İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Mehmet Salim Ensarioğlu, kurumsal devlet anlayışının, parti ile özdeşleştirilen devlet anlayışına kurban edilmesinden, üretim ve sosyal barışta hayati önem taşıyan Güneydoğu Anadolu Projesi'nin de nasibini aldığını söyledi.
(Mutlu GÜNEŞ-Özel Haber/Şanlıurfa OLAY)
Yenicağ’ın haberine göre, GAP'ın son dönemde neredeyse rafa kaldırıldığını belirten Ensarioğlu, "Bugün sulamada ve enerjide bırakın üretim verimliliğini katlamayı, ülkede üretimin neredeyse sıfırlandığı bir noktaya geldik" dedi.
İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Mehmet Salim Ensarioğlu, partizan ve şahsiyetçi yaklaşımlarla, kurumsal devlet anlayışının, parti ile özdeşleştirilen devlet anlayışına kurban edilmesinden, hem üretimde hem de sosyal barışta hayati önem taşıyan GAP'ın da (Güneydoğu Anadolu Projesi) nasibini aldığını söyledi.
Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı ve maliyetli projesi olan ve bu yıl tamamlanacağı vadedilmiş GAP'ın son dönemde neredeyse rafa kaldırıldığını belirten Ensarioğlu, şöyle dedi:
"1961 yılında GAP'a temel olan Fırat Havzası'nda su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar yürütülmüştü. Ardından 1964 yılında bu havzada bulunan sulama ve enerji potansiyelini belirleyen 'Fırat Havzası İstikşaf Raporu' geliştirilmiş, 1977 yılına geldiğimizde artık Fırat ve Dicle Havzası'ndan ne şekilde faydalanılacağı açıklık kazanmış, 1977 yılında bu 2 havzayı kapsayan GAP'ın ülkemizin üretim verimliliğini katlamada bir umut kaynağı olarak ortaya çıkmıştı.
Bugün gerek sulamada gerek enerjide bırakın üretim verimliliğini katlamayı, ülkede üretimin neredeyse sıfırlandığı bir noktaya geldik. Millet olarak bugün faturalarını ağır şekilde ödemeye başladık. Hatalı ekonomik adımlarla geldiğimiz bu noktada, devlet olarak ciddi kaynaklar aktardığımız GAP ne oldu da gündemden düştü?
GAP, rutin çalışmalar yürüten hantal bir yapı değil, ülkemizin en verimli topraklarının üretime en yüksek derecede aciliyetle kazandırılması için aciliyetle tamamlanması gereken bir projedir.''
“ÜLKEMİZİN ARTIK AYAKLARI TOPRAĞA SAĞLAM BASAN, TOPRAĞA İHANET ETMEYEN EKONOMİK ADIMLARA İHTİYACI VAR”
Salim Ensarioğlu, GAP'ın aciliyetle tamamlanması gereken bir projeyken son dönemlerde gündeme göre vaatlerde bulunulan, beğenilmediğinde rafa kaldırılan, en düşük mertebede artık rutin yürütülen hantal bir yapıya büründüğünü ifade etti.
Ekonominin çılgın projelerle darbe yiyen gündemlerle yorulduğunu ifade eden Ensarioğlu, şöyle dedi:
"Yerinin yanlış tayin edilmesinin doğurduğu sıkıntılar konuşulan İstanbul Üçüncü Havalimanı mı, bugün deprem ihtimalinde büyük tehlike doğuracağı uzmanlarca anlatılan çılgın proje 'Kanal İstanbul' mu GAP'tan daha öncelikli idi?
Ülkemizin artık ayakları toprağa sağlam basan, toprağa ihanet etmeyen ekonomik adımlara ihtiyacı var. Özellikle de terörle mücadelenin yürütüldüğü, ülkemizin en verimli topraklarına sahip bölgeyi kapsayan GAP'a. Bölgesel kalkınma ve sürdürülebilir güvenlik bakımından GAP kilit bir öneme sahip.
Terörle mücadele sadece silahlı mücadele demek değil. İstihdam sağlanması, eğitim olanaklarının iyileştirilmesi, gençler için özellikle sporun öne çıktığı sosyal elverişli ortamın sağlanması, kısacası 1989 yılında hazırlanan Master Plan ile GAP'ın da kapsamına alınan bu alanlar vesilesi ile bölgesel kalkınma politikaları yürütülmesi terörle mücadelenin en önemli ayağıdır.
Bölgesel kalkınmayı ihmal ettiğiniz, buna hizmet edecek en önemli ve tek kapsamlı projeyi ihmal ettiğiniz sürece, devamlılığı sağlanabilecek güvenlik çözümü diye bir şey yoktur."
Yorum Yazın