Şanlıurfa'da halk arasında "yeşil altın" olarak nitelendirilen fıstıkta hasadı bu yıl kuraklıktan dolayı buruk başladı.
Selahattin Çiftçi/Şanlıurfa OLAY
Türkiye’de 100 bin tonu aşkın fıstık üretimi ile birinci sırada yer alan Şanlıurfa’da fıstık hasadı başladı.Yüksek getirisi dolayısıyla son dönemlerde üreticilerin daha fazla rağbet gösterdiği fıstık, başta Şanlıurfa ve Gaziantep olmak üzere Türkiye'deki birçok ilde yetiştiriliyor.
40 derece sıcaklıkta yorucu mesai
Bu sezon kuraklık nedeniyle rekoltenin düşük olması beklenirken çiftçiler, buruk bir şekilde hasada başladı. Sabah saatlerinde gruplar halinde fıstık bahçelerine giden işçiler, 40 dereceyi aşan sıcaklıkta yaklaşık 10 saat çalışıyor. İşçiler, ağaçların altlarına branda açıp, dallarda elleriyle tek tek fıstıkları topluyor. Ardından da fıstıklar çuvallara konularak traktörlere yüklendikten sonra ise salkımlarından ayrıştırılmak üzere fıstık işletme tesislerine götürülüyor.
Tarlalardan ayırma ve kavlatma işlemine
Oldukça zor ve meşakkatli bir şekilde toplanan fıstık, son olarak ayırma ve kavlatma işlemi için devlüp denilen fıstık kavlatma tesisine getiriliyor. Burada yaklaşık 3 gün süren birçok işlemden geçtikten sonra fıstık, satışa hazır hale getirilerek çiftçiye teslim ediliyor.
Yarım günde hasadı bitirdik
Fıstık üreticisi İzzet Toprak OLAY’a yaptığı açıklamada, Kurban Bayramının ardından yeşil altın olarak bilinen boz fıstığın hasadına başlandığını ifade ederek, “Bu yıl kuraklık gitmesi, yağışın az olması nedeniyle verim çok düşüktür. Geçen yıl 10 yılın en yüksek rekoltesini almıştık. Bu yıl ise rekolte çok düşük, bu yıl yaş boz fıstığın kabuklu hali 20 TL’dir. Kısa süre içerisinde fiyatların artmasını bekliyoruz. Geçen yıl bu tarlamdaki fıstığı iki günde topladım, bugün ise sabah başladık, öğle olmadan hasat bitti” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın