Kış mevsimi öncesi soğuk algınlıklarında vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği aktarlar kış hazırlıklarını tamamladı ve müşterilerini beklemeye başladı.
(Özel Haber: İbrahim Halil ASLAN)
Sonbahar mevsiminin gelmesiyle beraber grip ve soğuk algınlığı hastalıkları baş göstermeye başlarken vatandaşların vazgeçemedikleri aktarlar hastalıklar için hazırlıklarını tamamladı. Hangi hastalığa hangi bitkinin iyi geleceğini tavsiye eden aktarlar insanlar için şifa kaynağı oluyorlar.
BİTKİSEL İLAÇLARIN KORUYUCU ETKİSİ VAR
Kış aylarında soğuk algınlığına iyi gelen bitkilerin ıhlamur, zencefil, kök tarçın, papatya ve ada çayı bu bitkiler kış için özellikle karışım yapılan ürünler olduğunu ifade eden aktarlar kuşburnu, kızılcık gibi meyvelerin kurutulmuşları da katılarak daha güçlü bir koruyucu sağlanabileceğini söylediler. Bilindiği üzere bazı vatandaşlar kış aylarında soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklarda ilaç kullanmak yerine aktarların yolunu tutuyor ve bitkisel yollara başvuruyor. Öte yandan aktarlardaki bitkilerin koruyucu bir etkisi olduğu da biliniyor.
“KIŞ MEVSİMİNDE BAHARATLAR DOĞAL TEDAVİ İÇİN BİREBİRDİR”
Aktarlar, Şanlıurfa’da kış mevsiminde en çok baharat ve bitkisel ürün türlerinin tercih edildiğine dikkat çekip, kış mevsiminde tercih edilen ürünlere bağlı olarak hazırlıklarına başladıklarını söylediler. Hazırlıkların yanı sıra da Şanlıurfa’da alışverişlerin arttığını, özellikle de çay türevlerine ilginin yüksek olduğu bilgisi edinildi. En çok ıhlamur, zerdeçal, nane, ısırgan, ada çayı, ardıç, çörek otu, çemen otu, defne ve dere otu gibi ürünlere rağbet olduğunu ifade eden aktarlar, “Allah kimselere hastalık vermesin. Kış mevsiminde baharatlar doğal tedavi için birebirdir. Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıklar doğal ve organik baharatlarla da tedavi edilebilir. Bu hastalıklara karşı bu tür bitkisel yöntemlerde en faydalısı ise hasta olmadan önce kullanmadan geçer” dediler.
IHLAMUR BU SENE DE ALTINLA YARIŞACAK
Havanın soğumasıyla vücut direncini artırıp, hastalıktan korunmak isteyenler, soluğu aktarlarda almaya başladı. Soğuk kış akşamlarında ya da gün içinde sıcak bitki çayı içmek isteyenlerin öncelikli tercihi arasında yer alan ıhlamur, fiyatıyla şaşırttı. Şanlıurfa’da kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden biri olan ıhlamurun kilosu 140 TL'den satılıyor. Altınla yarışan ıhlamurun fiyatını görenler, bütçelerine göre ürünü gramla satın almaya başladı. Fiyatının yüksek olması nedeniyle ıhlamur, aktarlardaki raflarda 40 ya da 100 gramlık paketler halinde yer aldı.
Yorum Yazın