Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Şanlıurfa’da sendikalardan memur hakları için önemli buluşma

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şanlıurfa’da sendikalardan memur hakları için önemli buluşma
Abone ol

Enerji Bir-Sen ve Ulaştırma Memur-Sen teşkilatları kamugörevlilerinin haklarını korumak ve toplu sözleşme hükümlerine yapılanmüdahalelere karşı seslerini duyurmak için bir araya geldi.

Birçok sendikadan katılımcının bulunduğu buluşmanın ardındanbasın açıklaması yayımlandı.

Yapılan basın açıklamasında kamu görevlilerinin hakları ve toplusözleşme hükümlerine yapılan müdahaleler nedeniyle sendikalardan verilentepkilere ve önerilere yer verildi.

Basın metninde şu ifadeler yer aldı:

“Emeğin ve emekçinin sesi olmak için davetimizi kırmayıpiştirak ettiğiniz için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Zorlu bir süreciniçerisinden geçmekteyiz. Bir tarafta her yıl yeni rekorların yaşandığı yüksekenflasyon, diğer tarafta ise bütün bu kayıpları daha da büyütecek toplusözleşme hükümlerimizin engellenmesi yer alıyor. Biz mevcut sorunlarınçözülmesini beklerken, bürokratik oligarşi tarafından yeni sorunlar üretilipönümüze koyuluyor.

Son 20 yıllık süreçte; demokratikleşme, özgürleşme vesendikal örgütlenme alanında atılan bütün olumlu adımlar; bir bir geri alınıyor,kazanımlarımıza göz dikiliyor ve hukuk düzeni yıkılıyor. Anayasa ile hükümaltına alınan, Uluslararası Sözleşmeler ile korunan ve 4688 sayılı Kanun ileyasal çerçevesi belirlenen toplu sözleşme hükümlerimiz uygulanmıyor.

Bugün burada bulunmamızın nedeni haklarımıza göz dikilmesidir.Anayasa Mahkemesi tarafından Mart ayında toplu sözleşme ikramiyesi iptaledildi. Kamu görevlilerinin sendikal örgütlenmesini engellenmek, Sendikalpazarlık gücünü etkisizleştirmek için kamu görevlilerimizden aylık 345 TLkesinti yapıldı. Tasarruf tedbirleri ile personel servis hizmetininkaldırıldığı, koruyucu giyimin engellendiği, fazla çalışma ücretininkısıtlandığı ve toplu sözleşme Hükümlerinin engellendiği görülürken, Sosyal Hakolan Lojman kiralarına ise fahiş artışlar yapılacağı açıklandı.

 

Sosyal hayata etkisi düşünülmeden, toplu sözleşme kazanımıolduğu göz ardı edilerek; servis hizmetinin kaldırılmasını kabul etmiyoruz. Kamuhizmetinin devamlılığını sağlama noktasında önemli bir yere sahip olan servishizmeti genelge ile kaldırılamaz, tasarruf tedbirlerine konu edilemez. Biranönce bu yanlıştan dönülmesini bekliyor, hem kamu görevlilerini hem deesnafımızın olumsuz etkilenmesini istemiyoruz. Koruyucu giyim kazanımımız, 2012yılından bu zamana 12 yıldır sürekli ve sorunsuz uygulanıyor.

 

Madde hükmü diyor ki;

“Kime verileceğine, Nasıl verileceğine, Ne zamanverileceğine, Nasıl Muhafaza edileceğine, İlişkin Usul ve esaslar yetkilisendika ve ilgili kurum tarafından belirlenir.”

Madde hükmü açık ve net olmasına rağmen, bu kazanımımız, bugünne oldu da önce maliye bürokrasisi tarafından yazıyla daha sonra da genelge ilekısıtlanmaya çalışılıyor.

 

Burada bir şey eklemek istiyorum…

Bütçe ile belirlenen ve saat başı 10 lira 10 kuruş olan fazlaçalışma ücreti ile bir ekmek bile alınamaz iken; bu rakamın güncellenmesiyerine kaldırılması ya da ödenmemesi talimatlandırılıyor.

 

BURADAKİ TASARRUF NEDİR? BÜTÇEYE NE KADAR GETİRİSAĞLAYACAKTIR?

Biz diyoruz ki; angarya olmasın, akıttığımız terimizinkarşılığı verilsin, toplu sözleşme hükümlerimiz engellenmesin, parasal maliyetiçin hukuksuzluk ve sosyal maliyet üretilmesin.

 

SERVİS, KORUYUCU GİYİM VE FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ;

Toplu sözleşme kazanımımızdır. Anayasa’da belirtilenhakkımız, toplu sözleşme ile koruma altına alınan kazanımlarımız, hukukhiyerarşisi içerisinde daha düşük olan genelge ile engellenemez. Lojman kiralarınınrayiç bedeller üzerinden yenilenmesi konusu da tam bir muammadır. Vatandaşlara%25 sınırı getirip, kira artışlarını sınırlamak isteyen devlet, kamugörevlilerine gelince rayiç bedeller üzerinden kira alınsın, sosyal tesis vekamplar özelleştirilsin diyor.

 

Ocak ayında lojman kiralarına %25 zam yapıldı. Bunun üzerindebir daha zam yapalım, kamu görevlilerinin gelir sıkıntısını büyütelim diyorlar.Kamu görevlisi bu gelirle; sadece devletin sosyal tesislerine gidebiliyor, sadecelojmanda hayatını ikame ettirebiliyor, sadece kamplarda ailesini tatile çıkarabiliyor.Bunlara müdahale edilmesi anlaşılabilir, hak verilebilir bir durum değildir.

Teknik ve idari personel ilave iyileştirme bekliyor, çalışmabarışının sağlanmasını istiyor. Diğer taraftan, Kamu İşveren tarafından sözverilen ve Memur-Sen tarafından kayıt altına alınan;  1. dereceye 3600 ek gösterge konusu halaçözüme kavuşmadı. Emekli aylıklarının düşüklüğünü, emeklilerin kırgınlığınıherkes biliyor. 2023 Temmuz ayında verilen seyyanen zammın emekli aylıklarınayansımaması nedeniyle büyük bir adaletsiz ortaya çıktı. Görev aylığı – emekliaylığı arasındaki bağ kopartıldı. Emekli aylıkları pazar, market fiyatlarınayetişemiyor. Emekliler gelir kayıplarını çok derinden hissediyor. Emekli olmayıbekleyen kamu görevlilerimiz ve emekli kamu görevlilerimiz için 1. Dereceye3600 ek gösterge çok önemlidir. Tazminat Yansıtma Oranları ve Ek göstergelerde adilbir düzenleme yapılmasını bekliyor, sürecin zamana yayılmadan çözülmesiniistiyoruz.

 

Sonuç olarak;

Toplu Sözleşme İkramiyesinin kayıplarıyla birlikte iadeedilmesini,

Servis hizmetine dokunulmamasını hatta daha dayaygınlaştırılmasını,

Koruyucu Giyim Kazanımımızın önündeki engellerinkaldırılmasını,

Fazla çalışma ücretinin yetersizliği dikkate alınarakartırımlı olarak ödenmesini,

Lojman, sosyal tesis ve kampların faydaları dikkate alınarakyaygınlaştırılmasını,

1. Dereceye 3600 ek göstergenin bir an önce hayatageçirilmesini,

Emekli aylıklarında hak kayıplarının giderilmesini veücretlerin adil bir seviyeye yükseltilmesini,

Uzun zamandır gündemde olan Mühendislik Meslek Kanunununçıkarılmasını,

Mühendis, mimar, teknik personel ile idari personelin mali,sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesini,

İSTİYORUZ”.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Viranşehir’den başka ile otomobil almaya giderken kaza yaptılar: 1 ölü ve 1 yaralıÖnceki Haber

Viranşehir’den başka ile otomobil almaya...

Özel ve Erdoğan görüşmesi ne zaman?Sonraki Haber

Özel ve Erdoğan görüşmesi ne zaman?

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar