Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Şanlıurfa'da eşi çocuklara, o da eve bakıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şanlıurfa'da eşi çocuklara, o da eve bakıyor
Abone ol
Şanlıurfalı 2 çocuk annesi Emine Çap ailenin geçimini 'el emeği' yaptığı yemekler ile sağlarken, kolundan engelli eşi de yatalak kayınvalidesi ve çocuklarına bakıyor.

Şanlıurfalı kadınlar, kendi ayakları üzerine durmaya ve örnek hayatlar yaşamaya devam ediyor.   Kimi kadınlar okudukları bölüme, kimi kadınlar hobisine, kimi kadınlar da mutfakta pişirilen lezzetlere yönelerek ekmek parası kazanıyor. Şanlıurfalı Emine Çap da o kadınlardan biri.

44 yaşındaki Çap biri 4, diğeri 6 yaşında iki çocuk annesi. Eşi ise elinden engelli. Hayat mücadelesi, geçim sıkıntısının yanında bir de evde yatalak kayınvalidesi bulunuyor Çap’ın, Bu nedenle evin geçimini sırtlanan Çap, elleri ile hem eşine, hem çocuklarına hem de kayınvalidesine bakıyor.

"ABİME, 'KIZLARI NEDEN ÇALIŞTIRIYORSUNUZ?' DENDİ"

Çap'ın 'ayakta kalma' savaşı, babasının vefatı sonrasında başladı.  Çap, ilk olarak bir atölyede halı dokumacılığı yaptı. Hem bu işe hevesliydi, hem de eli yatkındı. Ancak genç bir kızın çalışıp para kazanması çevre baskısını da beraberinde getirdi. Çap, o günleri ve çevreden gelen tepkilere rağmen kararlı duruşunu şöyle anlattı:

“Herkes bize tepki gösteriyordu, 'Kadınlar çalışmaz' deniyordu. Hatta ağabeyime, 'Babanız vefat etti, kızları neden çalıştırıyorsunuz? Bakamıyor musunuz onlara ?’ demişlerdi. Ben de ağabeyime rest çektim, 'Çalışacağız, illa para için değil, boş zamanımızı değerlendirmek için çalışacağız' dedim. Ben çok mücadele ettim kız kardeşimle beraber. Çok şükür her şeyin üstesinden geldik. Çalışmaya başladım, aradan iki üç yıl geçti ve para kazandık, kariyer sahibi olduk,  çevre edindik. Çok şey değişti hayatımızda. Bize laf söyleyenler bizim gibi işe girmeyi istiyor şu an ama ellerine geçmiyor çalışmak. Öyle bir fırsatları olmuyor. Çok şükür ailemizin de güvenini sağladık, çevremizin de güvenini kazandık. Evimize kazancımız da oldu elhamdülillah.”

DOKUMACILIKTAN GÖZLEMECİLİĞE

Çap hem çalıştı hem de okudu. Çıraklıktan ustalığa geçti. Halfeti'de de 2 yıl usta öğreticilik yaptı. O sıralarda atölyede gözleme işi ile uğraşan Konyalı bir esnafla tanıştı. Halı dokumacılığından gözleme işine geçişi ise işte tam da bu tanışıklığın ardından başladı.

EŞİ ENGELLİ OLUNCA...

Harran Üniversitesi'nde gözleme yapıp sattı. Yaklaşık 10 yılda evlilik, çoluk çocuk derken mesleğine 7 yıl ara verdi. Ancak eşinin romatizma hastalığı nedeniyle tek kolunun işlevini kaybetmesiyle evin geçimi yine Çap'ın omuzlarına kaldı. Üstelik evde bir de yatalak kayınvalidesi vardı.

Eşiyle birlikte, bir umut engelli ve dul kadınların istihdam sağlamalarına yönelik açılan Yaşam Sokağı'na başvuru yaptılar. Şansları yaver giden çifte Yaşam Sokağı'nda bir yer tahsis edildi. Çap, uzun bir aradan sonra evini geçindirmek için yeniden iş hayatına atılmış oldu.

‘SEVE SEVE YAPARIM DEDİM’

İşini severek yaptığını söyleyen ve eşine destek olmaktan mutluluk duyan Çap, “Çarşımız engelli ve dul kadınlara özel bir proje. Eşim engelli olduğu için eşimi çağırdılar, eşimin de yapacağı bir iş olmadığı için bana, 'Yapar mısın?' dendi. Ben de sevdiğim bir iş olduğu için daha önceden de deneyimim olduğundan seve seve yaparım dedim. Evime, eşime bir katkım olacaksa neden yapmayayım dedim. Ne mutlu bana. İşimi severek yapıyorum, devamı gelecek inşallah” dedi.

İÇLİ KÖFTE, SEMSEK, MANTI, ÇİĞ KÖFTE...

Sadece gözleme değil Urfa'nın tüm yöresel yemeklerini de yaptığını belirten Çap, müşterilerine sundukları lezzetleri de şöyle sıraladı:

“Mesela içli köftemiz, semsek, ağzı açık, mantı, gözleme çeşitlerimiz, kazan kebabı, karnı yarık, pilav, Urfa’nın meşhur yemeği borani, su kabağı,  çiğ köfte, şıllık tatlısı,  Urfa’ya has ne varsa her şeyi yapıyorum. “

EŞİM EVE, BEN İŞİME BAKIYORUM

Eşinin evde çocuklara ve yatalak kayınvalidesine baktığını ve evin geçimini de kendisinin üstlendiğini belirten Çap, ortaklık tekliflerine de sıcak bakmıyor. O “Ben tek başıma mücadele ederim” diyenlerden.

“Benimle birlikte çalışmak isteyen çok oldu. Hatta ortaklık teklif ettiler. Maddiyata ihtiyacım vardı ama yine de kabul etmedim. Mücadele ederim tek başıma dedim. Eşim çocuklara bakıyor, kayınvalidem yatalak ona bakıyor. O onları idare ediyor, ben de dükkanı idare ediyorum Allah'ın izniyle böyle devam edeceğiz inşallah.“

‘İŞLERİ BÜYÜTÜP İŞVEREN OLMAK İSTİYORUM’

Kendisi gibi ihtiyaç sahibi kadınlara  iş imkanı sağlamak istediğini de belirten Çap, yetkililere şu sözlerle çağrıda bulundu:

“Bundan sonraki hedefim, bu işimi ilerletip büyütmek istiyorum.  Yetkililerin işimi daha da ilerletmek için bana destek çıkmalarını istiyorum.  Çalışıp işimi büyütürsem iş ihtiyacı olanlara iş verebileceğim.”

‘EVDE BİR YERE VARILMAZ, MÜCADELE EDİN’

“Sen kadınsın yapamazsın!” diyenlere inat çalışarak meslek edinip ve şuan evinin geçimini sağlayan Çap, tüm kadınlara seslenerek “Kesinlikle kadınlar evde oturmasın. İster evli ister bekar olsun, mücadele etsin.  İlk çalışmaya başladığım zamanlarda çok tepki alıyordum şimdi ise herkes takdir ediyor, çok beğeniyor. Benim yerimde olmak isteyen birçok arkadaş var ama ellerine geçmiyor. Kesinlikle benim gibi kadınlar mücadele etsinler, araştırsınlar. Evde bir yere varılmaz. Telefonla olsun, internet aracılığı ile olsun ya da arkadaş aracılığıyla olsun bir yerlere başvursunlar.  Boş durmasınlar kesinlikle” dedi.

Özlem DİKMEN/ÖZEL HABER-BİHA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Viranşehir'de 'Oto Galericiler Sitesi' açılacakÖnceki Haber

Viranşehir'de 'Oto Galericiler Sitesi' a...

Şanlıurfa’da bir mozaik daha bulunduSonraki Haber

Şanlıurfa’da bir mozaik daha bulundu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar