Harran Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı YEĞİTEK ve Genç STEM ortaklığında, IBM iştirakinde hazırlanan “Eğitimde Yapay Zeka” konulu Erasmus Projesi kabul edildi.
Avrupa Birliği Erasmus+Ana Eylem 2-Yenilik Geliştirmeye Yönelik Okul Eğitimi Stratejik Ortaklık proje başvurularına ilişkin sonuçların açıklanmasıyla kabul listesindeki ilk 8’e giren “Artificial Intelligence Education For Children” başlıklı projede İrlanda, İngiltere ve Türkiye’den ulusal konsorsiyumlar yer alıyor.
Proje yönetim ekibinde Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Ragıp Terzi ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Göçen yer alırken, IBM iştirakinde hayata geçirilecek projede eğitimde yapay zekanın kullanımını artırmaya yönelik eğitim programları ve simülasyonları geliştirilecek. Terzi, konu hakkında, “Teknoloji çağında ön plana çıkan yapay zekanın gençnesillere aktarılabilmesi için etkili öğretim araçlarına ihtiyacımızın olduğu aşikardır. Bu proje kapsamında platform oluşturarak bu açığı kapatmayı hedefliyoruz” dedi.
Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesinin ve Millî Eğitim Bakanlığının içerik üreticisi, yaygınlaştırmave pilotlama ile önemli roller alacağı projede Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi öncülüğünde simülasyon programları geliştirilecek. Proje kapsamında yapay zekâda lider konumundaki kurumlardan IBM Watson Programı ise proje ortaklarının kullanımına açık olacak ve eğitimler Londra’da alınacaktır.İrlanda’nın önde gelen dijital firma, ortaöğretim kurumları ve Türkiye’den Genç STEM, Cambridge Academy Ltd. eşliğinde okul programları uygulayacak.
YAPAY ZEKA İÇİN EĞİTİM PROGRAMI GELİŞTİRİLECEK
Yapay Zekânın birçok alanda kullanımına ilişkin çalışmalar hızla artarken eğitim alanında kullanımına yönelik çalışmalar da Ölçme ve Değerlendirme ve Bilgisayar Destekli Öğretim alanlarında yoğunlaşmaktadır. Proje kabulü öncesi Milli Eğitim Bakanlığı adına Eğitimde Yapay Zekâ konulu AB Komisyonu ülkeleri çalıştayına katılan Eğitim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Göçen konu hakkında şunları belirtti:
“AB ülkelerinde ulusal düzeyde başlatılan yapay zekâ eğitimi pilotlama çalışmaları temelde yapay zekanın ne olduğunu açıklamaya yönelikkenülkemizde geliştireceğimiz test simülasyonları ve eğitim programları üzerinden yapay zekâ eğitiminde öncüçalışmaları yürütmeyi planlıyoruz."
Yapay Zekâ konulu çalışmaların ve projelerin önemine değinen Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Çelik proje hakkında “Harran Üniversitesi olarak yapay zekâ çalışma grubu kurmak yakın hedeflerimizin arasında, bu proje ile eğitime dönük programlar geliştirmek ve üniversitemizin ilgili şemsiye grubu çalışmalarını güçlendirmek ülkemizde katma değer oluşturacaktır” dedi.
BİHA
Yorum Yazın