Siverek Ziraat odası Başkanı Ahmet Ersin Bucak bu yıl Çiftçiler DEDAŞ için ekinlerini sulayamadıklarını ve yeteri miktarda verim elde edemeyeceklerini söyledi.
Bu yıl Çiftçilerin Bahara zorluklarla başladığını söyleyen Bucak konuşmasına şöyle devam etti:
Bu yıl çiftçilerimiz bahara zorluklarla başladı. Tarımsal kuraklık tehlikesi baş gösterdi.
DEDAŞ’ TAN çekindikleri için. Bazı çiftçiler ya ekimlerini sulamadı yâda geç sulamaya başladı buda kayda değer verim kayıplarına yol açacak
Taban ekim gübresi tamda birinci ürün pamuk ve mısır ekim zamanında pahalandı buda birinci ürün ekiminde daralmaya sebep oldu.
Çiftçinin sürüm, ekim ve sonrası harman ve hasat makineleri çok pahalandı. Buda çiftçinin tahmini bütçesini alt üst etti.
‘’ÇİFTÇİLİK İÇİN BU YIL ZOR BİR SENE’’
Bu sorunları bir nebze azaltma ve çözüm için. Devlet tarım takvimini göz önünde tutarak. Çiftçiyi finans etmelidir aksi halde meydan tefecilere kalacaktır.
Birinci ve ikinci ürün ekimide bankalar çiftçiye gübre ve tohum için kredi vermelidir devlet bu kredileri süspanse etmelidir bu işlem çiftçini kaliteli tohum ve yeterli gübre kullanmasına imkân Dedaş kaçak sulama yapan çifçilerin trafosunu alıkoymak yerine. Kanuni bir düzenlemeyle çiftçini gerekli şartları yerine getirmesi şartıyla. Yerinde cezai işlemlerini yapmalı ve abone işlemlerinde yapmalıdır bu bir nebze çiftçinin üretim sürecini koruyacaktır
‘’DEDAŞ BORÇLARI İÇİN ÇİFTÇİ FİNAS EDİLMELİDİR’’
Desteklemeler tahıl desteklemesi tahıl ekim zamanında verilmelidir.
Yağlık ve sanayi ürün ekinlerinin desteklemeleri Ekim zamanında verilmelidir. Böylece çiftçinin kaliteli tohum ve yeterli gübre kullanımı artacaktır. Buda hiç şüphesiz kalite ve verim artışına olanak tanıyacaktır
Bu sorunlar sihirli bir değnekle ortadan kaldırmak GAP projesi ile mümkündür.
Bölge çiftçilerimizin elektriğe değil suya ihtiyacı vardır. Ülke her ay beli miktarda buğday ithal etmektedir. Ülke toprakları atmamaktadır. İhtiyacı karşılamanın yolu verim artışı ile mümkündür tahıl ambarı güneydoğu GAP ile bunu yapabilir. Çare budur aksi halde ekmeğe muhtaç olmak riski vardır.
GAP berekettir, GAP gelecektir. GAP suyla gelen medeniyettir. Çocuklarımızın ve ülkenin geleceğidir
Bir an önce bitirilmelidir. Bu ülke meselesidir
Yorum Yazın