Noter üzerinden tapu satışında yeni dönem resmen başlıyor. 4 Temmuz’dan itibaren konut satışı başta olmak üzere noterden tapu işlemi, satışı ve devri yapılabilecek. İşte noterden tapu devri hakkında tüm merak edilenler...
Bugünekadar sadece tapu dairelerinde yapılan alım-satım işlemleri 4 Temmuz itibarıylanoterlerde de gerçekleşecek.
TürkiyeNoterler Birliği Başkanı Emine Çağlayan, temmuzdan itibaren taşınmaz satışsözleşmelerinin 4 Temmuz'dan itibaren noterler tarafından dayapılabileceğini duyurmuştu.
"Nöbetçinoter uygulamamız sayesinde hafta sonunda da taşınmaz alım-satımıyapılabilecek" diyen Tunç ayrıca şunları kaydetmişti:
"Tapudairelerindeki yoğunluğu giderecek, vatandaşlarımızın işlemlerini daha hızlı vedaha kısa süre içerisinde yapmasını sağlayacak, bürokrasiyi azaltacak önemlibir düzenlemeyi daha hayata geçiriyoruz. Ülkemize ve aziz milletimize hayırlıolmasını diliyorum."
Halk TV’ninaktardığına göre, gayrimenkul alım-satım trafiğinde yaşanan artış özelliklebüyükşehirlerdeki tapu dairelerinde yoğunluğa neden oluyor, kimi dönemlerderandevu alınamıyordu. Tapudaki yoğunluğun azaltılması amacıyla yeni biruygulama ihtiyacı ortaya çıktı ve noterler sisteme dahil edildi.
Noterlerdesadece konut değil, ofis, dükkân, arsa ve tarla gibi ‘tüm taşınmazların’alım-satım işlemi yapılacak.
Notererandevusuz gidilmesi mümkün değil. Satış işlemini noterden yapmak isteyenlerTürkiye Noterler Birliği’nin ‘e-randevu/başvuru’ uygulamasından e-Devletkapısını kullanarak başvuru yapacak. Başvuru esnasında, satışı yapılacaktaşınmaz seçilecek.
TürkiyeNoterler Birliği Bilgi Sistemi’ne (TNBBS), tarafların bilgileri, taşınmazınemlak vergi değeri ile taraflar arasında belirlenen satış bedeli gibi bilgilerişlenecek ve belgeleri yüklenecek. (Yüklenen belgelerin asılları, randevutarihi ve saatinde ibraz edilecek.) Ayrıca işlemin yapılacağı noterlik de başvuruaşamasında seçilecek.
Başvurudansonra noter, başvuru belgesi düzenleyecek. Noter, düzenlediği başvuru belgesiniTapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne, Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi (TAKPAS)üzerinden iletecek. Satışı yapılacak taşınmaza ait ayrıntılı tapu kayıtbilgileri ile diğer bilgi ve belgeleri de TAKPAS üzerinden sorgulayacak.
Taşınmazailişkin belgelerin eksik olması hâlinde eksiklikler taşınmazın kayıtlı olduğutapu müdürlüğünden talep edilecek. Noter, eksik belge ya da taşınmazın satışınaengel hukuki bir durumun bulunmadığını tespit ettikten sonra sözleşmehazırlayacak.
GenelMüdürlük, işleme ait döner sermaye hizmet bedeli ile tapu harcının tahsilineilişkin e-tahsilat seri numarası üretip notere TAKPAS’tan iletecek. Noter,e-tahsilat seri numarası ve ödeme yöntemi ile sözleşmenin imzalanmasına yönelikrandevu tarih ve saatini taraflara kısa mesajla bildirecek. Taraflara, randevutarih ve saatinde noterlikte hazır bulunmazlarsa, 10 gün içinde noterliğe müracaatetmeleri halinde işlemin yapılacağı, aksi takdirde başvurunun iptal edileceğibilgisi de yine aynı mesajla iletilecek.
Noter,taşınmazın satışını kısıtlayıcı veya satışa engel hukuki bir durumunbulunmadığını tespit ettikten sonra sözleşmeyi taraflara imzalatıp Tapu veKadastro Bilgi Sistemi’nden (TAKBİS) yevmiye numarası alarak sözleşmeyi vediğer belgeleri TAKBİS’e kaydedecek.
SözleşmeninTAKBİS’e kaydından sonra tapu müdürlüğünce taşınmazın tapu siciline tescilisağlanacak. Sözleşme ile diğer belgeler süresiz saklanmak üzere notertarafından TNBBS’ye kaydedilirken, aynı zamanda fiziki olarak da arşivlenecek.Taraflara, sözleşme imzalandıktan sonra noter tarafından tapu senedi teslimedilecek.
Tapudairesinde yapılan işlemlerde satış bedelinin yüzde 4’ü kadar tapu harcıödenirken, noterlerde buna ek bir ücret daha alınacak. Noter ücreti taşınmazındeğerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak. Ayrıca bumiktarlar her yıl yeniden değerleme oranında artacak.
Yorum Yazın