Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca "Sivas ve Urfa'da kısa bir süre yaşanan hasta yoğunluğu dışında başka bir sorun yaşanmamıştır" dedi.
Son günlerde artan koronavirüsü vakalarının ardından Bilim Kurulu, kritik bir toplantı daha gerçekleştirdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Açıklamasında Şanlıurfadaki hasta yoğunluğuna da değinen Bakan Koca, "Sivas ve Urfa'da kısa bir süre yaşanan hasta yoğunluğu dışında başka bir sorun yaşanmamıştır. Kovid-19 ve diğer hastalıklar dahil olmak üzerine servis yatağı doluluk oranı %53.3'tür" dedi.
Vakalarda artış yaşandığına dikkat çeken ve tedbir uyarısında bulunan Bakan Koca okulların açılış tarihine ilişkin de konuştu. İşte Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:
"Vaka sayılarımız bir süredir yükselişte. Son 1,5 ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık. Az veya çok her artış uyarı olmalıdır. Salgın bir süreçtir bu tür değişkenlikler tüm dünyada görülmektedir. Geçmiş güne değil yarınlara bakmaya davet ediyorum. Salgınla mücadelemiz başarıyla devam ediyor. Bundan şüpheniz olmasın.
'HEKİMLER HASTAYLA DOĞRUDAN GÖRÜŞME YAPACAK'
Tarihte düz çizgi haline seyreden salgın olmamıştır. Önemli olan mücadelede istikrardır. Koronaya karşı bugün itibariyle geldiğimiz noktayı özetlemeye çalışayım. Yeni hasta sayılarının tekrar binin üzerine çıkmasından sonra 3 Ağustos'ta 41 bin olan günlük test sayımız dün 82 bin olarak gerçekleşti. Bu sayı birkaç gün içinde 100 binin üzerine çıkabilecek. Evde tedavi edilen hastalarımız için önümüzdeki günlerde yeni uygulamaya geçiyoruz. Hekimlerimiz teletıp denilen uygulamayla hastalarıyla doğrudan görüşme yapacak. Hasta takibinde teknolojinin yardımıyla yeni bir adım atmış olacağız. İlaç tedariğinde herhangi bir sıkıntımız yoktur. Antiviral ilacın üretimine 4 firmamızla başlamıştık.
'URFA'DA HASTA YOĞUNLUĞU YAŞANDI'
Salgının sonuçları açısından en önemli gösterge ağır hasta sayımızdır. Bu gruptaki hastalarımız kronik rahatsızlığı olan ve bütüklerimizden oluşmaktadır. Tedavileri gerçekten büyük zorluklarla gerçekleşiyor. Vaka tablosunda hergün karşımıza çıkan vefat sayılarının arkasında sağlıklı bir insanın asla bilemeyeceği çırpınışlar var. Türkiye salgınla mücadelede filyasyon çalışmasının büyük etkisini gördü. Filyasyon çalışmamız dünya basınında gündem oldu. Her filyasyon ekimizde 1 hekimi görevlendirdik. Sivas ve Urfa'da kısa bir süre yaşanan hasta yoğunluğu dışında başka bir sorun yaşanmamıştır. Kovid-19 ve diğer hastalıklar dahil olmak üzerine servis yatağı doluluk oranı %53.3'tür. Sağlık çalışanlarımız sağlık hizmetimiz ihtiyaca cevap verecek güçtedir.
HES KODU KULLANANLARIN SAYISI 25 MİLYONU GEÇTİ
Bu kararların yaptırım gücü var. Alınan kararlar sonucunda 10 şehirde vaka sayıları düştü, 12 şehirde stabil hal geldi. 7 şehirde mücadele sürüyor. Bildiğiniz gibi bakanlığımız HES adlı mobil uygulama geliştirmiştir. Bu uygulamaya riskli alan uygulaması kazandırdık. Şu anda pilot bölge olan Kırıkkale'de bu özellik ay sonunda tüm ülkede hizmete girecek. Gittiğiniz tüm mekanlarda karakod uygulamasıyla size bilgi verecek. Bir temaslı bulunmuş mu, bulunuyor mu bunu öğreneceksiniz. HES kodu üreten vatandaş sayısı 25 milyonu geçti. Kolluk kuvvetleri, şehirler arası ulaşımda yaptıkları değerlendirmede yolculuklarda riski kişileri bu uygulama sayesinde engellemektedir.
TEDBİR UYARISI
Salgınla mücadele unutulmuş, ihmal edilmiş bazı hasretleri geri getiriyor. Savaşı yeniden öğrendiğimiz hasretlerle kazanacağız. Bizler sağlık ordunuz olarak sizler için elimizden geleni yapıyoruz. Asla geri bir adım olmayacak. Karşılığında sizden istediğim salgınla mücadelenin kurallarına bağlılıktır. Maske, mesafe, temizlik ilkelerine uymaktır. Sizleri tedbirlerde yeniden dayanışmaya davet ediyorum.
YÜZ YÜZE EĞİTİM
Okullarda yüz yüze eğitime geçilecek tarih başka açılardan da önem arz ediyor. Sonbahar ayına girecek olacağız. Tıp dilinde infülanze yani gribin arttığı bir dönem olacak. Haberlerden duyduğunuz zannediyorum. Bilim Dünyası, kovid'in zamanla mutasyona uğrayarak grip gibi bir hastalık olacağı yönündedir. Bunlar temkinle karşılanması gereken iyi haberlerdir. Yaylım arttıkça virüs insanlara daha çok bulaşacaktır. Şimdi bütün insanlık benzer duygular içinde. Şunu unutmayın; Tarihte son bulunmamış bir salgın yoktur. Tarihte son bulunmamış savaş da yoktur.
SORU - CEVAP
(Okullar ne zaman açılacak?) 21 Eylül'de okulların açılmasından yana bir yaklaşım içindeyiz. Bu konuşulduğu gibi kademeli olarak olur. Bazı sınıfların bir şekilde eğitime başlaması gerekiyor.
(SMA Hastaları) SMA Tip-1, Tip-2, Tip-3 ilaçlarına erişimde hiçbir sorun yaşanmayacak. SMA hastaları için bir ilaç daha ruhsatlandırıldı. Bu ilaca erişimi de kolaylaştıracağız.
(Tanı kitleri) Bakanlık 9,8 TL'nin üzerinde herhangi bir yerli kit alımı yapmamıştır. İnsanları yanıltmayalım. Bu kadar net söylüyorum. Bu fiyattan veren başka kuruluşlarda vermedi. Kitin arkasında nasıl küresel oyunların oynandığını çok iyi biliyorum. Kitap yazılır. Kimler nerede ne konuşuğunu arkasında ne hesap ettiğini de iyi biliyorum.
(Aşı çalışmaları) Aşı için ülkemizde toplam 13 çalışma var. 3 çalışmada ileri aşamada, hayvan deneyleri bitti.
(Grip aşısı) Kimlerle aşı yapılma zorunluluğu var, covid döneminde kimler daha riskli oluyor bununla ilgili çalışma yapıyoruz. Bununla ilgili duyuru yapacağız. Zorunlu olarak olanlara biliyorsunuz ücretsiz yapıyoruz.
(65 yaş için tedbirler) 65 yaş üzeri için genel anlamda bir kısıtlama yok. Riskli illerde kararlar anılabilir. İllerde alınması gereken bir kısıtlama olacaksa iller alabiliyor. 20'ye yakın ilimizde farklı şekilde alındığını biliyorsunuz.
(Sağlık çalışanlarına ek ödeme) Aile hekimlerimize de 1 Ağustos itibariyle Kovid-19 hastası takibi esas alınarak bir ek ödeme yapılacak.
Yorum Yazın