlarında salonprogramlarında, okulda, komşuluk ilişkilerinde, ziyaretlerde, misafirlerinkarşılanması, ağırlanması ve uğurlanmasında adabımuaşeretin önemine yerverildi.

"İletişimde, teknoloji ve sosyal medya kullanımındaadabımuaşeret" adlı beşinci ünitede kişiler arası adabımuaşeretin yanısıra teknoloji ve sosyal medya kullanımında adabımuaşeret anlatıldı.

"Doğal kaynakların kullanımı ve çevreninkorunmasında adabımuaşeret" adlı altıncı ünitede atıkların ayrıştırılmasıve geri dönüşüm projeleri, orman yangınlarının önlenmesi için yapılançalışmalar, çevre dostu projeler gibi uygulamalara değinildi.

"İş ve meslek hayatında adabımuaşeret" adlı sonünitede ise giyim kuşama özen gösterme, görüşmeye zamanında gelme, el sıkma,göz kontağı kurma ve beden diline önem verme gibi davranışların önemi üzerindeduruldu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haliliye’de yollar yenileniyorÖnceki Haber

Haliliye’de yollar yenileniyor

Tabip odasından “aşı yok” diyen doktora dava açılmasına tepkiSonraki Haber

Tabip odasından “aşı yok” diyen doktora...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar