Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Harran Üniversitesinde anne sütünün mucizesi anlatıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Harran Üniversitesinde anne sütünün mucizesi anlatıldı
Abone ol

1– 7 Ekim Emzirme Haftası nedeniyle Harran Üniversitesi Hastanesinde “SağlıklıAnne, Sağlıklı Bebek, Sağlıklı Gelecek için Bebeğinizi Her İstediğinde emzirin”sloganıyla stant açıldı ve bilgilendirme yapıldı.

HarranÜniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve YenidoğanBilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ebru Yücesoy Bağdiken, 1-7 Ekim “Emzirme Haftası”nedeniyle yaptığı açıklamada, “Bir toplumun ve onu oluşturan bireylerinsağlıklı olarak yaşamasında, ekonomik ve sosyal gelişiminde, huzurlu birşekilde ve güvence altında varlığını sürdürebilmesinde yeterli ve dengelibeslenme en başta gelen koşullardan biridir. Son yıllarda anne sütü ve annesütü ile beslenme konusunda yoğunlaşan çalışmalar anne sütünün eşsiz bir besinolduğunu ve bebek beslenmesindeki yerinin başka hiçbir şekildedoldurulamayacağı gerçeğini ortaya çıkarmıştır” dedi.

Dr.Öğr. Üyesi Bağdiken şunları söyledi:

“Yapılançalışmalarda; çocukluk çağı ölümlerini emzirmenin tek başına %13, doğrutamamlayıcı beslenme uygulamaları ile birlikte yaklaşık %20 oranındaazalttığını ortaya konulmuştur. UNICEF’e göre; anne sütü ile beslenmeyençocuklarda ölüm oranları anne sütü ile beslenenlere göre 4-6 kat daha fazlaolmaktadır.  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)verilerine göre de 5 yaş altı çocuk ölümlerinin %7’ sinden tek başına beslenmeyetersizliklerinin sorumlu olduğu bilinmektedir. Bu verilerle birlikte emzirenanne oranlarının yükselmesiyle yılda 800 binden fazla yaşamın kurtulacağıbelirtilmektedir.

Birbebeğin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi, 6. aydan sonra ek gıdalarageçilse bile en az 2 yaşına kadar emzirilmesi önerilmektedir. Anne sütüylebeslenen bebeklerde ishal, zatürre, orta kulak iltihabı, alerjik hastalıklar,daha ileri yaşta ortaya çıkan tip 1 ve tip 2 diyabet, çölyak, iltihabi bağırsakhastalıkları, hipertansiyon, kanser, alerji, astım, şişmanlık ve obezite,multipl skleroz, diş yapısı bozuklukları ve bazı ruhsal hastalıkların daha azgörüldüğü bilinmektedir. Ayrıca anne sütüyle beslenen çocukların okulbaşarılarının daha yüksek olduğu da bilinmektedir. Anne sütüyle beslenme bebeğeolduğu kadar, anneye, ülke ve aile ekonomisine de önemli katkılar sunmaktadır.

Beslenmeyetersizliklerinin önlenmesi için atılması gereken ilk ve en önemli adımemzirmenin doğumdan sonra en kısa sürede başlatılması, bebeklerin sadece annesütü ile ilk 6 ay emzirilmesi, 6. ayın ardından uygun ek besinlerle emzirmenin2 yaş ve sonrasına kadar devam ettirilmesidir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığıtarafından bu amaçla çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması,bebek ve çocuk ölümlerinin önlenmesi için diğer çocuk sağlığı programlarınaparalel olarak 1991 yılından itibaren “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek DostuSağlık Kuruluşları Programı” yürütülmektedir. Bu kapsamda emzirmenin korunması ve desteklenmesi ile programın temelinioluşturan başarılı emzirmede 10 adım stratejisinin tüm sağlık kurum vekuruluşlarında uygulanması ve devamının sağlanması, ayrıca beslenmebozukluklarının önlemesi yoluyla çocuklarda ölüm ve hastalık oranlarınıdüşürmek hedeflenmektedir. Sonuç olarak, büyüme ve gelişmenin ideal şartlardaolabilmesi için, anne karnında başlayan ve özellikle kritik pencere olarak adlandırdığımızdoğumdan itibaren iki yaşın sonuna kadar devam eden süreçteki emzirme ve annesütü ile beslenme oldukça önemlidir.”

BebekDostu Hastane ünvanına sahip olduklarını ifade eden Harran ÜniversitesiHastanesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan “Emzirme annenin ağırlık kaybınıkolaylaştırmaktadır. Anne için doğal bir sakinleştiricidir. Anne ve bebekarasındaki bağı güçlendirerek sevgi dolu bir ilişki sağlamaktadır.Maliyetsizdir, pratiktir, hazırlama gerektirmez. Her zaman steril vegüvenilirdir. Bebeğin sağlığını koruyucu etmenler içermektedir” diye konuştu.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şanlıurfa’da bir haftalık uyuşturucu bilançosu açıklandı! 9 gözaltıÖnceki Haber

Şanlıurfa’da bir haftalık uyuşturucu bil...

Siverek’te kamyon ile otomobil çarpıştı, 6 yaralıSonraki Haber

Siverek’te kamyon ile otomobil çarpıştı,...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar