Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

HRÜ’de Otizm Farkındalık Etkinliği Düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
HRÜ’de Otizm Farkındalık Etkinliği Düzenlendi
Abone ol
Harran Üniversitesi Hastanesi, Otizm Farkındalık Ayı kapsamında düzenlediği etkinlikle otizm spektrum bozukluğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Fethiye Kılıçaslan, otizmin sadece bir ayın değil, her gün konuşulması gereken bir konu olduğunu vurguladı.

OTİZMİN HER GÜN KONUŞULMASI GEREKİYOR

Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fethiye Kılıçaslan, otizm spektrum bozukluğunun her günün konusu olması gerektiğini belirterek, “Her yıl nisan ayında dünya genelinde otizme dikkat çekmek amacıyla etkinlikler düzenleniyor. Ancak otizm, sadece bir ay değil, her gün konuşulması gereken bir konu olmalı. Çünkü milyonlarca insan, aile ve eğitimci bu nörogelişimsel farklılıkla yaşamını sürdürüyor” dedi.

OTİZM BELİRTİLERİ BİR YAŞINDA TESPİT EDİLEBİLİR

Otizm belirtilerinin bir yaşın altındaki çocuklarda bile tespit edilebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Kılıçaslan, “Otizm spektrum bozukluğu; sosyal etkileşimde zorluk, iletişim becerilerinde sınırlılık ve tekrarlayan davranışlarla kendini gösterir. Genellikle yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkar. Ancak her bireyde farklı şekillerde ve farklı şiddette görülebilir. Bu nedenle ‘spektrum’ terimi kullanılır. Bazı çocuklar konuşma güçlüğü çekerken, diğerleri üstün zekâya sahip olabilir. Bazı çocuklar sosyal ilişkilerden kaçarken, bazıları yoğun ama alışılmadık bir iletişim kurar. Otizm belirtileri uzman bir çocuk psikiyatri hekimi tarafından bir yaşın altında bile tanınabilir. Erken tanı ve bireyselleştirilmiş eğitimle, çocuklar büyük gelişim kaydedebilir ve toplumda bağımsız bir yaşam sürdürebilirler. Ayrıca erken müdahale bazen belirtilerin ortadan kalkmasına bile neden olabilir” dedi.

FARKINDALIK BÜYÜK BİR DEĞİŞİM YARATIR

Otizmli bireylerin toplumsal önyargılar ve dışlanma ile karşılaştığına dikkat çeken Doç. Dr. Kılıçaslan, “Bir çocuğun kalabalık ortamlarda ellerini çırpması, seslere aşırı duyarlılığı ya da göz teması kurmaktan kaçınması otizm belirtilerinin bir parçası olabilir. Bu davranışları yadırgamadan, anlayışla karşılamak çok önemlidir. Bu tür durumlara karşı empatik yaklaşmak, hem bireyi hem ailesini rahatlatır. Aileler için otizmle yaşamak zorlu olabilir, ancak doğru bilgi ve destek ile bu süreç aşılabilir. Öğretmenler, sağlık çalışanları ve yakın çevrenin desteği, aileler için çok değerli ve önemli bir kaynaktır. Otizm hakkında konuşmak, yazmak ve bu konuda bilgi sahibi olmak yalnızca otizmli bireylerin değil, tüm toplumun gelişimine katkı sağlar. Kapsayıcı ve anlayışlı bir toplum, farklılıkları kabul etmekle kalmaz, onları bir zenginlik olarak görür” ifadelerini kullandı.

STANDDA BİLGİLENDİRME YAPILDI

Otizm Spektrum Bozukluğu’na dikkat çekmek amacıyla hastane girişinde kurulan standa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcı Doç. Dr. Müslüm Toptan katılarak vatandaşlara bilgilendirme yaptı. Standda, otizmle ilgili farkındalık oluşturmak için hastane personeli tarafından ziyaretçilere bilgilendirmeler yapıldı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haliliye Belediyesi'nden Bahar Dönemi Park Yenileme ÇalışmalarıÖnceki Haber

Haliliye Belediyesi'nden Bahar Dönemi Pa...

Fevzi Çakmak Bulvarı'nda Asfalt Çalışmaları BaşladıSonraki Haber

Fevzi Çakmak Bulvarı'nda Asfalt Çalışmal...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar