Şanlıurfa kadınının vazgeçilmezi olan yöresel kıyafetlerin kumaşları Güney Kore ve Çin’den geliyor. Türkiye’de yeteri kalite ve miktarda üretilmeyen kumaşlar ithal yolla Türkiye’ye getiriliyor.
(Özel Haber-Selahattin ÇİFTÇİ/Şanlıurfa OLAY)
Şanlıurfa kültürünün temel taşlarında olan yöresel kıyafetler kültürün zenginliğinin yanında ortaya koyduğu farklı tarz ile sürekli gündeme geliyor. Bölgede çekilen film ve dizilerin olmazsa olmazlarından olan yöresel kıyafetlerin üretimi de bir hayli zahmet ve önem arz ediyor. Oldukça pahalı kumaşlardan yapılan bu kıyafetler, Şanlıurfa yöresinde özellikle Kürt ve Arap kadınları tarafından tercih ediliyor. Kültürümüzün olmazsa olmazlarında olan bu kıyafetlerin kumaşları ise Güney Kore ve Çin’den getiriliyor.
ÜNÜ SINIRLARI AŞARAK YAYILDI
Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde çekilen film ve dizilerin ana malzemelerinden biri olan bu kıyafetler, bu yolla Türkiye ve Dünya’da tanınır hale geldi. Kadınların güzelliklerine güzellik katan kaftan, zibun olarak adlandırılan bu kıyafetlerin ünü o kadar yayıldı ki artık film ve dizileri aşar duruma geldi. Bu yayılma zamanla sınırları aşınca ekonomik olarak da kaynak olmaya başladı. Özellikle Bursa ve İstanbul’da üretilen bu kıyafetler global bir ürün halini alarak büyük sanayi devletlerin bile dikkatini çekerek üretime geçmelerine sebep oldu.
GÜNEY KORE VE ÇİN’DE ÜRETİLİYOR
Türkiye kültüründe önemli yere sahip olan Güneydoğu’nun vazgeçilmezi olan bu kıyafetlerin kumaşlarının hemen hemen hepsi Güney Kore ve Çin’de üretiliyor. Bu kumaşları satan esnaf ise kendi kültürlerinin yabancı ülkeler tarafından kullanılmasına tepki gösteriyor. Türkiye’de sadece Bursa ve İstanbul’da sınırlı miktarda üretilen bu kumaşların Güney Kore ve Çin’den gelmesi, kültürel sömürünün ne derecede olduğunu gösteriyor.
‘URFA KADININ ÖZÜNÜ ANLATIYOR’
Şanlıurfa kültürünün temel yapı taşlarından olan bu kıyafetlerin kumaşlarını satan Medine Pasajı esnafı ise bu kumaşların bölge halkı için vazgeçilmez olduğunu belirtti. Mağazalarda satılan fabrikasyon kıyafetlerin daha uygun olmasından dolayı satışlarının azaldığını ancak buna rağmen Urfalı kadınların bu kumaştan vazgeçmediğini söyleyen pasaj esnafı İbrahim Açıkgöz, “Bu kıyafetler aslında Urfa kadınının özünü anlatıyor.” dedi.
‘KADININ TOPLUMDAKİ YERİNİ DE BELİRTİR’
Urfa kültürünün zenginliğinin temelinde kadının olduğunu vurgulayan Açıkgöz, “Bu kıyafetlerin renkli olması aslında kadının bölgede öneminin de göstergesidir. Kadın, bu kıyafetlerle toplumdaki yerini ve statüsünü de belirtir. Aşiret kültürünün hakim olduğu alanlarda ağırlıklı kullanılan bu kıyafetler, kadının aşiret içerisindeki konumuna da işaret eder. Aşiretin üst tabakasında yer alan bir kadının giyimi ile diğerlerininki bir olmaz” diye konuştu.
‘KÜRT VE ARAP VATANDAŞLAR TERCİH EDİYOR’
Bu kumaşların Kürt ve Arap vatandaşlar tarafından tercih edildiğini söyleyen Açıkgöz, “Burada ağırlıklı olarak Kadife, Saten ve Küpür türü kumaşlar satıyoruz. Bu kumaşlar daha çok bölge insanı yani Kürt ve Araplar tarafından tercih ediliyor. Kumaşa alışan vatandaşlar kolay kolay diğer tür elbiseler giyemiyor.” şeklinde konuştu. Yaz ve kış aylarında farklı ürünler satıldığını belirten Açıkgöz, “Kış aylarında en çok kadife kumaşlar tercih edilirken; yazın serin olduğu için naylonsuz kumaş satıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
‘GÜNEY KORE MALI DAHA KALİTELİ’
Yaklaşık 10 yıldır bu işi yaptığını ifade eden Açıkgöz, “Kumaşları genelde İstanbul ve Bursa’dan alıyoruz. Ancak ithal olarak gelen kumaşlar da var. Bu kumaşlar Güney Kore ve Çin’den geliyor. Güney Kore malı hem Türkiye hem de Çin malından daha kaliteli geliyor. Çin’in tek farkı uygun olmasıdır. Yoksa kalite bakımından dediğim gibi Güney Kore hem Çin’den hem Türkiye’den daha iyidir. Onun için genelde Güney Kore malı satılıyor.” ifadelerini kullandı.
‘YAŞANAN OLAYLAR İŞLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ’
Satışlarının bu yıl bekledikleri gibi olmadığını da belirten Açıkgöz, “Bu yıl kış aylarının gelmesine rağmen kışlık kumaşların satışları olmuyor. Bir yandan yaşanan siyasi istikrarsızlık ve savaşlar diğer yandan havaların hala sıcak olması satışlarımızın durgun olmasına neden oluyor. Geçen yıl bu zamanlarda işlerimiz daha iyiydi. Satışlarımız oluyordu. Ancak bu sene bütün alanlarda bir durgunluk var. Oldukça olumsuz etkileniyoruz.” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın