Geçirdiği kalp krizi sonucu 2014 yılında yaşamını yitiren kazı eski başkanı, Alman arkeolog Klaus Schmidt'in eşi Çiğdem Köksal Schmidt ’Göbeklitepe hakkında konuşan çok kişi var, yeni bir araştırma yapan yok‘ dedi, yapılan bazı yorumlara tepki gösterdi.
(İsmet AĞCA/Şanlıurfa OLAY)
Çiğdem Köksal Schmidt‘in sosyal medya adresleri aracığıyla paylaştığı yorum şöyle:
’‘Adem ile Havva’nın cenneti ya da Cennetten kovulduğu yer (İki versiyonu vardı bu söylemin), Tarihin sıfır noktası, Dünyanın en eski şehri, En eski tanrılar vs. gibi lafları Klaus hiç kullanmadı, Göbeklitepe’nin yanına bu tür saçmalıkları yanaştırmadı...
Yaptığı yayınlarda bilimsel araştırmanın, etiğin izinden ayrılmadan çalışmalarını paylaştı. 2006 yılında Almanya’da yayınlanan kitabının alt başlığı yayınevi tarafından “En eski tapınağı yapanlar” olarak seçilmişti. Kitabında Klaus kavram olarak “tapınak” sözcüğünü neden düşünebileceğimizi anlatıyor ama ritüelleri hiçbir zaman rekonstre edemeyeceğimizi de uzun uzun açıklıyor.
DÜNYA TARİHİ ANSİKLOPEDİSİNE YENİ BİR FASİKÜL KATTIK
Tüm diğer yayınlarda tarafsız kavramları kullandı Klaus. Yapı, Anlage, Enclosure gibi. Röportajlarda ama en eski, ama en yeni bir şey, ama dünya tarihini değiştirdi diye üstüne geldiklerinde, 'Hayır. İnsan eliyle inşa edilmiş şimdilik bildiğimiz en eski anıtsal yapılar', 'Hayır. Dünya tarihini değiştirmedik. Dünya tarihi bir ansiklopedi ise yeni bir fasikül kattık' derdi.
Son günlerde Göbeklitepe hakkında konuşmak isteyen, konuşan çok kişi var, yeni bir araştırma yapan yok ama. Yeni verilerle ileriye giderek Göbeklitepe'yi konuşmak yerine Klaus Schmidt'e saldırmak, incitmek var.
Belediyelerin, Seyahat acentalarının ya da “Hazine avcısı'' formatındaki yazarların dikkat çekmek için kullandığı söylemleri hatırlatıp Klaus Schmidt’i eleştirmek, yermek ve hatta “Onun yüzünden Göbeklitepe hızlı bir biçimde yanlış algılandı” demek ne oluyor? Terbiyesizlik oluyor''
Yorum Yazın