Şanlıurfa'da hemen hemen her yıl gündeme gelen Germuş Kilisesi, kentteki bir çok tarihi miras gibi kaderine terk edildi.
Türkiye’nin önemli tarih ve inanç noktalarından biri olan Şanlıurfa’da, geçmişten günümüze çok sayıda farklı inanışa ait mabetler yer alıyor. Farklı dinlere mensup insanların uzun yıllar yaşam mücadelesi verdiği Urfa'da kiliseler de önemli bir yer tutuyor.
KİMİ YIKILDI, KİMİ CAMİ OLDU, KİMİ DE...
Yılların etkisi ile kentteki kiliselerin kimi yıkıldı, kimi camilere dönüştürüldü, kimi de farklı amaçlar ile kullanılmaya başlandı. Şanlıurfa'daki kiliselerin çoğunun muamması bilinmezken, Göbeklitepe yolu üzerinde bulunan Germuş Kilisesi ise kaderine terk edildi.
HAYVAN BARINAĞI OLARAK KULLANILDI
19. yüzyılda 7 kardeş tarafından yapılan ve 1915 yılına kadar da Ortodoks Ermenileri tarafından ibadet amaçlı kullanılan kilise, zamana ve kötü koşullara rağmen direnmeye çalışıyor. Bir dönem definecilerin yuvaya dönüştürdüğü ve birçok yerinde çukur kazılan kilise, bir dönem de hayvan barınağı olarak kullanıldı.
Sık sık kötü amaçlı kullanım ile gündeme gelen kilise ile ilgili yetkililer açıklamalar yapsa da, henüz net bir adım atılmış değil. Kentin tarihi ve kültürel öneme sahip zenginliğinin bu denli göz ardı edilmesi ise vatandaşların tepkisini topladı.
Germuş Kilisesi'nin son durumu ve kentin turizmine kazancı ile ilgili açıklama yapan Turizm Meslek Komitesi Başkanı M. Kamil Türkmen ve Şanlıurfa Rehberler Odası (ŞURO) Başkanı Müslüm Çoban, kilisenin bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiğini aktardı.
TÜRKMEN: YA SPONSOR BULUNSUN YA DA HRİSTİYANLARA VERİLSİN!
Germuş Kilisesi'nin en kısa sürede faaliyete geçirilmesi ve sponsor bulunması gerektiğini kaydeden Turizm Meslek Komitesi Başkanı M. Kamil Türkmen, "Germuş Kilisesi çok önemli bir nokta ve adeta o kilise çürümeye terk edildi. Bunun projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapıldı, onaylandı bitti ve hazır. Bunun için ödenek gerekiyor. Ya sponsor bulunmalı ya da Hristiyan cemaate verilmeli ve onlar restore etmeli. Göbeklitepe yılı dolayısıyla görmeye giden turistler aynı zamanda Germuş Köyü'ndeki kiliseyi de ziyaret etmek ister. Adeta destinasyonun bölünmez bir parçası haline gelir. 50 metrelik çevre yolunun bitmesiyle bu destinasyon çok rahat bir şekilde yapılabilir. Bir an önce yetkililerden bu kilisenin restorasyonunun yapılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
ÇOBAN: URFA'YA DA BİR KİLİSE LAZIM
Germuş Kilisesi'nin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Şanlıurfa Rehberler Odası (ŞURO) Başkanı Müslüm Çoban, "Germuş'taki kilise gerçekten Şanlıurfa'nın kültür varlıklarından birisi ve şu anda maalesef yıkılmak üzere. Geçen bir kaç ay önce oraya gittiğimde içler acısı bir durumdaydı. Güpegündüz elinde dedektörle defineciler arama yapıyorlardı. Germuş Köyü gerçekten hem Hristiyanlık hem de Hritiyanlık tarihi açısından ve Ermeniler için çok önemli. Şanlıurfa'da şu anda oranın restore edilip, turizme kazandırılması lazım. Göbeklitepe yolu üzerine olması da, en azından gruplarımızı oraya gittiğinde Şanlıurfa'da daha çok vakit geçirmesine sebep olacak. Şanlıurfa'ya gelen turistlerimize bir kilise gösteremiyoruz. Şanlıurfa'da da bir kilisenin turizme açılması lazım" diyerek sözlerine son verdi.
Özlem DİKMEN-BİHA
Yorum Yazın