Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Yaratıcılığını işe döktü: Sosyal medya artık iş kapısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yaratıcılığını işe döktü: Sosyal medya artık iş kapısı
Abone ol
Ceylanpınar’da yaşayan ev kadını Esmanur Çelik, ailesinin ekonomik zorluluklar yaşadığı süreçte elini taşın altına koydu ve sosyal meydan aldığı siparişlerle butik pastalar yapmaya başladı

Butik pasta yapımı, Şanlıurfa’da da artık ev kadınlarının favori mesleği haline geldi.

Ceylanpınar İlçesinde 41 yaşındaki 2 çocuk annesi Esmanur Çelik, ilçede bir ilke imza atarak butik pasta yapmaya başladı.  Onun bu yolculuğunun arkasında, ekonomik sorunların yanı sıra satın alınan pastaların hem sağlıksız olduğu düşüncesi hem de damak tatlarına hitap etmiyor oluşu yatıyordu.

ELİNİN HAMURUYLA EKONOMİYE DESTEK

Lise mezunu olan Çelik, bundan 10 yıl önce pasta yapımına dair hiçbir eğitimi olmamasına rağmen kolları sıvadı ve tezgahın başına geçti. Eşine, misafirlere birbirinden leziz pastalar, poğaçalar ve kurabiyeler yapıp, ikram etmeye başladı. Oğlu ve kızı da dünyaya gelince de Çelik ailesinin evine bir daha hazır ürünler girmedi. İnternet üzerinden sosyal medya aracılığıyla çeşitli pasta yapımlarını takip etmeye başladı. Pasta yapımı zamanla sıradanlığın dışına çıktı ve sanata dönüşür oldu. Şeker hamurundan butik pastalar tezgahını süslemeye başladı. Bir süre sonra misafirlerinin “Neden yapıp satmıyorsun?” sorularıyla muhatap olmaya başladı. Bir süre sonra ailede ekonomik kriz baş göstermeye başladı. Eşi, asgari ücretin altında çalışıyordu ve 2 çocukları vardı.
 



“HEM ÇOCUKLARIMIN YANINDAYIM HEM PARA KAZANIYORUM”

Çelik, ev ekonomisine destek olmak amacıyla  sosyal medya hesabından pastalarını takipçileriyle paylaştı ve zamanla sipariş üstüne sipariş almaya başladı.
1 yıldır evden para kazandığını belirten Çelik, evde çalışan kadın olma yolculuğunu şöyle anlattı:

“Önceden örgü örüyordum aile ekonomisine destek olmak için ama çocuklar da okula başlayınca eve daha çok katkıda bulunmak için ne yapabilirim diye düşündüm. Çocuklar küçük olduğu için işe de gidemezdim, zaten Ceylanpınar’da kadına yönelik iş imkânı yok denilecek kadar az. Kızım küçük, onu kreşe versem aldığımı oraya vermek zorunda kalacaktım. Onun için hem çocuklarımın yanında kalmak için, hem ev işlerimi yapmak için hem de eşime destek olmak için böyle bir şey düşündüm. Eşimin borçları da var, maaşı da düşüktü. Akrabalar falan yaptığım pastaları görünce ısrar ettiler. Sipariş yap, pastaneden alınca yenilmiyor dışarıdakiler çok bayat falan dediler. İlk pastamı yaptığımda sipariş almaya başladım dediğimde istekler artmaya başladı, ben de öyle başladım.“

“EŞİM HER ZAMAN DESTEKÇİM”

Eşinin en büyük destekçisi olduğunu anlatan Çelik, Eşim her zaman, her konuda destekçi zaten bana sağ olsun. Hiç sıkıntı çıkarmıyor, yardımcı olmaya da çalışıyor. Çok yoğun olduğum zamanlar mutfağa girmeye çalışıyor yardım etmek için. Çok şükür desteği oluyor bana. Maddi olarak da yardımcı oluyoruz birbirimize” dedi.

MALZEME TEMİNİ MARDİN’DEN

Zamanla bebekler için, doğum günü kutlamaları, evlilik teklifleri için birbirinden güzel konseptli pastalar yaptı. Ceylanpınar koşullarında bu hiç de kolay olmasa da. Koşulların zorluğundan kasıt ise malzeme eksikliği. İlçede malzeme temini oldukça zor olduğunu ifade eden Çelik, “Ceylanpınar’ın imkanları biraz kısıtlı. Maalesef malzeme temini hiç yok Ceylanpınar’da. Sıradan un, yağ, margarin, yumurta dışında hiçbir şey bulamıyoruz. Pastayla ilgili, malzemeyle ilgili, aparatlar olsun kalıplar olsun hiç bir şey Ceylanpınar’da yok. Çok az, çok kısıtlı. Bunları internet sitesi üzerinden veya bildiğimiz toptancılardan, Mardin’den falan temin etmeye çalışıyoruz” dedi.

EV YEMEKLERİ DE YAPIYOR

Zamanla takipçisi artan ve müşterilerin memnuniyeti nedeniyle işlerini yoğunlaştıran Çelik, ev yemekleri siparişlerini de almaya başladı. Artık evden satış için köfte, börek, kurabiye, tarhana kokusu da yükselmeye başladı. Özel günler için sipariş edilen pastaların hazırlığına 3 gün önceden başladığını ifade eden Çelik, işinin hem yorucu hem eğlenceli olduğunu söyledi.
 



CEYLANPINAR'DA KARGO SORUNU

“İnşallah işlerimi de büyüteceğim” diyen Çelik, şehir dışına sipariş vermekte de zorluk yaşıyor. Çünkü en büyük engeli, kargo hizmetinden dolayı yaşıyor. İlçede tek bir kargo şirketinin hizmet vermesinden yakınan Çelik, “Şehir dışından pasta isteyen oldu ama burada gıda üzerinden güzel kargo yapan bir şirket yok, Çünkü biz normal bir kargoyu gönderirken bile 3 gün uğraşıyoruz. O yüzden şehir dışına yaş pasta gönderemiyoruz ama kuru pastaları gönderebiliyoruz. Ama kargoyla gönderdiğimiz zaman mesela ben kurabiyenin kilosunu 35 TL'den veriyorum. Bir kilo kurabiye için kargoda 48 TL para ödüyorum, bu bana her türlü zarar oluyor” diye konuştu.

Yetkililere seslenen Çelik, ilçedeki hemen hemen herkesin kargodan yana muzdarip olduğunu belirterek koşulların iyileştirilmesini istedi.

“AİLEME DESTEK OLMAK MUTLULUK VERİYOR”

Ekonomik özgürlüğünün mutluluk verici olduğunu kaydeden Çelik, hayalini de şu sözlerle anlattı:

“Ev ekonomisine katkıda bulunduğum için çok mutlu oluyorum. Hem eşime destek olarak, hem çocuklarıma katkıda bulunarak bir şeyler yapmaya çalışıyorum ve bundan da çok mutlu oluyorum.

Hedefim şu anda sadece Ceylanpınar içerisinde bir kitle oluşturmak istiyorum. Amacım ev ekonomisine destek olmak. İleride küçükte olsa bir dükkan açabilirim. Çünkü çocuklar büyüdükçe masraflarda büyüyor.”
 



“HER KADIN KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURABİLMELİ”

Çabasıyla ilçenin kadınlarına örnek olan Çelik, “Her kadın kendi ayakları üzerinde durabilmeli. Kadınların mutlaka ekonomik özgürlüğü olmalı, her zaman kadın kendi harçlığını kendisi yaratabilmeli. Elinizde o telefon boş yere durmasın” diyerek kadınlara seslendi.

ÖZLEM DİKMEN/ÖZEL HABER-BİHA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kuş'tan Eyyübiyelilere 2 müjde birdenÖnceki Haber

Kuş'tan Eyyübiyelilere 2 müjde birden

Karaköprü kötü gidişata dur demek istiyorSonraki Haber

Karaköprü kötü gidişata dur demek istiyo...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar