Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Bakan Koca açıkladı: Evlilik öncesi SMA taraması 2 yılda 1 milyonu aşkın kişiye ulaştı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Koca açıkladı: Evlilik öncesi SMA taraması 2 yılda 1 milyonu aşkın kişiye ulaştı
Abone ol
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan tarama programının, 27 Aralık 2021 tarihinden itibaren, 81 ilde uygulandığını belirterek, “Programın uygulamaya konulmasından 4 Eylül 2023’e kadar 1 Milyon 834 kişi tarandı.” ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medyahesabından yaptığı açıklamada, Spinal müsküler atrofi (SMA) hastalığınınönlenmesine yönelik, evlenecek çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesiniamaçlayan tarama programının 27 Aralık 2021'den itibaren 81 ildeuygulandığını belirtti.

 Bakan Koca, evlilik öncesi SMA taramasıuygulamasından 2 yılda 1 milyon 834 kişinin yararlandığını açıkladı.

 Bakan Koca paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

 Alınan numunelerin analizi sonucunda, ‘SMATaşıyıcılığı Şüpheli’ olarak tespit edilen 22 Bin 573 kişi için elde edilenveriler, programın SMA hastalığının yayılmasını engelleme ve erken teşhiskonusundaki önemini göstermiştir. SMA, toplumda her 50 kişiden birindegörülebilen genetik bir hastalık. Ebeveynlerin her ikisi de taşıyıcı olduğundabebekte hastalık riski %25'e kadar yükselmektedir. Bu nedenle, SMAtaşıyıcılığını evlilik öncesinde saptamak, potansiyel riski azaltma açısındanbüyük bir önem taşıyor.

 SMA tarama testleri, evlilik öncesi dönemde, SağlıkBakanlığı tarafından ücretsiz yapılmakta ve aile hekimliklerinceyürütülmektedir. Ayrıca, gebelik döneminde de, talep eden çiftlere tarama testiuygulanıyor. Tarama sonuçları 2 hafta içinde elde edilmekte ve e-Nabızuygulaması aracılığıyla kolayca sonuçlara erişilebilmektedir. Ayrıca, programınbir parçası olarak, çiftlerin taşıyıcı olduğu belirlendiğinde, sağlıklı birçocuk sahibi olabilmeleri için genetik danışma hizmeti sunuluyor. Bu danışma,doğum öncesi veya tüp bebek aşılama öncesi tanı testi gibi seçenekleriiçermektedir. Şayet çiftlerden sadece birinin taşıyıcılığı şüpheli ise,diğerinin de sessiz taşıyıcı olma ihtimaline karşı, Tıbbi Genetik Uzmanınayönlendirilerek, daha detaylı bir inceleme yapılması ve danışmanlık imkânınakavuşması bedelsiz olarak sağlanmaktadır. SMA, ilerleyici bir motor nöronhastalığıdır, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bunedenle, evlilik öncesi SMA Tarama Programı erken teşhis ve önleme açısından kritikbir rol oynamaktadır.”

Spinal müsküler atrofi (SMA), kasların zayıflamasınaneden olan genetik (kalıtsal) bir nöromüsküler hastalıktır. SMA‘lıinsanlar, omurilikte kas hareketini kontrol eden (motor nöronlar olarakadlandırılan) belirli bir tür sinir hücresini kaybederler. Bu motornöronlar olmadan kaslar, kasları hareket ettiren sinir sinyallerini almaz. Atrofikelimesi daha küçük anlamına gelen tıbbi bir terimdir. SMA ile bazıkaslar, kullanılmadığı için küçülür ve zayıflar.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Urfa sınırında 2 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildiÖnceki Haber

Urfa sınırında 2 PKK/YPG’li terörist etk...

Vatandaşlar trambüs ve ücretsiz ring hattından memnunSonraki Haber

Vatandaşlar trambüs ve ücretsiz ring hat...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar