Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Şanlıurfa, ürettiğini koruyamıyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şanlıurfa, ürettiğini koruyamıyor!
Abone ol
Tarımın başkenti olarak da nitelendirilen Şanlıurfa, yetiştirdiği ürünleri, kentte işletemiyor.

(İbrahim Halil ASLAN-Mutlu GÜNEŞ/Şanlıurfa OLAY)

Şanlıurfa, yetiştirdiği birçok ürünü işletemediği için başka illere kaptırıyor. Türkiye’nin En çok fıstık yetiştiren ili olan Şanlıurfa, işletmesini Gaziantep’e yaptırdığı için Türkiye ve dünyada Antep Fıstığı olarak bilindiği gibi, yüzde 42’si Şanlıurfa’da yetiştirilen pamuk da başka illerdeki fabrikalarda işletiliyor.

“ŞANLIURFA KENDİ ÜRÜNÜNE SAHİP ÇIKMIYOR”

Tarımın başkenti olarak da nitelendirilen Şanlıurfa, yetiştirdiği ürünleri, kentte işletemiyor. Tarım sanayisinin gelişmesi noktası geri kalan Şanlıurfa, bu anlamda da adını duyuramıyor. Her seferinde şikayetlerin odak noktası olan ve bu yönüyle de eleştirilen Şanlıurfa’nın tarım sanayisinde neden ilerlemediği sürekli tartışılıyor. Vatandaş da bu konudan şikayet ederken, başta fıstık ve pamuk olmak üzere kentte yetiştirilen diğer ürünlerin kentte işlenmesini istiyor. Şanlıurfalı fıstık üreticisi İhsan Demir, yetiştirdikleri fıstığı Gaziantep’e sattığını belirterek, “neden ürünümüzü kendi memleketimizde pazarlayamıyoruz ki? Burada fıstık fabrikaları kurulabilir ve kendimize ait bu ürüne Şanlıurfa ismini verebiliriz. Yetkililerin bu konuda biraz fazla çaba sarf etmesi lazım” dedi.

“BİZ YETİŞTİRİYORUZ, BAŞKALARI MARKALAŞTIRIYOR”

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Gaziantep’in birçok ürününü alıp markalaştırdığını belirterek, Şanlıurfa’nın kooperatifleşmeye gitmesi gerektiğini belirtti. Şanlıurfa’nın fıstık üretiminde ilk sırada yer aldığını belirten Öztürkmen, işletme ve vatandaşların toplanıp kooperatifleşmeye gitmesi gerektiğini kaydetti. Koperatifleşmenin, ürün pazarlanmasında ve markalaşmasında önemli olduğuna dikkat çeken Öztürkmen, “Şanlıurfa, fıstığın başkenti diyebiliriz. Aynı şekilde pamuğun yüzde 44’ü burada yetişiyor. Bunun dışında biberimiz var, diğer sebzelerimiz var. Yetiştiriyoruz ama bunun kurutmalıklarını bile Gaziantep yapıyor. Sadece yetiştirmek olmaz, markalaştırmamız gerekiyor” diye konuştu.

TARIM SANAYİSİNE AĞIRLIK VERİLMELİ

Geçtiğimiz yıllarda devletin teşviğiyle bölgede nar üretiminin başladığını belirten Öztürkmen, Pazar alanı kurulmadığı için nar üretimin durduğunu belirtti. Tarım sanayisinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Öztürkmeni, “Pamuğun yüzde 44’ü Şanlıurfa’da yetişiyor ama tekstil ve giyim fabrikalarının çoğu Gaziantep’te bulunuyor. Şanlıurfa’nın sanayiye ağırlık vermesi gerekiyor. Yetiştirdiğimiz sebzelerin kurutmalıklarını bir kooperatif şeklinde yapabiliriz. Diğer yandan üzüm yetiştiriciliğinde Şanlıurfa yine önemli bir yere sahip, bastık ve sucuk üretimini geliştirebiliriz” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ceylanpınar için flaş gelişme! Atilla'dan destek geldiÖnceki Haber

Ceylanpınar için flaş gelişme! Atilla'da...

SGK’da akıl almaz işlerSonraki Haber

SGK’da akıl almaz işler

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar