“YKS'de yüzde 50 başarı gösterdiler”
Özel Lisans Koleji ülkede yaşanan pandemiye rağmen eğitimde önemli bir başarı gösterdi. Okulun öğrencileri YKS’de yüzde 50 başarı sağlayarak barajı aştılar.
Celal Çiftçi Sağlık Lisesi öğrencilerini bünyesine alan Özel Lisans Koleji Sağlık Lisesi, öğrencilerine verdiği bir yıllık kısa süreli eğitimle, öğrencileri YKS’de yüze 50 başarı göstererek hayallerindeki okullara gitmeye çalışacaklar.
Düzenlenen basın toplantısında okulun pandemi döneminde nasıl bir yol haritası izlediğine ilişkin bilgiler veren Özel Lisans Koleji Kurucularından Dilek Çiftçi,
“2013 yılında Celal Çiftçi Sağlık Lisesi ile başlayan eğitim öğretim hayatımızda edindiğimiz tecrübe ve birikimle Lisans Koleji olarak yolumuza devam ediyoruz. Dokuz yıl boyunca gösterdiğimiz başarı ile yenilikçi ve öncü yönümüzle Şanlıurfa’nın eğitim hayatını canlandırmayı ve gençlerimizin hayallerini gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Profesyonel bir eğitim sistemi ile alanında uzman öğretmenlerle eğitim alanında özgün, yaratıcı, yenilikçi bir anlayışla geleceğimizin teminatı gençlerin ders başarısını önemsediğimiz kadar onların kişisel gelişimini de önemsiyoruz. Yani gençlerin ayakları üzerinde durabilmeleri, kendi kendilerine karar alabilmeleri, kendi kendilerine ders çalışabilmesi, kendilerine hedef ve amaçlar belirleyebilmesi gibi sorumluluk bilincini oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.
Ailelerin ciddi beklentiler içinde olduğunu biliyoruz
“Derslerinde başarılı ve hayata sorumluluk bilinciyle bakan gençlerin varlığı en büyük arzumuzdur” diyen Özel Lisans Koleji Kurucularından Dilek Çiftçi, “Ailelerin de bu konuda ciddi beklentiler içinde olduğunu biliyoruz. Maalesef eğitimde bu denge ihmal ediliyor. Gençler sınav odaklı bir anlayışın kurbanı olarak hayata yabancılaşıyor ve aldıkları eğitimi hayata yansıtamıyorlar. Eğitimde gördüğümüz bu eksikliği ortadan kaldırmak için uygulamalı bir eğitim anlayışını benimsediğimizden, örneğin Fen derslerini yani Fizik, Kimya, Biyoloji gibi dersler için laboratuar oluşturduk. Böylece dersler öğrenciler için soyut ve anlamsız olmaktan çıkarıldı. Uygulamalarla soyut dersler somut hale gelip akılda kalıcı hale dönüşmüş oldu. Tabii bu sadece sayısal dersler için geçerli değildir. Oluşturduğumuz kulüplerle gençlerin kendini ifade edebilmesi, özgüven kazanması, kararlar alabilmesi, sosyalleşerek kendini tanımasını kolaylaştırıyoruz. Örneğin: Edebiyat Kulübümüzle gençlerin düşünce, duygu ve hayal dünyasını zenginleştirmenin yanında okuduğunu anlama, yorumlama, analiz etme ve değerlendirme yapabilmeyi öğrenecekler. Hızlı okuma ve hızlı anlamaya yönelik pratiklerimizle öğrenciler hem kendilerini ifade edecek hem de sözel derslerde okuduklarını anlamada sorun yaşamayacaklar. Gençlerin başarısının sırrı ve bizim üzerinde titizlikle durduğumuz ve hassas olduğumuz sistematik ve planlı bir takip ve ilgidir. Takip ve ilginin eğitimde başarısı tartışılmazdır. Bizde bu sistemi eğitime Danışman Öğretmen ve rehberlik servisi ile hayat veriyoruz” diye konuştu.
Bizim kadar aile desteği de önemlidir
Özel Lisans Koleji Kurucularından Dilek Çiftçi, açıklamalarını şöyle sürdürdü;
“Danışman Öğretmen ve Rehberlik Servimizden bahsedecek olursak; Lisans Koleji olarak eğitimde kaliteyi sağlamak ve artırmak adına Danışman Öğretmenlerimizle öğrencinin eğitim öğretimi ve kişisel gelişimini doğrudan yani birebir takip eden, hatta sürekli takip edeceğinden öğrencinin sorunlarını hızlı ve zamanında tespit edecek, öğrencinin sorununa yerinde ve yine bir şekilde çözümler üretecektir. Böylece öğrencinin eksikleri ve sorunları üst üste birikmeyecek ve çıkılmaz hale dönüşmeyecektir. Lisan Koleji olarak, eğitimi genelleştirmeyi uygun bulmuyoruz. Nasıl ki; ‘her insan farklıdır’ diyoruz. Öyleyse her öğrenci de farklıdır. O zaman her öğrenciye yönelik eğitim projeleri üretmeliyiz.Öğrencilerin kalabalık ve genel bir eğitimin içinde kaybolmasını istemiyoruz. Biz de bu zor durumu Danışman Öğretmen sistemi ile aşacağız. Danışman Öğretmen öğrenciye hedef belirlerken sürekli veliyi bilgilendirecek, bilgi alışverişi için olarak iki yönlü hareket edecektir. Ondan dolayı günlük, haftalık ve aylık veli görüşmeleri gerçekleştirecektirler. Tabii eğitimin vazgeçilmezi ve kalbi olan rehberlik hizmetlerimizle öğrencinin kişisel gelişim, kariyer ve eğitime dair her konuda öğrencinin yanında olacaktır. Danışman Öğretmenle birlikte öğrenciler, başarılarını arttıracak çalışmalar yapacaktır. Amacımız; sadece öğrenciler değil, velilere yönelik bilgilendirici seminerler düzenleyerek, velilerin içinden çıkamadığı konularda bilgilenmelerini sağlayarak çocuklarına yardımcı olmaları sağlanacaktır. Böylece veli, öğrencinin eğitiminden kopuk durmayacak, aksine eğitimin içinde ve eğitimin bir parçası olacaktır. Okuldaki rehberlik kadar evde velilerin öğrenciye olan tutumu, yaklaşımı da çok önemlidir. Görüldüğü gibi eğitim sadece okuldan ibaret değildir. Bizim kadar aile desteği de önemlidir, belki bazı konularda okuldan daha önemlidir. Dolaysıyla biz bunu önemsiyoruz ve bu eksikliği dönem içinde velilerimizle kapatmayı hedefliyoruz”.
Rehberlik hizmetleriyle öğrenciye ve veliye pusula olmayı hedefliyoruz
“Rehberlik hizmetleri bir pusula görevi görerek, öğrencinin nasıl yol alması gerektiği konusunda önemli bir rol oynayacaktır” diyen Özel Lisans Koleji Kurucularından Dilek Çiftçi, açıklamalarına şöyle devam etti;
“Kısacası rehberlik hizmetleriyle öğrenciye ve veliye pusula olmayı hedefliyoruz. Eğitim süreci içinde çalışmalarımızla ne demek istediğimizi daha iyi anlaşılacaktır. Dersliklerimizdeki öğrenci sayısının sınırlı olması öğrencinin dersi daha iyi dinlemesi ve anlamasını kolaylaştıracaktır. Buna rağmen biz öğrencilerin derslerinin yanında birebir ders çalışmalar ve etütlerle takviye ediyoruz. Daha önce de belirttiğimiz gibi, biz öğrencinin kendi kendine ders çalışmasını önemsiyoruz ve bu konuya yönelik çalışmalarımız oluyor ve her zaman olacaktır. Öğrencinin takıldığı konular, çözemediği sorular ve geriye dönük unuttuğu konuları birebir ve etütlerle telafi edip, pekiştireceğiz. Böylece öğrencinin öğrenme yolunu sürekli açık tutacağız.”
LGS ve YKS Sınavları
Özel Lisans Koleji Kurucularından Dilek Çiftçi, açıklamalarını şöyle sonlandırdı;
“Pandeminin gölgesinde liseye ve üniversiteye hazırlanan öğrenciler, zorlu bir süreci geride bıraktı. Okulların pandemi nedeniyle eğitime ara vermesi öğrencilerin ve velilerin üzerinde olumsuz etkiler bıraksa da, 2021 yılında LGS’ye 1 milyon 243 bin, YKS'ye başvuran aday sayısı TYT oturumu için 2 milyon 592 bin 390, AYT oturumu için 1 milyon 781 bin 678, YDT oturumu için 130 bin 491 kişi civarında katılım oldu. Öğrencilerin hayallerindeki üniversiteyi kazanmak için iyi bir lisede ve üniversitede eğitim almanın ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyoruz. Öğrencilerin bu yoldaki emeklerinin karşılığının almasını diliyoruz. Öğrenciler istedikleri liseye ve üniversiteye geçiş yapmanın arifesindeler. Dileğimiz bütün öğrencilerin arzu ettikleri okulları kazanmasıdır. Bilindiği gibi sınavlar giderek zorlaşmakta ve ezber mantığı bir kenara bırakılmaktadır. Sorularla yeni nesil öğrencilerin bilgilerini en iyi ve doğru şekilde kullanması istenmektedir. Geçtiğimiz LGS’de ve YKS’de sorular öğrencilerin mantık muhakemesine dönük olmuştur. Örneğin: Türkçe soruları ‘sözcükte, cümlede ve paragrafta anlam’, ‘grafik yorumlama/okuma’ şeklinde olmuştur. Yine matematik soruları, beceri temelli soru tarzına uygun görsellerle zenginleştirilmiştir. Analitik düşünceye dayalı sorulardan oluşmuştu. Bu iki önemli dersin sınavdaki soru tarzı, diğer dersler içinde geçerli bir yaklaşımla oluşturulmuş sorular çıktı. Bu da bize gösteriyor ki; sınavlar okuduğunu anlama, yorumlama, değerlendirme, analiz etme becerileri istemektedir. Salt bilgi tarzı sorular artık neredeyse sorulmuyor. Öğrenciden istenen bildiğini yorumlayabilmesidir. Okuduğunu anlamasıdır. Öyleyse bize düşün de ezberden uzak, anlamaya dayalı bir eğitim anlayışıdır. Lisans Koleji sınavlara hazırlık konusunda yeni nesil soruların öğrenciden istediği doğrultuda bir eğitim politikası geliştirmiştir. Biz de ezberci bir mantıktan uzak, öğrencilerin okuduğunu anlayan ve analitik bir beceri kazandırmaktır. Şanlıurfa’da bu konudaki eksiklikleri gördük, eksikleri gidermeyi kendimize hedef edindik ve eğitim misyonumuzu ve kadromuzu oluşturduk. Tecrübeli eğitim kadromuzla öğrencilerin hayalindeki üniversiteye hazırlıyoruz. Konuyu toparlayacak olursak, biz öğrenciyi dersler kadar hayata hazırlamayı amaçlıyoruz. Öğrencinin kişisel gelişimi ve kendine koyduğu hedeflerle, dersler iç içe bir eğitimle sorumluluk sahibi ve değerler eğitimiyle geleceğe hazırlayacağız. Tabi ki, siz değerli velilerle. Ne istediğini bilen, bilinçli bir gençlik için Lisans Koleji üstüne düşen sorumlulukları zevkle yerine getirecektir. Daha güzel bir gelecek kurma yolunda siz velilerimizi yanımızda görmek bizi mutlu edecektir."
Yorum Yazın