GAP’ın başkenti konumundaki Şanlıurfa’dan ayrılarak başka şehirlere göç eden aile sayısı hızla artıyor.
Emin Bali/Şanlıurfa OLAY
Ülke genelinde kronikleşen işsizlik sorunu yaklaşık bir buçuk yıldır salgının da etkisiyle derinleşti.Covid-19 salgınının yarattığı tahribattan kadınların ve gençlerin daha fazla etkilendiği biliniyor. Tüm dünyada ve Türkiye’de gençler salgın nedeniyle iş kayıpları yaşadı.GAP’ın başkenti konumundaki Şanlıurfa’dan ayrılarak başka şehirlere göç eden aile sayısı da hızla artıyor. Bir dönem cazibe merkezi olacağı söylenen Şanlıurfa, son yıllarda göç veren il haline geldi.
Özellikle genç nüfus arasındaki büyük işsizlik, göçü de beraberinde getiriyor. Kimi askere gittikten sonra bir daha gelmiyor, kimisi de ailesini alıp başka kentlere yerleşiyor. Doğurganlık oranının yüksek olduğu Şanlıurfa, yeni istihdam alanları yaratamayınca ekonomik sebeplere bağlı olarak kriz yaşanıyor. Hal böyle olunca vatandaşlar da çareyi farklı illere göç etmekte buluyor.
Belediyelere çağrı
Atatürk Barajı başta olmak üzere birçok imkana sahip Şanlıurfa, ne verimli arazilerini istihdam alanı yapabiliyor, ne de tarıma dayalı sanayi geliştiriyor. Özellikle de genç nüfus arasında artan işsizlikle birlikte yoğun şekilde göç veriliyor. Göç alması gereken il konumundayken göç veren il konumuna gelen Şanlıurfa, özellikle bazı kesimlerce en çok eleştirilen şehir oluyor. Şanlıurfa’nın göç veren il haline gelmesinin ardındaki bir diğer neden ise sosyal hayat, sosyal hayatın gelişemediği ve insanların rahatlıkla zaman geçirebileceği alan sayısının az olması nedeniyle çoğu vatandaş şehir değiştiriyor. Bu konuda belediyelere büyük görev düştüğünü belirten vatandaşlar, şehrin gelişmesinin öncelikle ekonomiyle sağlanabileceğini belirterek, istihdam ve sosyal hayat alanlarının artırılması gerektiğini aktarıyor.
Yorum Yazın