Ahmet Koyuncu yazdı...
İntihar girişimi sözcüğü genellikle akla bireysel bir eylemi getirir. Toplu intiharlar ise nadir denecek kadar azdır. Bazı dini ve sosyal gruplarda toplu intiharlara rastlanabilir. Ama genellikle evli çiftler ve ya izole edilmiş tıbbi hasta gruplarında da görülebilir (1).
Ülkemizde Kahramanmaraş çalışmasında, geriye yönelik incelemede iki ayrı 4 kardeş toplu intiharı bildirilmiştir (1). Birinci olguda 4 kardeş (3’ü erkek, biri kız) toplu intiharı… Bu kardeşler annelerine aşırı bağlı oldukları ve yakın zamanda annelerinin öldüğü ve zor dönemler yaşadıkları saptanmış. Otopsilerinde ölüm nedeni asıya bağlı mekanik asfiksi…
Yine 4 kardeşten oluşan ikinci toplu intihar olayı… Dört kız kardeş evden ayrıldıktan kısa bir süre sonra baraj gölünde ölü olarak bulunuyorlar. Kardeşlerin hepsinin benzer şekilde siyah renkli elbise giydikleri görülmüş. Kız kardeşlerden en büyüğünün istenmeyen bir evliliğe zorlandığı bilgisine ulaşılmış (1).
Ayrıca ülkemizde 3 kız kardeşin pestisid içerek intihar girişimi de bildirilmiş. Kardeşlerden birisi ölmüş, diğerleri yoğun bakıma alınmış. Çok yoğun ailesel sorunlar mevcutmuş (2).
TOPLU İNTİHARDAN ÖNCE İNTİHAR PAKTI KURULUR
Toplu intiharlardan önce bir intihar paktı kurulur. Yer, zaman belirlenir. İntihar yöntemi seçilir. Bazen birden fazla yöntem seçilebilir. Genellikle ailede ya bir psikiyatrik bozukluk ya da fiziksel hastalık söz konusudur. Bazen Folie a deux adlı nadir görülen bir psikiyatrik hastalık sonucu da, paylaşılan bir hezeyanın sonucu olarak toplu intihar görülebilir (3).
Yetişkin ailesinin durumunda ise, polisin yaptığı net bir açıklama yok. Arkadaşlarının anlattığı kadarıyla anne- babadan kalan borcun ve fiziksel ve psikolojik sorunları olan bir ailenin altında ezilmiş olan bir ablanın (O.Y.) olduğu iddia edilmektedir.
Sabah gazetesi muhabiri Dilek Güngör ise "kardeşler, bugüne kadar ne işsizlik maaşına, ne kaymakamlığa, ne sosyal yardımlaşma vakfına başvurmuşlar. Devletin elektrik faturasına verdiği destekten yararlanmak için de girişimde bulunmamışlar" bilgisini paylaştı. Ablanın işten ayrılması, devlet yardımlarına başvurmaması ve etrafındaki samimi hissettiği insanlara anlattıklarına bakıldığında bu kişinin ağır bir depresif atak geçirdiğini akla getirmektedir. Bunu yapılacak olan otopsi ve araştırmalar belirleyecektir.
BU BİR DYADIC ÖLÜM (ÇİFTE ÖLÜM) OLGUSU DA OLABİLİR
Ayrıca O.Y’nin kardeşlerinden daha sonra ölmesi ve kapıda ki asılı olan ‘dikkat siyanür var’ yazısı akla önce kardeşlere siyanürlü meyve suyu içirildiği ve en son alarak ablanın içtiğini akla getirdiği iddia edilmektedir.
Ayrıca bu olay bir dyadic death (çift ölüm) durumu da olabilir. Çift ölümler, hem intihar girişimini, hem de intihar cinayetlerini kapsayan bir terimdir. Ağır bunalımda ve tükenme noktasında olan ablanın önce kardeşlerini zehirleyerek öldürmesi, ardından da intihar ederek kendi yaşamına son vermiş olması da olasıdır (3). Bu konuyu polisin ve adli uzmanların titiz çalışması aydınlatacaktır.
Ayrıca ölüm sonrasında, Adli Tıp kurumuna cenazeyi almaya akrabaların gelmemesi ve onların sorunları ile baş başa bırakılması ise toplumsal çözülmeyi akla getirmektedir. Bu gidişat tehlikelidir. İlerleyen yıllarda bu tür girişimlerin sayısı artabilir. Sosyal devlet politikalarının ön plana çıkarılması önemlidir.
Bu konunun medyada çok yer alması ise, aynı durumda olan aileler için bir seçenek oluşturabilir. Bu nedenle haberlerde dikkatli ve hassas olunması önemlidir.
Ahmet Koyuncu
Odatv.com
KAYNAKÇA:
1)Karanfil, R., Keten, A., Zeren, C., & Sucaklı, M. H. (2012). Kahramanmaraş'ta gerçekleşen toplu kardeş intiharlarının incelenmesi. Journal of Clinical and Experimental Investigations, 3(4), 514-517.
2) Altindag A, Yanik M. Suicide pact among three young sisters. Isr J Psychiatry Relat Sci 2005;42(3):278-80.
3) Rajagopal, Sundararajan. "Suicide pacts and the internet." (2004): 1298-1299.
Yorum Yazın