Tarımda başlayan hasat sezonu ile birlikte ürünlerini biraz daha yüksek bir fiyata satmak için TMO’ya yönelen çiftçiler, randevu sistemindeki krizden şikayetçi. “Buğday, arpa hasadı yapıldı, neredeyse bitti, ama üretici bir türlü TMO’dan randevu alamıyor” diyen ZMO Şanlıurfa Şubesi Başkanı Mustafa Yılmaz, üreticinin randevu alamadığı için ürününü piyasada zararına sattığını savundu.
Başta buğday ve arpa olmak üzere, Şanlıurfa’da 2023 yılı hububat ürünlerindeki hasat sezonu neredeyse bitti.
Üreticiler, arazilerinden kaldırdıkları ürünleri piyasadaki ortalama fiyattan daha yüksek bir fiyata satmak için Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) yöneliyor. Ancak üreticiler, randevu sisteminin belli aralıklarla aktifleştiğini ve bundan dolayı da bir türlü randevu alıp ürünlerini satamadıklarını savunuyor.
YILMAZ: ÜRETİCİ ÜRÜNLERİ ZARARINA SATIYOR
Konuyu Ajans Urfa’ya değerlendiren Zira Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şubesi Başkanı Mustafa Yılmaz da, “Tarımın kenti olan Şanlıurfa’da buğday ve arpa hasadı yapıldı, neredeyse bitti. Ancak üretici hala TMO'dan randevu alamıyor” diyerek sorunun devam ettiğini belirtti.
TMO’da randevu alınmaması nedeniyle üreticilerin ürünlerini serbest piyasada zararına sattığını vurgulayan Yılmaz, “TMO’dan randevu alamadığı için üreticiler, ürünü belirlenen fiyattan satamıyor. Piyasada tabiri yerindeyse, zararına satıyor. Mevcut durumda buğday, kg başına 1,5 TL’ye düşük bir farkla serbest piyasada satılıyor. Bu da üretici için ciddi zarar. Basit bir hesap yaparsak, ortalama 100 ton buğdayda 150 bin TL zarar demek oluyor” dedi.
“ÜRETİCİ BU GİDİŞATLA BUĞDAY EKMEKTEN VAZGEÇECEK”
Yılmaz, üreticinin mısır gibi ekeceği yeni ürünler için tohum, gübre, ilaç gibi tarımsal girdileri alması gerektiğini hatırlatarak, “Üretici şu an mısır ekimine başladı. Tohum, gübre, ilaç almak, bunların ve kredi borcunu ödemek için ürün piyasada 45 gün ödemeli açıklanan fiyatın altında satılıyor. Bu gidişatla üretici artık buğday gibi ürünleri ekmekten vazgeçeçek” ifadelerini kullandı.
Ülkeye yapılan buğday ithalatına da değinen Yılmaz, uygulanan tarım politikasını “akıl almaz” diye nitelendirdiği konuşmasında şunları söyledi: “TÜİK’in dış ticaret verilerine göre, Türkiye 2023 yılının ilk 5 ayında 6.5 milyon ton ekmeklik buğday ithal etti. Bu süreçte buğday ithalatına 2.1 milyar dolar ödenmiş. Bu da, başka ülkenin üreticisini desteklemiş oluyoruz demektir. Ancak üretici, uygulanan bu akıl almaz tarım politikasına rağmen ısrarla üretimi sürdürmeye devam ediyor. Dolayısıyla, tarımda sürdürebilir ve gıda krizi yaşamaması için üreticiyi piyasada ezdirmeyecek kararlar alınmalı ve üreticinin malına sahip çıkılmalı.”
“TMO’DAN RANDEVULAR ÜCRETSİZ ALINIR”
Yılmaz, son günlerde gündeme gelen ve TMO’nun da bir açıklamayla dikkat çektiği bazı dolandırıcı internet siteler ile ilgili olarak da, “Urfa’da şimdiye kadar böyle bir durumla karşılaşmış değiliz. TMO’dan randevular ücretsiz ve sadece T.C. kimlik numarası ile alınır. Zaten TMO, ÇKS sisteminde kayıtlı arazi varlığı baz alarak ürünü alıyor. TMO’’nun buradaki sıkıntısı, sadece üretici randevu alamıyor. Diğer konuda üreticilerimiz duyarlıdır” dedi.
Nitekim, TMO da yaptığı açıklama ile son günlerde bazı sosyal medya hesapları ve internet sitelerinin dolandırıcılığına dikkat çekmişti. İlgili açıklamada, bu tarz sitelerin üreticiye ücret karşılığında TMO’dan randevu alabiklerini söyleyerek üreticiyi dolandırmaya çalıştıklarını hatırlatmıştı. TMO, randevuların tamamen ücretsiz olduğu ve TMO resmi internet sitesi dışında başka bir mecradan alınmaması konusunda üreticileri uyardı.
Yorum Yazın