Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Şanlıurfa’da TOKİ meralara el koydu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şanlıurfa’da TOKİ meralara el koydu
Abone ol
TOKİ, ülke genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’daki mera arazilerini bir bir tespit ederek konut alanına çevirdi. Bu bölgelerdeki betonlaşma dönüşümünün ardından hayvancılık tamamen yok olacak. Döviz gibi kıymetli olan ve her geçen gün zamlanan et üretimi Şanlıurfa için hayal olacak.

Şanlıurfa’nınyakın çevresinde hayvancılık için bulunmaz derecede verimli olan, büyükalanlara sahip mera diye bilinen alanlar geçtiğimiz birkaç ay içerisinde Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ)talebiyle Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından sessiz sedasız arsaya çevrildi.

Bu meralariçerisinde Kuşluca-Gölpınar-Hamurkesen-Uzuncuk-Akziyaret-İçkara gibi birçokköyün faydalandığı 11 milyon 676 bin metrekarelik alana sahip, ortalama 850rakımlı, birçok endemik bitkiye ev sahipliği yapan 248 parsel numaralı Kuşlucamerası bulunuyor. 6 kilometre uzunluğunda düz ve yüksek bir araziye sahip bumeradan faydalanabilmek için çevresindeki köyler uzun yıllar birbirleriyle çekişmeiçindeydi.

 Aynı şekilde Günışığı Tepesi olarak bilinen,bir kısmı Yarımtepede’ki 481 bin 800 metrekarelik 126 nolu parsel, Günışığı’ndaki648 bin 750 metrekarelik 73 nolu parsel, Horzum’daki 718 bin 047 metrekarelik297 nolu parselleri kapsayan toplam 1 milyon 848 bin metrekarelik 880 rakımlıalan sessiz sedasız arsa ve ham toprak adını alarak mera vasfını kaybetti.

Yine 940rakımlı, birçok endemik bitkiye sahip, Şanlıurfa’nın en verimli merası olanKaşmer Dağı da arsaya çevrilme işinden nasibini aldı. Kırsal DemircikMahallesinden 1 milyon 776 bin metrekarelik 126 ada 170 nolu parsel, Aşık Mahallesinden1 milyon 620 bin metrekarelik 792 nolu parsel, Otlukalan Mahallesinden 3 milyon361 bin metrekarelik 111 ada 63 nolu parsel olmak üzere mera diye bilinenalanlar arsaya dönüştürüldü.

 

Meralarhayvancılık için vazgeçilmez alanlar olarak biliniyor. Köçer ya da göçer adıverilen hayvan yetiştiricileri, Şanlıurfa’nın verimli meralarından faydalanmakiçin Doğu Anadolu’dan yollara düşerek Şanlıurfa’ya gelirler, meralarda konaklamakiçin köy tüzel kişiliklerine bedel ödeyerek konaklarlar, bahar mevsiminin birkısmını burada geçirip tekrar kuzeye giderler. Bu meralar valilikçe oluşturulan‘mera komisyonu’ ile korunuyor ve üzerlerine bir çivi dahi çakılmasına müsaadeedilmiyor.

 

Yıllariçerisinde merayı sürdüğü, ağaç ektiği, ev yaptığı için şikayet edilen çoksayıda vatandaş yargılanıp hapis cezası aldı. Vatandaş söz konusu olduğunda üzerinebu kadar titrenen meraların, kimseden görüş alınmadan bir yazı ile arsayaçevrilmesi mahalle sakinlerini şaşkına çevirmiş durumda.

SorumluDeğerleme Uzmanı Müslüm Yıldırım, normal şartlarda 3194 sayılı İmar Kanunu’nagöre bir yeri arsaya çevirebilmek için öncelikle birçok kurumdan görüş alınıp1/5000 ve 1/1000’lik uygulama imar planları hazırlanmaması gerektiğine dikkatiçekti.

“Bir araziimar planındaki kamuya terk edilmesi gereken yolları, yeşil alanları, sosyal donatılarıkamuya terk etmeden arsa vasfını alamaz” diyen Yıldırım, şunları söyledi:

“Ancak2018 yılında alınan 1 no’lu Cumhurbaşkanlığı kararı ile Çevre, Şehircilik veİklim Değişikliği Bakanlığına belediyelerin tüm yetkileri verildi. Hatta dahafazlası… Şehirde yaşayanlara, şehrin kurumlarına, belediye meclislerinesormadan, hatta İmar Kanunu’na bağlı kalmadan 2018 yılında bakanlığa bağlananTOKİ‘ye istediği planı istediği yere yapma yetkisi verildi.  Bu kararname 2019 yılında CHP ve Danıştaytarafından Anayasa Mahkemesine taşınıp iptali istendi. Anayasa Mahkemesi 5 yılsonra Cumhurbaşkanlığı’nın 1 no’lu kararnamesinden 37 maddeyi 2024 yılınınŞubat ayında iptal etti. Ki bu iptaller hükümetin canını sıktı. İptal ettikleriiçin de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı MekânsalPlanlama Genel Müdürlüğü'ne verilen kamuya ait tescilli araziler ile tescildışı arazilerin vasıflarını değiştirme yetkisiydi. Ancak bu iptal kararı 9 aysonra yürürlüğe girecek.”

Şanlıurfa’nınmera diye bilinen en kıymetli alanlarının bu iptal kararı öncesi apar topararsaya çevrilmesini “manidar” bulan Müslüm Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üstelikbu meraların çevresi verimli fıstıklıklar ve tarım arazileri ile çevrili. Biryer arsaya çevrilince etrafı n’olur sizce? Eski durumunu koruyabilir mi? Oluşanbaskıyla özelliklerini kaybederler. Kaşmer Dağı’na imar yapılınca şehir ile aradakalan Aşık Mahallesindeki 200 yıllık fıstık bahçeleri kalır mı? Kuşluca imaraaçılınca Gölpınar, Hamurkesen, İçkara, Sancak mahallelerindeki fıstıklıklarkalır mı? Şehri bilmeyen, coğrafyayı tanımayan bürokratların “parsel sorgu”programı üzerinde aldıkları kararlar bunlar. Bunların çoğu konut üretmek içindeğil, arsa üretip ihale ile satmak için oluşturuldular.”

 

“Devletekaynak gerekiyor olabilir ama buralardan olmamalı” diyen Müslüm Yıldırım,değerlendirmesini şöyle tamamladı:

“En baştabuna, haberleri varsa, muhalefetinden tut, iktidarına kadar şehrin siyasileri,belediye başkanları karşı çıkmalı. Akabe’den Aligör’e kadar boş ve dağlıkalanlar var. Buralar değerlendirilmeli. Özellikle 12 milyon metrekarelikKuşluca kararı yeniden gözden geçirilmeli. Çok yanlış bir seçim. Etrafındakimilyonlarca metrekarelik tarım arazilerinin kalbine hançer saplamak gibi birşey. Yazık olur fıstıklıklara… Zamanında Kırkpınar’daki meranın taş ocağınakiralanmasına karşı çıkan Urfalıları neden sahada göremiyoruz? Onların dahaberi yok herhalde”.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sağlık-Sen’in kreşlerinin ilki Şanlıurfa’da açılıyorÖnceki Haber

Sağlık-Sen’in kreşlerinin ilki Şanlıurfa...

Diyanet Akademisi 2’nci eğitim dönemi başladıSonraki Haber

Diyanet Akademisi 2’nci eğitim dönemi ba...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar