Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

MEB yönetmeliği Resmi Gazete’de:Sınav sisteminde değişiklik

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MEB yönetmeliği Resmi Gazete’de:Sınav sisteminde değişiklik
Abone ol
Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ölçme değerlendirme ile ilgili esaslarıdüzenleyen yönetmeliğe göre, okullarda 'sınav haftası' uygulaması yapılacak.Sınavların hangi tarihlerde yapılacağı, öğretim yılı başında ilan edilecek.

Okullarda; 1. dönem 1. sınavlar: Ekim ayı son haftası ileKasım ayı ilk haftası, 1. dönem 2. sınavlar: Aralık ayı son haftası ile Ocakayı ilk haftası, 2. dönem 1. sınavlar: Mart ayı son haftası ile Nisan ayı ilkhaftası, 2. dönem 2. sınavlar: Mayıs ayı son haftası ile Haziran ayı ilkhaftası aralığında yapılacak. Sınav tarihleri öğretim yılı başında okullartarafından e-Okuldan ilan edilecek.

Ülke il/ilçe ve okul genelinde ortak yazılı sınavlaryapılabilecek. Uygulamalı sınavlar hariç, öğretmenlerin ortak değerlendirmeyapabilmelerine imkan vermek üzere birden fazla şubede okutulan derslerinsınavlarının ortak yapılması esas olacak.

Okullarda yapılacak ortak yazılı sınavların soruları konusoru dağılım tablosuna göre hazırlanacak. Konu soru dağılım tablosu ilsınıf/alan zümreleri ve Ölçme Değerlendirme Merkezi Müdürlüğü ileoluşturulacak.

Bakanlıkça öğretim yılı başında hangi sınıf ve derslerdenortak sınav yapılacağı duyurulacak. Ortak yazılı sınavlar okullarda öğretmenlertarafından uygulanıp değerlendirilecek.

İl/ilçe genelinde hangi sınıf ve derslerde ortak sınavyapılacağına, ilçe Milli Eğitim Müdürleri Kurulu tarafından karar verilecek.

Ülke, il/ilçe genelinde yapılmayan tüm sınavlar okullardaortak sınav olarak yapılacak.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından,yoğunlaştırılmış eğitim programı uygulanan sınıflar ile işletmelerde meslekieğitime öğrenci gönderilen sınıflarda ve mesleki eğitim merkezlerinde ortaksınav yapılmayacak.

Okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıflardaöğrencilerin akademik ve sosyal gelişimi sürekli takip edilecek. Öğrencileringelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve gruplayapılan etkinliklere katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler veverilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme araçları ile takip edilecek.

Böylece, ilkokul 4. sınıflarda yazılı sınav saatiuygulaması yapılmayacak. 4. sınıflarda öğrenci notları öğrenci gelişimdosyasına göre verilecek.

Sınav haftasında okullarda ders işlenmeye devam edilecek.

Her dersten her dönem iki sınav yapılacak. Haftalık derssaat sayısı altı ve üzeri olan derslerde il sınıf/alan zümrelerince kararalınması durumunda üçüncü sınav yapılabilecek.

Her sınavdan sonra öğrencilerin eksikliklerinin tespitiiçin sınav analizleri gerçekleştirilecek.

Konu ve kazanım eksikliği görülen öğrencilerin durumları,ders öğretmeni ve eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri tarafından yenidendeğerlendirilerek, sınıf içi telafi uygulaması yapılacak. 

Türkçe/Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerininsınavları; dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek için yazılı veuygulamalı olarak yapılacak.

 

İlkokullarda öğrencilerin Türkçenin doğru ve güzelkullanımını geliştirmek amacıyla dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerininizlenmesi ve geliştirilmesine yönelik özel olarak geliştirilen ölçme araçlarıkullanılacak.

Öğretmenler tarafından ünite/tema ve/veya konu sonlarındaöğrenciye geri bildirim vermek amacıyla kısa süreli sınavlar yapılabilecek. Busınavlar notla değerlendirilmeyecek.

Akademik becerilerin izlenmesi ve değerlendirilmesi(ABİDE) ile öğrencilerin gerçek yaşam senaryoları üzerinden eleştirel düşünme,problem çözme, muhakeme etme, yorum yapma gibi üst düzey düşünme becerileriniedinme seviyelerinin il düzeyinde izlenmesi, değerlendirilmesi ve yıllara görekarşılaştırılması yapılacak. ABİDE araştırması iki yıllık döngüler halindeyapılacak ve her ile özel rapor hazırlanacak.

Türkçenin korunması ve geliştirilmesi amacıylaöğrencilerin öğretim süreçleri boyunca kazandıkları dinleme, konuşma, okuma,yazma becerilerindeki gelişimlerinin izlendiği araştırma iki yıllık döngülerhalinde yapılacak ve ülke geneli rapor hazırlanacak.

Öğretim programlarının etkisinin öğrencilerin akademikçıktıları üzerinden görülebilmesi amacıyla "okul tabanlı izleme"araştırması yapılacak.

Bu uygulama ile öğrencilerin belirlenen sınıfdüzeylerinde belirlenen derslerde kazanmış oldukları bilgi ve becerileriizlenecek, öğrenci ve öğretmenlere geri bildirim verilecek.

Uluslararası izleme araştırmaları PISA ve TIMSS ileülkenin eğitimdeki gelişmesi uluslararası düzeyde izlenecek.

BİHA

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Motorine zam geliyor!Önceki Haber

Motorine zam geliyor!

Karaköprü Belediyespor 3 puanı tek golle aldıSonraki Haber

Karaköprü Belediyespor 3 puanı tek golle...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar