16 Kasım Dünya KOAH günü nedeniyle Harran Üniversitesi Hastanesinde KOAH’a dikkat çekildi, tedavi ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verildi. Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hamdiye Turan, Dünya KOAH Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, KOAH hakkında bilgi verip, bu hastalıkla mücadele yollarını anlattı.
KOAH’ın tedavi edilebilirbir hastalık olduğunu belirten Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi GöğüsHastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hamdiye Turan, yaptığı açıklamada,“kalıcı solunumsal yakınmalarla birlikte nefes alıp vermede zorluk ilekarakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır.Hastalık, dünyada yetişkin nüfusun 10'da 1'ini etkiler ve dünya çapında enyaygın üç ölüm nedeninden biridir. Tüm dünyada KOAH nedenli ölüm sayısı 2019'da3,22 milyonu bulmuş ve ölüm sayısı 2007 ile 2017 arasında yüzde 17,5 artmıştır”dedi.
“HAVA KİRLİLİĞİ BU HASTALIĞIARTTIRIYOR”
KOAH’ın hava kirliliği vesigaraya bağlı olarak arttığına vurgu yapan Turan, KOAH’la en iyi mücadeleninhavanın temizliğini arttırmak olduğunu belirterek, “Günümüzde tütün kullanımıyanında, iç ve dış ortamda fosil yakıt (odun, kömür, petrol, gaz) ile biyokütle(bitki sapları, tezek vb) dumanına ve hava kirliliğine maruz kalma da önemlirisk faktörlerini oluşturmaktadır. Yetersiz beslenme, enfeksiyonlar ve/veya içve dış ortam kirleticilerine pasif maruz kalmaya bağlı olarak doğumdan önce vesonra akciğer gelişiminin geri kalması da KOAH' a yol açabilir. Artan tütünkullanımı, yoğun şehirleşme ve kötüleşen hava kalitesi de çoğu düşük ve ortagelirli ülkelerde bu faktörlere maruz kalma riskini artırmaktadır. Bu riskfaktörlerine maruziyetin azaltılması, KOAH' ın gelecekteki yükünü azaltmak içinesastır” diye konuştu.
ERKEN TEŞHİS TEDAVİYİKOLAYLAŞTIRIYOR
KOAH’ın yaşa takılmadan herbireyin bu hastalığa yakalanabileceğini dile getiren Turan, tüm hastalıklardaolduğu gibi, bu hastalıkta da erken teşhisin çok önemli olduğuna değindi.Kişilerin hastaneye giderek nefes testi yaptırmasını öneren Turan, açıklamasınındevamında şöyle konuştu: “KOAH erken yaşta başlayabilir ve genç bireylerietkileyebilir. KOAH öncesi koşulların farkına varılması, önlenmesi, hastaolanların erken teşhisi ve uygun tedavi yaklaşımları önemlidir. KOAH’ da en sıkgörülen yakınmalar; öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunlukhissidir. Hastanın yakınmalarıhastalığın ilerlemesi ile daha da artarak kişinin yaşam kalitesini olumsuzetkiler. KOAH' ın tanısı, sağlık kurumlarında basit ağrısız bir test olan“nefes ölçüm testi” ile kolayca konulabilir. Teşhisin doğrulanması, solunum fonksiyon testleri kullanılarak havaakımında azalmaya yol açan tıkanıklığın belirlenmesine bağlıdır. KOAH tanısıkonulan kişilerin tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını bırakmaları, zararlıtoz ve gaz içeren ortamlardan, hava kirliliğinden uzak durmaları, sağlıklıbeslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları gereklidir. Yoksulluk ve sağlıktaeşitsizliklerle ile mücadele kitlesel önlemler için önemlidir.”
KOAH hastalığını vekorunmanın yollarını tüm detaylarıyla anlatan Turan, tedavi yöntemleri hakkındada bilgi verdi. Bu hastalığın nefes odaklı olduğuna değinen Turan, “KOAHtedavisinde nefes açıcı özellikte “inhaler” olarak adlandırılan solunum yoluile uygulanan ilaçlar ile hava yollarındaki daralmanın azaltıp hastanınolabildiğince rahatlatılması amaçlanmaktadır. Solunum yetmezliği olan KOAH’lıhastalarda evde oksijen tedavisi ve/veya evde solunum cihazı tedavisi gibitedavilere ihtiyaç olabilmektedir. Son yıllarda KOAH hastalarının çok küçük biralt grubunda, ehil ellerde yapılması gereken yapılan bronkoskopik tedavilerhastalığı değil etkilerini geçici bir süre giderebilen tedavilerdir ve hastalığıortadan kaldırmazlar.
Hastalığın seyrinikötüleştiren, hatta ölümlere neden olan alevlenmelerden ve zatürreden korunmakiçin grip ve zatürre aşılarının yaptırılması ve nefes yoluyla alınan ilaçtedavilerinin düzgün uygulanması gerekir. Bu tedavilerin yanı sıra sağlıklıbeslenme, fiziksel aktivitenin ve gerekirse akciğer rehabilitasyonu uygulanmasıhastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlar” ifadelerinikullandı.
Yorum Yazın