Dünya tarihinin yeniden yazılmasına sebep olan Göbeklitepe'nin kaşifi Alman Arkeolog Klaus Schmidt'in eşi Şanlıurfa'dan kopamıyor
Göbeklitepe kâşifi ve emekleri dünyaya yayılmış olan Alman arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt'in eşi arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt, Şanlıurfa'dan kopamıyor. Eşinin vefatı sonrası sık sık Şanlıurfa'ya gelen ve Göbeklitepe'yi ziyaret eden Çiğdem Köksal Schmidt, şehre gelerek eşinin anısını sürekli yaşatıyor. Göbeklitepe’nin 12000 yıl öncesine uzanan bir kült merkezi olduğu anlaşılmısının ardından bir anda tüm dünyanın gözünün çevrildiği Şanlıurfa'nın konukları arasında Göbeklitepe'nin kaşifi Alman Arkeolog Klaus Schmidt'in eşi Çiğdem Köksal Schmidt vardı. Eşinin anısını yaşatmak adına sürekli kente geldiğini söyleyen Schmidt Göbeklitepe'yi artık tüm Dünya'nın tanıdığını belirtti.
2 milyon Alman gezdi!
Öte yandan Göbeklitepe emitasyon heykellerin yer aldığı sergi Almanya'da 2 milyon kişi tarafından ziyaret edildiği de belirtildi.
Göbeklitepe Nerede?
Göbeklitepe veya Göbekli Tepe, Türkiye'nin Şanlıurfa il merkezinin 18 km kuzeydoğusunda, Haliliye ilçesi'ne bağlı Örencik köyü yakınlarında yer alan, dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğudur. Bazı popüler kaynaklarda "tarihin sıfır noktası" nitelendirmesiyle de anılır. Buradaki kazılarda çıkartılan bazı heykel ve taşlar, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir. Bu yapıların ortak özelliği, T biçimindeki 10-12 dikilitaşın yuvarlak planda dizilmiş, aralarının ise taş duvarla örülmüş olmasıdır. Bu yapının merkezinde daha yüksek boyda iki dikilitaş, karşılıklı olarak yerleştirilmiştir. Bu dikilitaşların çoğu üzerinde insan, el ve kol, çeşitli hayvan ve soyut semboller, kabartılarak veya oyularak betimlenmiştir.
Yorum Yazın