Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Şanlıurfa’da uygulanan BİGEP projesinin detaylarını Vali Şıldak paylaştı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şanlıurfa’da uygulanan BİGEP projesinin detaylarını Vali Şıldak paylaştı
Abone ol
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak sosyal medya aracılığıyla paylaştığı videoda Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi (BİGEP) ile ilgili tüm detaylara yer verdi. Vali Şıldak, değerlendirmesinde BİGEP’in şehir dinamikleri ve paydaşların bir araya gelerek eğitimi merkeze alan bir kalkınma projesi olduğunu söyledi.

Vali Hasan Şıldak, Şanlıurfa'da 2023-2024 Eğitim-Öğretimyılının başlaması ile start alan ve son 3 aylık zaman zarfında katılımcıpaydaşların fikir ve önerileri ile son haliyle oluşturulan Başarıyı İzleme veGeliştirme Projesi (BİGEP) ile ilgili tüm detayları paylaştı.

Sosyal medya aracılığıyla Şanlıurfalılara seslenen ValiŞıldak, "Okuldaki idarecisinden velisine, milletvekilinden bürokratınakadar herkesin katılımcı olarak yer aldığı BİGEP'i çocuklarımızın geleceği içinsahiplenecek ve geliştirerek sahada uygulayacağız" dedi.

İşte Vali Şıldak'ın açıklaması

 

EĞİTİM ŞANLIURFA'DA BİRİNCİ ÖNCELİK OLACAK

"Gerçekten Şanlıurfa'da eğitim birinci öncelik. Bunuhep bir ağızdan dillendiriyoruz. Aslında eğitim bütün dünyada birinci öncelikancak Şanlıurfa'da çok daha büyük önem taşıyor ve üzerinde durulması vetitrenilmesi gereken bir çalışma alanı olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü ilimizineğitim göstergelerine baktığımız zaman maalesef iyi durumda değiliz. 750 binöğrenci sayısı ile Şanlıurfa'mız devasa bir sektörün sorunları ile karşıkarşıya kalabilir. Ancak; başta Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin'indestekleri olmak üzere Şanlıurfa'nın eğitimine verilen destek o kadar büyük kibizim bundan heyecan duymamamız ve eğitimi birinci gündem yapmamamız mümkündeğil"

 

BAKANIMIZ SAYIN YUSUF TEKİN, PROJE İLE YAKINDAN İLGİLENİYOR

Bizler, eğitim ile ilgili tüm konuları, Büyükşehrimizin vemilletvekillerimizin desteği ile Sayın Bakanımız Yusuf Tekin'in bilgisine arz ettik.Ve bakanlıkta bizleri kabul ettiğinde orada gördüğümüz tablo son derecemutluluk vericiydi. Şu anda 150'nin üzerinde eğitim yatırımı Şanlıurfa'dayükseliyor. Bir dahaki dönemde bunlar ilimizin hizmetine sunulacak. Böyle birilde eğitime odaklanıyoruz. Öğrenci nüfusu ile Türkiye'nin bir çok şehrindenbüyük olan Türkiye'nin en genç şehrinde eğitim tabi ki birinci önceliğimizolacak. Ve ilimizin bütün dinamikleri; siyaset kurumu, bürokrasi, sivil toplumve eğitimcilerimiz bunun farkında.

 

BİGEP KATILIMCI BİR ANLAYIŞLA HAZIRLANDI

BİGEP Projesi aslında ilk dönemin hemen başında başladı.Hazırlıklarımızı yaptık ve en son nihai şeklini vermeden önce bu konuda tecrübekazanmış eğitimcilerimizi, okul müdürlerimizi, ilçe milli eğitim müdürlerimizive eğitim sendikalarımızı dinleyerek son halini verdik. Katılımcı bir anlayışlaproje oluşturuldu. Kesinlikle ben yaptım oldu mantığı güdülmedi. Gayet açık veşeffaf bir hazırlık süreci yaşandı. Ve sonra da biz bu projeyi eğitimcilerimizeemanet ettik.

 

PROJE DAHA İLK 3 AYDA BENİMSENDİ

Biz hazırladık ancak uygulayıcısı değerli öğretmenlerimiz,okul müdürlerimiz, ilçe müdürlerimiz ve kaymakamlarımız olacak. Onlarınvicdanına ve çalışma şevkine projemizi emanet etmiş olduk. Ve 3 aylık zamaniçerisinde BİGEP projesi çok benimsendi. Gittiğimiz okullarda projeye olanbağlılık ve çalışma şevkini gördük. Sahiplenmenin son derece gönülden olduğunugördük.

 

PROJE PAYDAŞLARINDAN TAM DESTEK

Öncelikle bu projedeki emeklerinden dolayı BüyükşehirBelediyemize, Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı'na (ŞURKAV),Harran Üniversitemize ve yine Vali Yardımcımız Ahmet Fatih Sungur beye, İlMilli Eğitim Müdürümüz Asım Sultanoğlu'na, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısıİsmail bey ve birlikte çalıştığı ekibine, öğretmenlerimize, kaymakamlarımıza,ilçe milli eğitim müdürlerimize, okul müdürlerimize  teşekkür ediyorum.

Örnek verecek olursak; Büyükşehir Belediyemiz ilk andanitibaren deneme sınavlarını üstlendi. Belediyemizin katkıları ile hem ilk dönemhem ikinci dönem 7 - 8 - 11 ve 12. sınıflarımızın il genelinde deneme sınavlarıile başarı düzeylerinin ölçüleceği güzel bir uygulama gerçekleştiriliyor. YineRektörümüz  Prof. Dr. Mehmet TahirGüllüoğlu'na güçlü destekleri için teşekkür ediyorum. Gerek projenindesteklenmesi, gerekse eğitime yönelik yatırımların hızlandırılarak takipedilmesi noktasında büyük emekleri oldu. Yine Milli Eğitim Bakanımız SayınYusuf Tekin, Şanlıurfa'daki eğitimle yakından ilgileniyor ve elinden geleniyapıyor. Bu yüksek seviyeli katkıdan dolayı Sayın Bakanımıza şükranlarımısunuyorum.

 

BİGEP NEDİR?

Projemiz ile ilgili bilgi verirsek; BİGEP aslında birmotivasyon projesidir. Eğitimde okullar, pansiyonlar gibi çok sayıdaiyileştirmeler yapıyoruz. Bakanlığımız her türlü talebimizi karşılıyor. Ancakeğitimde en önemli unsur insan unsurudur. BİGEP insan unsurunun aktiveedilmesini daha güçlü bir motivasyonla güçlenmesini sağlayacak bir projedir.Genel amacı eşit fırsatlar sunarak öğretmen ve öğrencilerimizin akademikgelişimini destekleyerek iletişimini güçlendirmeyi ve özellikle 21. yüzyılbecerilerinin kazanılmasına yardımcı olmaktır. Özel amacı ise ilimizde eğitiminfiziksel anlamda güçlendirilmesi, merkezi sınavlara hazırlık, aile eğitimleri,rehberlik hizmetleri, okullarda olumlu bir ortam ve işbirliği ortamıhedeflenmektedir. Asıl amaçladığımız istekli eğitim ortamları oluşturmaktır.Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin adeta okula koşarak gideceği bir ortamoluşturmaktır. Temel esası ise verilere dayanan, takip eden, izleyen, bütüncül,sürdürülebilir, motive edebilir ve ödüllendirebilir bir mekanizmaoluşturmaktır.

 

PROJENİN HEDEFLERİ

Bileşenleri yani hedefleri ise akademik başarınınyükseltilmesi.

Okul öncesi okullaşma oranının mutlaka yükselmesi. Türkiyeortalaması yüzde 90'ların üzerinde ve biz son olarak yüzde 70'lerdeydik. Son 3aylık zaman zarfı içerisinde yüzde 80 düzeylerine ulaştık.

Okul ve derslik sayılarımızın arttırılması.

Mevsimlik Tarım işçisi ailelerimizin çocukları. 25 bininüzerinde çocuğumuz aileleri ile birlikte başka illere göçüyor. Bu konuda birçalışma oluşturduk ve bir taslak oluşturarak sayın bakanımıza sunduk, bunun datakipçisi oluyoruz. Umuyoruz ki önümüzdeki günlerde yayınlanacaktır ve tümTürkiye'ye örnek olacaktır.

Velilerimizin eğitim süreçlerine dahil edilmesi. Bunun dasağlanması ile büyük başarı elde edilecektir.

Öğrencilerimizin devamsızlık sorununun üstesinden gelinmesi.Bunun için de takipçi ve özendirici çalışmalar yapıyoruz.

 

PROJENİN BAŞARISI İÇİN GÜÇLÜ BİR KOORDİNASYON KURULDU

Projemiz kurullarla yönetiliyor. Önce il yönetme kurulu var,il proje hazırlama kurulu, il izleme ve değerlendirme kurulumuz, ilçelerdeyürütme ve her okulumuzda bir yürütme kurulumuz var.

Burada vurgulamak istediğimiz başka bir husus; projemiztamamen hükümetimizin ve milli eğitim bakanlığımızın politikalarına, temel ilkeve prensiplerine uygun olarak hazırlanmıştır.

Tüm okul kademelerinde projemizi uyguluyoruz. Tümokullarımız özel ve kamu olsun hepsi projemize dahildir. İlkokul, Ortaokul veliselerde okul idarelerimiz ve öğretmenlerimiz nasıl bir yol izleyecekler tümdetaylara yer verilerek projemiz hazırlandı. Şunu istiyoruz; istekli eğitimortamları, her gün bir yenilikle sürekli üreten ve çok çalışan eğitim modellerioluşturmak.

 

TARIM İŞÇİSİ AİLELERİN ÇOCUKLARI İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA

Bu çalışma ile tarım işçisi ailelerin öğrenci olançocuklarının yerinde imkan sağlanarak başka illere gitmesinin engellenmesinihedefliyoruz. Çocuklarımızı ne kadar şehrimizde tutup eğitimlerine devamettirebilirsek bu bizim için başarıdır. Ve bunun için bir çalışma hazırlayarakhangi çocuğumuzun hangi ile gittiğini takip edeceğiz. Bakanlığımızınyayınlayacağı yönerge ile o illerin valilikleri veya kaymakamlıklarına bilgiverilecek ve o çocuklarımız eğitimlerine kaldığı yerden devam edecek. Ardındançocuklarımız şehrimize geldiği zaman telafi eğitimlerle eksikliklerinitamamlayacağız.

Bundan önceki çalışmalara baktığımız zaman sadece Şanlıurfamerkezli olmuştur. BİGEP'te ise tüm Türkiye genelini kapsayan bir çalışmamevcut.

 

EĞİTİMDE FİZİKSEL KAPASİTENİN ARTIRILMASI ANA HEDEFLERARASINDA

Fiziksel kapasitenin arttırılması da hedeflerimiz arasında.Şanlıurfa genelinde 10 bin dersliğe ihtiyaç var. Bakanlığımız tarafından kabuledilirse önümüzdeki yıl için 171 okulun yapılmasını teklif ettik. Bunlarınönemli bir bölümünü şehrimize kazandırırsak bu 10 bin dersliğimizin 5'te birinikazandırmış olacağız.

 

TEŞVİK VE ÖDÜLLERLE TATLI REKABET ORTAMI OLUŞTURULUYOR

İyi Uygulama Örnekleri ile de her okulumuzu teşvik ediyoruz.Tatlı bir rekabet oluşturarak her okulumuzu örnek uygulamalar yapmaya teşvikediyoruz. Değerlendirme kurulumuz bununla yakından ilgileniyor ve kamuoyuylapaylaşıyor. Böylelikle alanı canlı ve dinamik tutmaya çalışıyoruz.

Ödüllendiriyoruz. Gerek okul idarecilerimizi, gereköğretmenlerimiz ve öğrencilerimizi ödüllendiriyoruz. Projenin başlaması ilebirlikte 30'un üzerinde öğretmenimizi başarı belgesi ile ödüllendirdik. Süreklikendini yenileyecek ve güçlendirecek bir çalışma oldu. BİGEP ile öğrenci,öğretmen, okul ve aile arasındaki ilişkiyi artırmak istiyoruz.

Tüm bu çerçevede ben tekrardan projedeki emeklerinden dolayıbaşta Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin'e, tüm paydaş kurumlarımıza,kaymakamlarımıza, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimize, eğitimin herkademesindeki öğretmen ve idarecilerimize ve özellikle bu projenin temelinioluşturacak ailelerimize teşekkür ediyorum".


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Viranşehir’de emniyetten narkotik operasyonuÖnceki Haber

Viranşehir’de emniyetten narkotik operas...

Şanlıurfa’da terör operasyonu! 3 tutuklamaSonraki Haber

Şanlıurfa’da terör operasyonu! 3 tutukla...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar