Yaklaşık üç yıldır Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Şanlıurfa halkının seçtiği, 14 milletvekili bulunuyor. Dört faklı partiden seçilen vekillerin, geçen sürede nasıl çalışmalara imza attıklarını derleyip haberleştirdik.
Son yapılan genel seçimlerin üzerinden yaklaşık üç yıl geçti. Geçen süre içerinde Şanlıurfa’yı mecliste temsil eden 14 milletvekilinin meclisteki çalışmalarını siz değerli okurlarımız için derledik.
24 Haziran 2018’de yapılan seçimlerle meclise girmeye hak kazanan ve hala vekil olarak mecliste bulunan isimler şöyle;
AK Parti: Ahmet Akay,Ahmet Eşref Fakıbaba, Mehmet Kasım Gülpınar, Halil Özcan, Zemzem Gülender Açanal, Mehmet Ali Cevheri, İbrahim Halil Yıldız, Halil Özşavlı,
CHP: Aziz Aydınlık
HDP: Nimetullah Erdoğmuş, Ayşe Sürücü, Nusrettin Maçin, Ömer Öcalan
MHP: İbrahim Özyavuz
Milletvekillerini; ilk imza sahibi oldukları kanun teklifleri, meclis genel görüşme önergeleri, meclis soruşturması önergeleri, meclis araştırması önergeleri ve sahibi oldukları yazılı soru önergeleri bakımından inceledik ve ortaya çıkan sonuçları siz değerli okuyucularımıza aktarıyoruz.
Ak Parti vekillerinin sahibi olduğu tek talep yok !
Adalet ve Kalkınma Partisi’nden 2018 yılında ; Urfa’dan milletvekili seçilen isimler bu güne kadar mecliste kendi imzalarını taşıyan bir talep ortaya koymadılar. Seçilmiş sekiz isim geçen üç yılda ne Şanlıurfa adına, nede farklı bir il için herhangi bir çalışmada ilk imzayı atan vekiller olmadılar. Farklı kentlerin vekilleri tarafından meclise sunulan taleplerde imzaları bulunmasına rağmen kendilerine ait bir çalışma henüz olmadı.
Kanun teklifleri HDP’den geldi
Hakların Demokratik Partisi adına Şanlıurfa’dan milletvekili seçilen dört isim, geçtiğimiz üç yılda meclise 11 tane kanun teklifi sundular. Bu teklifler arasında Dicle Elektrik’in özelleştirilmesi, Ceza ve İnfaz kanunlarında değişiklik ile farklı sektörlerdeki bazı borçların yapılandırılması gibi konular ver aldı. HDP grubu dışında Urfa’dan meclise kanun teklifi sunan bir vekil olmadı.
Urfa vekilleri 422 soru önergesi verdi
24 Haziran seçimlerinden sonra mecliste yer alan Urfa milletvekilleri meclise 422 soru önergesi verdi. Bu önergelerin 376’sı HDP’li vekillerden gelirken, 39 tanesi CHP vekili Aziz Aydınlık ve 7 tanesi MHP milletvekili İbrahim Özyavuz tarafından verildi. En çok soru önergesi veren kişi 155 önerge ile Ömer Öcalan olurken, AKP’li vekillerden önerge veren olmadı. Üç farklı siyasi parti milletvekillerinden gelen soru önergelerinde en çok ekonomi konusu yer aldı.
52 meclis araştırma önergesi verildi
Şanlıurfa milletvekilleri son üç yılda 52 defa farklı konularda meclis araştırması istediler. Bu konuda da en çok talepte bulunan vekil, 34 taleple Ömer Öcalan oldu. Öcalan’dan sonra en çok meclis araştırmasına başvuran ise 12 taleple Ayşe Sürücü oldu.
Komisyonlarda çalışma yoğun
Şanlıurfa milletvekili İbrahim Özyavuz dışındaki vekiller, mecliste farklı komisyonlara üye olarak çalışıyor. Ayrıca Mehmet Kasım Gülpınar; Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanlığı ve Türkiye - Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Türk Grubu Üyeliği, Halil Özcan; Türkiye Büyük Millet Meclisi İdare Amiri, Halil Özşavlı; Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu Üyesi, Nimetullah Erdoğmuş; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili, Ahmet Akay; Güney Doğu Avrupa İş Birliği Süreci Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi görevlerini yürütmektedir.
Yorum Yazın