İlk olarak Malatya’da ortaya çıkan belediyeler aracılığı ile yurt dışına gidip dönmeme haberlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Urfa’da şu ana kadar üç belediye de benzer durumlar ortaya çıktı.
Malatya’da Yeşilyurt Belediyesi'nin Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden 43’ünün geri dönmemesiyle başlayan hizmet pasaportu skandalı büyüyor. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde benzer durumlar basına yansırken Şanlıurfa’da ise üç belediyenin adı söz konusu skandalla anılıyor. Şanlıurfa’nın ilçe belediyeleri olan Suruç, Ceylanpınar ve Harran belediyelerinde benzer durumlar olduğu iddia ediliyor.
Suruç Belediyesi : Yeni yönetimle alakası yok
İç işleri Bakanlığı’nın soruşturma başlatmasından sonra Suruç belediyesi konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada skandalın mevcut yönetimle alakası olmadığının altı çizildi. Belediyeden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Belediyeden yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında Suruç Belediyesince "dans (folklor)", "Kültür turu" ve "Gençlik programları" adı altında sivil toplum kuruluşları ile iş birliği protokolü düzenlenerek, yurt dışına kişiler gönderildiğinin tespit edildiğine ilişkin haberlerin yer aldığı hatırlatılarak "Kamuoyuna yansıyan haberlerle ilgili olarak bilinmesini isteriz ki… Suruç Belediye Başkanlığımıza (15/11/2019 ) tarihinde Anayasa'nın 127. maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 46. maddesi kapsamında ‘’Belediye Başkan Vekili ‘’ görevlendirilmiş olup, görsel ve yazılı olarak yayın organlarında yer alan Suruç Belediyesince "dans (folklor) ", "kültür turu", "gençlik programları" başlıklı haberlerin belediye başkanlığımızın mevcut yönetimiyle bir ilgisi bulunmamaktadır.
Ceylanpınar Belediyesi: Şikayetçi olacağız
Urfa’da hizmet pasaportu haberleri ile ilk anılan belediye olan Ceylanpınar Belediyesi konu ile ilgili yaptığı açıklamada algı operasyonuna dikkat çekildi. Ayrıca çıkan haberlerin yalan olduğunu ve Almaya’ya giden 37 kişinin döndüğü ifade edildi. Belediyeden yapılan açıklamada Ceylanpınar Belediye Başkanı Feyyaz Soylu'nun, bir yıl önceki meclis kararını yeni alınmış gibi gösterip algı operasyonu yapıldığını dile getirip haberi belgeleriyle yalanladığı ifade edildi. Ceylanpınar Belediyesi Spor Kulübüne bağlı 37 kişiyi ‘hizmet pasaportuyla Almanya’ya götürme kararının ardından bu kişilerin orada kalmayıp ülkeye döndüğü, konuyla ilgili Şanlıurfa Valiliğine Belgeleriyle birlikte bilgi verildiği, Ceylanpınar Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundukları belirtildi.
Haberim yok dedi, imzası çıktı
Ceylanpınar Belediye Başkanı Feyyaz Soylu ilk yaptığı açıklamada konu ile ilgili bilgisi olmadığını ifade etmişti. Ancak daha ortaya çıkan meclis kararlarının altında imzası olduğu görüldü. Akıllara belediye başkanının söz konusu evrakları incelemeden mi imzaladı sorusu geldi.
Harran Macaristan konusunda sessiz
Benzer bir durumun yaşandığı bir başka belediye ise Harran Belediyesi. Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek paylaştığı bilgilere göre Harran Belediyesi Macaristan’a hizmet pasaportu ile 20 kişi göndermiş. Söz konusu iddialarla ilgili Harran belediyesi şu ana kadar bir açıklama yapmadı.
Yorum Yazın