Osmanlı’dan günümüze kadar uzanan geleneksel tatlarımızdan salep, hoş kokusu ve hastalıklara şifa olma özelliğiyle soğuk kış günlerinde Şanlıurfalıların vazgeçilmez içeceği olmaya devam ediyor. Havaların iyice soğuduğu son günlerde salebe olan talep de arttı. Kafe işleten Şükrü Ürün, satışlarından memnun olduğu salebin faydasını bilenlerin sık sık tükettiğini söyledi.
ŞANLIURFA - Osmanlı’dan günümüze kadar uzananve geleneksel damak tadına hitap eden salep, vücut sıcaklığını artırması, hoşkokusu ve hastalıklara şifa olma özelliğiyle bu kış da Şanlıurfalılarınvazgeçilmezi.
Salep, içerdiği besin değerleri ve ısıtıcıözelliği ile kış aylarında tercih edilen içeceklerden biri. Salebin sağlıkaçısından da pek çok faydası bulunuyor.
Kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, magnezyumgibi mineraller ile A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri açısından zengin biriçecek olan salep, aynı zamanda ısıtıcı özelliği ile kış aylarında üşümeyiönlemeye yardımcı oluyor.
Şanlıurfa’da havaların soğumasıyla vatandaşlarkış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden olan salebe yoğun talep göstermeyebaşladı.
ÜRÜN: KIŞ GELDİ TALEP 8 KATINA ÇIKTI
Bahçelievler Mahallesinde 7 yıldır kafeişletmeciliği yapan Şükrü Ürün, salebe son dönemde ilginin arttığını söyledi.
BİHA’ya konuşan Şükrü Ürün, salep satışınınyaz kış devam ettiğini belirterek, “Yaz mevsiminde talep az oluyor ama kışıngelmesiyle yaza göre talep 8 katına çıkmış durumda. Salep içmenin belirli birzamanı yok ama vatandaşlar, genellikle akşam saatlerinde ve havanın soğuk oluğuzamanlarda daha çok tüketiyor” dedi.
Salebin insan vücuduna faydalarının saymaklabitmeyeceğini vurgulayan Ürün, “Üst solunum yolunu yumuşatarak daha rahat nefesalmamızı sağlar, düzenli beslenmeye yardımcı olur, soğuk algınlığına iyi gelir”ifadelerini kullandı.
“DİKKAT! SALEP TOZUNUN DA SAHTESİ VAR”
Ürün, salep yaparken kullanılan malzemelerinkaliteli olması gerektiğini vurguladı.
Gerçek salebin, kök kokusuna benzer ağır birkokuya sahip olduğunun altını çizen Ürün, şunları söyledi:
“Bildiğiniz gibi salep tozu orkide çiçeğininkökünden yapılıyor. Her şeyin sahtesinin olduğu gibi salep tozunun da sahtesivar. Bunu anlamak için salep tozunu koklamanız yeterli. Salep tozunu koklayıncaiçinde tarçın, karanfil, nişasta kokusu alıyorsanız, ona katkı katılmışdemektir. Gerçek salep, kök kokusuna benzer ağır bir kokuya sahiptir.”
Şükrü Ürün, salep yapımını da şöyle anlattı:
“2 kaşık salep tozuna yaklaşık olarak 500 mlsüt katıp buhar makinesinde pişiriyoruz. Daha sonra üstüne tarçın koyup servisediyoruz. Tabii bazı müşteriler farklı aromalar konulmasını istiyor. Mesela,damla sakızlı, çikolatalı ve çilek aroması gibi aromalar isteyen müşterileroluyor biz de isteğe göre farklı aromalar yapıyoruz.”
“SALEP FİYATLARI SON YILLARDA KATLANDI”
Son yıllarda salep fiyatlarında artışyaşandığını söyleyen Ürün, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Salep fiyatları son yıllarda çok zamlandı.2018 yılında 10 TL’ye sattığımız salebin fiyatı şu anda 60 TL, geçen yıl isebir fincanını 45 TL’ye satıyorduk. Müşterilerimiz fiyatı biraz yüksek bulsa dabu zamların bizimle alakalı olmadıklarını bildikleri için bize anlayışgösteriyorlar genellikle.”
YAZAR: İÇSEL HUZUR SAĞLIYOR
Kafeye salep içmeye geldiğini söyleyen müşterilerdenEmrah Yazar, “Urfa’da genelde salep pek duyulamamış, ben de çok içmezdim amason iki yıldır burada kış aylarında içtiğim salebin keyfine doyamıyorum. Herkış vücudumda sıcaklığını iliklerime kadar hissettiğim bir tat. Gerçekten mükemmel,herkesin gelip içmesini tavsiye ederim. Aromatik tadıyla, kokusuyla içsel huzursağlayan kış aylarının vazgeçilmezi olan salebi, herkesi içmeye davet ediyoruz”dedi.
BİHA
Yorum Yazın