Tadı, rengi ve kokusuyla Şanlıurfa'da birçok yemeğe lezzet katan, çiğ köftenin olmazsa olmazı isotun yapımına başlandı. Kentte her ev damının üstünde isot bulabilmek mümkün oluyor.
(Haber: İbrahim Halil ASLAN)
Şanlıurfa’da biber hasadının sona ermesiyle beraber isot yapımına başlandı. Rengi, tadı ve kokusuyla Şanlıurfa sofralarının vazgeçilmezi olan isotun şu sıralar kent genelinde yapımına başlandı.
YAPIMI HAYLİ ZAHMETLİ…
Yıl boyunca evlerde kullanmak üzere tarladan getirilen ya da pazardan alınan kırmızı biberler yıkandıktan sonra sap ve çöplerinden ayrılıyor. Kırmızı biberler, elle parçalandıktan tohumlarından ayrıldıktan ve ayıklandıktan sonra makineden geçirilip iyice eritiliyor, daha sonra da beyaz naylonların üzerinde bir süre bekletiliyor. Naylonlarda kuruduktan sonra zeytinyağı ile harmanlanarak eşsiz tat ve parlaklık kazanan biberler, yaşanan bu serüvenden sonra isot haline geliyor ve bütün kent genelinde sofraları süslemeye başlıyor.
BAZI AİLELER EV YAPIMI İSOT ALIYOR
Kent genelindeki vatandaşların çoğu marketlerden hazır isot almak yerine bu mevsimlerde kendi isotunu kendisi yapıyor. Kent genelinde merkez ve ilçelerde her evin damında beyaz naylonlara serilmiş isotları görebilmek mümkün oluyor. İsotun zahmetli yapımıyla uğraşmak istemeyen bazı aileler ise Haşimiye Meydanı’nda satılan ev yapımı isottan alıyorlar.
“ŞANLIURFA’DA İSOT SERÜVENİ BAŞLADI”
İsot yapımına başlayan vatandaşlar, yapım aşamasının zahmetli olduğuna dikkat çekerek, “Şanlıurfa’da isot serüveni başladı. İsotun yapım aşamaları, ilk gün isotlar elle kırılır. İsot bir gün boyunca yerde serilir, Terletme, kurutma gibi aşamalardan geçildikten sonra pul biber haline gelir. İsotun üç aşaması var. Temizleme, terletme ve işlemedir. Bu zahmetli ve uzun uğraşlardan sonra isot soframıza kullanılmak üzere gelir” diye konuştu.
Yorum Yazın