Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Şanlıurfa Tabip Odası’ndan basın açıklaması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şanlıurfa Tabip Odası’ndan basın açıklaması
Abone ol
Şanlıurfa Tabip Odası, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında basın açıklaması düzenledi. Tabip Odası bu günü, 19 Kasım 2015 yılında uğradığı şiddet sonucu hayatını kaybeden Dr. Aynur Dağdemir’e adadıklarını belirttiler.

Bugün Türkiye’nin 81 ilinde Türk Tabipler Birliğitarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günükapsamında basın açıklaması düzenlendi.

Şanlıurfa’da Tabip Odası, Türk Tabipler Birliği KadınSağlığı ve Kadın Hekimlik Kolu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES), Şanlıurfa Emek Ve Demokrasi Platformu Kamu Emekçileri SendikalarıKonfederasyonu ve Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği tarafından ortak basınaçıklaması düzenlendi.

Basım açıklamasını Şanlıurfa Tabip Odası adına, ŞanlıurfaTabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Derya Bulgur Kırbaş yaptı.

Kırbaş, bu günü 19 Kasım 2015 yılında eşi tarafından şiddeteuğrayan sekreterini korumaya çalışırken hayatını kaybeden meslektaşları Dr.Aynur Dağdemir’e adadıklarını belirterek, “Sekiz sene önce 19 Kasım’dameslektaşımız, kız kardeşimiz Dr. Aynur Dağdemir eşi tarafından şiddete uğrayansekreterini korumaya çalışırken; Mirabal kardeşler ise 25 Kasım 1960’ta DominikCumhuriyeti’nde Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele verirken katledildi. Bunedenle kolumuz 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası MücadeleGünü’nü Dr. Aynur Dağdemir’e adamıştır. İki gün de kadına yönelik şiddete karşımücadelemizin sembolleşen günleridir. Acımız ve öfkemiz hâlâ taze, mücadelemizise sonsuz. Onların hikâyesi mücadeleleri ve cesaretleri bizlere umut ve ilhamkaynağı olmaya devam ediyor.

Kadına karşı şiddet, kadın hakkı ihlalleri farklılıklargösterse de dünyanın tüm bölgelerinde sınır ve sınıf ayrımı olmaksızın devamediyor. Dünyanın birçok ülkesinde çok zor ve uzun mücadeleler sonucu eldeedinilmiş kazanımlar elimizden alınmaya çalışılıyor. Polonya’da kürtajyasağının çıkışı, ülkemizde İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı alınışıkazanımlara saldırıların örneklerinden.

Ülkemizde yaşanan deprem felaketi, öncesinde pandemi, Suriyeve Ukrayna-Rusya savaşları, İsrail’in Filistin işgali kadınların ve çocuklarınyaşamlarının elinden alındığı, göç etmek zorunda bırakıldığı, patriyarkanıngüçlendiği krizler oldu. Savaş sırasında en başta kadına yönelik suçlarınarttığını, kadın bedeni üzerinden savaş politikası sürdürüldüğünü biliyoruz bunedenle barış talebimizden vazgeçmiyoruz.” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nde bulunan 6284 sayılı kanunun etkinuygulanmasını istediklerini dile getiren Kırbaş, “Pandemiyle kadınların ev içibakım yükü, ayrıca kadınlara yönelik ev içi şiddet arttı, deprem sonrası iseaynı sorunları bir de evsiz kalarak barınma sorununun eklenmesi ile katlanarakyaşadılar. Cinsel şiddete uğrama oranları, hastalıklar ve depresyonlartırmandı. Pandemide ekonomik kriz işten çıkarılmaları arttırdı ve çalışmahayatından ilk önce gözden çıkarılanlar ev bakım yükü veya işveren tercihinedeniyle kadınlar oldu, eşitsizlikler derinleşti.

Sağlıkta dönüşümün yarattığı krizin faturasını öderken depek çok kadın meslektaşımızı görev başındayken yitirmeye devam ediyoruz. Sonbir yılda erkek şiddeti nedeniyle kaybettiğimiz sağlık çalışanı kadınlar; Ömür,Melek, Emine ve Ayfer… Kadınlar güpegündüz kamu kurumlarında, yaşatmak içingittikleri işyerlerinde katlediliyor. Sağlığın ve yaşamın korunması için hizmetüretilen ve güvenli olması gereken sağlık kurumları, günümüzde eli silahlıerkek faillerin kolayca girip çıktığı, özellikle kadın sağlık çalışanlarınayönelik tacizden cinayete her tür şiddet eylemini gerçekleştirebildiğiortamlara dönüşmüştür. Kadını ve kazanılmış haklarını yok sayan, sahiplenilmesigereken bir mal gibi gören, kadın düşmanı erkek egemen politikalar, alınmayankoruyucu önlemler, işletilmeyen düzenleyici mekanizmalar ve cezasızlıkpolitikaları hayatımızın her alanını kuşatmaya devam ediyor. Güvenli çalışmaalanları ve sağlıkta şiddete karşı göstermelik adımlar dışında önlemleralınmıyor. Sağlıkta şiddetin son bulacağı politikalar üretilsin ve uygulansınistiyoruz.

Ülkemizde her gün ortalama üç kadın kocası, birlikteyaşadığı erkek veya aile bireylerinden başka bir erkek tarafından baskı,işkence ve zulme boyun eğmemeye karar verdiği için katlediliyor. Toplumumuzda,her alanda yükselen iktidar politikaları ile tırmandırılan şiddet sarmalımaalesef ki günlük hayatta temel dil olmuş durumda. 

Mahsa Amini’den, Dr. Aynur Dağdemir’den aldığımız cesaretlekadına yönelik şiddete karşı mücadeleye devam edeceğiz. İstanbulSözleşmesi’nden vazgeçmiyor, 6284 sayılı kanunun etkin uygulanmasını istiyoruz!”ifadelerini kullandı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karacadağ beyaza büründüÖnceki Haber

Karacadağ beyaza büründü

Karaköprü’de yağış sonrası çamurlu yollar temizleniyorSonraki Haber

Karaköprü’de yağış sonrası çamurlu yolla...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar