Şanlıurfa'da havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar kış hazırlıklarına başladı. Kışlık odun ve kömürlerini alan vatandaşlar, ardından sobacıların yolunu tutuyor. Esnaf ise hareketlilikten memnun.
(Haber: İbrahim Halil ASLAN)
Yeni yapılan konutlarda doğal gaz kullanılırken, kent merkezinde ve kırsal kesimde yaşayan bazı vatandaşlar kışa hazırlıksız yakalanmamak için, yakacaklarını temin etmeye başladı. Kış ayı için odun ve kömür almaya başlayan vatandaşlar odun ve kömür piyasasının bir nebze de olsa canlanmasına neden oldu. Fiyatların da geçen yıla oranla değişmediği gözlenirken, oduncular pazarında önümüzdeki günlerde hareketliliğin artacağı benziyor.
SOBA SATIŞLARI DA BAŞLADI
Kışlık odun ve kömürlerini alan vatandaşlar, ardından sobacıların yolunu tutuyor. Bu sene soğukların erken başlamasıyla birlikte Şanlıurfa'daki soba satıcıları, ambarlardaki sobalarını tezgahlara dizerek müşterinin beğenisine sunuyor. Isınmak için doğalgaz hizmetinden vazgeçen vatandaşlar fiyatı 100 ile 250 arasında değişen kömür ve odun sobası almaya başladı. Satışların yüzlerini güldürdüğünü belirten hırdavatçılar, kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte soba satışlarının da arttığını belirtiyor. Sobacı esnafı, fiyatların geçen yılla aynı olduğunu söylerken, doğalgaz kullanımının artması ile işlerinin azaldığını vurguladılar.
ESNAF SATIŞLARDAN MEMNUN
Soba satıcıları Şanlıurfa Olay’a yaptığı açıklamada, “Kış aylarının yaklaşmasıyla işlerimizde hareketlilik yaşanıyor. Bu durumdan memnunuz. Biz vatandaşların bütçesine uygun sobalar satıyoruz. Son zamanlarda doğalgaz kullanımın artması ile beraber soba satışlarında önceki yıllara göre azalma oldu. Ama soba satışı yine yıllardır devam ediyor. Çünkü durumu iyi olmayan vatandaşlar soba alıyor. Köydeki vatandaşlar bu sobalarda daha çok odun ve tezek yakarak ısınıyorlar. Bunun için en çok satışlarımız şehir merkezinden fazla kırsal alana oluyor” ifadelerini kullandı.
UZMANLARDAN BACA UYARISI
Öte yandan kış mevsimi başlamadan soba bacalarının temizliğinin yapılması can ve mal emniyeti bakımından önem taşıyor. Temizlenmeyen soba bacaları zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep oluyor. Tahliye edilemeyen karbon monoksit gazları ölümlere, kurum tutuşması ise yangınlara neden oluyor. Bu nedenle her yıl onlarca vatandaşımız hayatını kaybediyor. Ayrıca çıkan yangınlarda da milyarca liralık maddi zarar meydana geliyor. Uzmanlar ise, havaların soğuması ile birlikte baca temizliği konusunda yoğunluk yaşanabileceğine dikkat çekerek son günleri beklemeden baca temizliklerinin yapılması konusunda Şanlıurfalı vatandaşları uyarıyor. Uzmanlara göre, baca, yanma sonucu ortaya çıkan, insan sağlığı açısından tehlikeli olabilecek gazları en güvenilir yoldan atmosfere ulaştıran kanal sistemine verilen isim olarak tarif ediliyor. Baca yüksek ısıya ve yangına, yanma sonucu ortaya çıkacak gazların kimyasal etkisine, korozyona ve su buharına karşı dayanıklı olmalı. Aynı zamanda yarattığı çekme sayesinde, yanma için gerekli havayı ocağa, ızgaraya ve kazana ulaştırıyor. Yanma veriminin yüksek, ısıtma maliyetinin düşük olması ve çevre sağlığının korunması bakımından bacaların faaliyet alanına göre belirli periyotlarda temizletilmesi gerekiyor.
Yorum Yazın