Kentte hem Şanlıurfalıların hem de turistlerin ilgi odağı olan 'Ucuzluk Pazarı', fiyatı ve çeşitliliğiyle tüm gözleri üzerine çekiyor.
ŞANLIURFA/Kentte hem Şanlıurfalıların hem de turistlerin ilgi odağı olan 'Ucuzluk Pazarı', fiyatı ve çeşitliliğiyle tüm gözleri üzerine çekiyor. Aksesuarcısından zücaciyecisine, ciğercisinden kumaşçısına birçok ihtiyaca cevap veren çarşıda, esnaf tarihi pazarın konum itibariyle de tercih edildiğini kaydetti. Ürün fiyatlarının daha uygun olduğunu aktaran esnaf, "Biraz daha yöresel çalıştığımız için turistlerin dikkatini çekiyor" dedi.
Şanlıurfa'da Osmanlı Döneminden kalma iş hanları ve çarşılardan oluşan 'eski ticaret merkezleri', kentin dört bir yanında yoğunluk gösteriyor.
Geleneksel mimariyle şekillendirilen Sipahi Pazarı, Kınacı Pazarı, Bakırcılar Çarşısı, Eskici Pazarı, Kuyumcular Çarşısı, Kunduracılar Pazarı ve Gümrük Hanı gibi tarihi öneme sahip pek çok çarşının bulunduğu Tarihi Kapalı Çarşı'da yer alan 'Ucuzluk Pazarı' da farklı özellikleriyle dikkat çekiyor.
A'DAN Z'YE TÜM İHTİYAÇLAR KARŞILANIYOR
Ucuzluk Pazarı, her yıl kente gelen yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra kırsaldan şehir merkezine gelen ailelerin de ilgi odağı oluyor. A'dan Z'ye birçok ihtiyacın bulunduğu pazarda vatandaşlar, yöresel kıyafet ve aksesuarlar, bakır süs eşyaları, ev gereçleri ve hediyelik eşya ihtiyaçlarının birçoğunu buradan karşılıyor.
'OTANTİK ÇARŞI' AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYOR
Atadan-babadan kalma esnafın bulunduğu, her bütçeye uygun ihtiyaçların yer aldığı tarihi alan, otantik değerini yitirmeyen ender çarşılardan biri olarak da kabul ediliyor.
Kentte her geçen yıl sayıları artan ve her ihtiyacı içinde barındıran Alışveriş Merkezlerine rağmen Ucuzluk Pazarı, ayakta durmaya çalışıyor.
HEM FİYAT UYGUN HEM ÇEŞİTLİLİK ÇOK
Sabahın ilk ışıklarıyla hareketliğin başladığı çarşıda, esnaf ise tarihi alanda hem fiyatların uygun hem de çeşitliliğin çok olduğunu aktardı.
Aksesuarcısından zücaciyecisine, ciğercisinden kumaşçısına birçok dükkanın yer aldığı Ucuzluk Çarşısı esnafı özel açıklamalarda bulundu.
RUHAN: İMİTASYON ÜRÜNLERİ UCUZA SATIYORUZ
Tarihi çarşıda imitasyon bilezik, zincir, kolye satan esnaf Recep Ruhan, "Bu işi 2 buçuk yıldır yapıyoruz. Bijuteri üzerinde çalışıyorum. Şu an altının fiyatı yüksek olduğu için satışlar daha çok gidiyor. Sahte altın, buna Suriye altını diyorlar. Renkleri kolay kolay bozulmuyor, onun için çok tercih ediliyor. Düğünlerde daha çok kullanılıyor. Yüzük, frenk bağları, kemer, zincir... Altın ile birebir yapılan şeyleri satıyoruz. Saat üstüne de çeyizlik üstüne de işlerimiz var. Fiyatlarımız uygun, 5 liradan başlıyor 250 liraya kadar çıkıyor. Frenk bağının fiyatı 250 lira ve 2 yıl garantili. Altın fiyatı çok yüksek o yüzden vatandaş ilgili. Yabancı turistlerde bilekliklere ilgili, Urfa'ya ait ürünlere ilgililer" ifadelerini kullandı.
İSTEGÜN: BU KUMAŞLAR BAŞKA YERDE YOK!
Babadan kalma 'kumaşçılık' işi ile Ucuzluk Pazarında yer alan esnaf Veysel İstegün, uzak doğu tekstil ürünlerini sattıklarını belirterek, "25 yıldır ucuzluk çarşısındayım, atadan babadan kalma işi yapıyoruz. Burası Şanlıurfa'nın en eski tarihi çarşısı, Osmanlı zamanından kalma. Kumaş işi yapıyoruz, uzak doğu tekstil ürünleri, yöresel kıyafetler, kaftanlar satıyoruz. Yabancı turistlerin Urfa'ya gelmesini isteriz. Kıyafetler ile genellikle yöresel elbiseler yapılıyor. Düğünlerde, kınalarda, sünnetlerde giyiyorlar. Turistler olumlu tepki gösteriyor. Türkiye'de kumaş çeşitliliği en fazla Urfa'da var, başka yerde yok bu kadar" diye konuştu.
YAŞAR: URFA'NIN GÖBEĞİ OLDUĞU İÇİN AKIN AKIN
Şanlıurfa'nın göbeğinde yer alan Ucuzluk Pazarda hediyelik eşyalara ilgilin çok olduğunu aktaran esnaf Ali Yaşar, "8 yaşımdan bu yana esnafım. Biz de Ucuzluk Çarşısında hediyelik ve kozmetik eşyalar satıyoruz. Vatandaşın ilgisi sezonluk, daha çok hediyelik eşya için şu an talep var. Biraz daha yöresel çalıştığımız için turistlerin dikkatini çekiyor. Fiyatlarımız hep ithal ürünler olduğu için dolar da yüksek olduğu için şu an pahalı. Ucuzluk Pazarı Urfa'nın göbeği olduğu için akım çok ama herkes fiyatlardan şikayetçi, en çok da biz" açıklamasında bulundu.
'FİYATLAR UCUZLUK PAZARINDA UYGUN'
Pazarda kuruyemiş satan bir diğer esnaf da yabancı turistlerin ilgi gösterdiğini kaydederek, "Ben de 3 yıldır Ucuzluk Pazarındayım, kuruyemiş satıyoruz. Bizim burası genellikle yabancılara bağlı, yabancı olmadı mı Urfalılar pek almıyor. Yerli turistler alıyor, onların ilgisi güzel. Fiyatlarımız uygun çoğu yere göre, fiyatlarımız hepsi aynı. Fıstıklar 60 TL, kabak çekirdekleri 18 TL... Kalitesine göre değişiyor" sözlerini kullandı.
ÇETİN: URFA'YA ÖZGÜ HALFETİ KOLONYASI
Kentin en önemli ürünlerinden biri olan Halfeti kolonyasının satışını gerçekleştiren esnaf Ahmet Enes Geyik ise, "6 aydır ben de Ucuzluk Çarşısındayım. Biz yabancıların, gelen turistlerin alacağı ürünler satıyoruz. Urfa'ya ait, yöresel ürünler. Örneğin Karagül kolonyası var. Şanlıurfamızın Halfeti'nin özel üretimi. Dünyada tek Şanlıurfa ve Halfeti'de bulunur. Hediyelik ürünler, magnet ürünleri satıyoruz. Bakır çeşitlerimiz var. Vatandaşın ilgisi iyi, turistlerin baya var. Ucuzluk Pazarı diğer yerlerden daha ucuz. Arada bir yüzde 20-30'luk fiyat farkı var" dedi.
İSTEGÜN: BİNDALLI, GECE KIYAFETİ, DÜĞÜN, SÜNNET...
Yıllardır atadan kalma işi yapan ve Ucuzluk Pazarında yöresel kıyafetlere can veren kumaşları satan esnaf İbrahim İstegün, "Ben yaklaşık 1990'dan beri bu işle uğraşıyorum. Urfa'ya özgü kumaşlar, Hint kumaşları satıyoruz. İthal kumaşlar olup, buradaki müşterilerimize satıyoruz. Biz de daha çok yöresel kıyafetler olduğu için ablalarımız,annelerimiz bu kıyafetleri kullanıyor. Bu kumaşları daha çok bindallı için, gece kıyafeti, düğünler için kullanıyorlar. Bunlar bizim yöresel kıyafetlerimiz olduğu için günlük bile giyiliyor. Yabancı turistlerin ilgisi çok fazla ama ekonomik sorunlardan dolayı alım güçleri yok. Bizim kumaşlar turistlere biraz pahalıya mal oluyor. Bizim kumaşlarımız diğer esnaflara göre daha düşük. Biz de 20-30 lira ise batıda 40-50 liradır" ifadelerine yer verdi.
ÇETİN: CİĞERLERİMİZ DAHA UYGUN, İLGİ ÇOK
Tarihi çarşıda kentin en lezzetli ürünlerinden ciğer satan esnaf Mehmet Çetin, "Ucuzluk Pazarında 15 yıldır ciğer satıyoruz. Turistik alandayız, yabancılara güzel ciğer sunuyoruz. Vatandaşın ilgisi son 8 yıldan beri ve bu yıl Göbeklitepe'den dolayı baya ilgi var. Türkiye'nin her yerinden geliyorlar. Ciğerlerimize haran kalıyorlar. Fiyatlarımız genellikle hep standarttır. Bu turisttir bundan fazla alayım diye bir şey yok, hepsi aynı. Gelen biri bir ciğer yerse kuzu ciğeri ise 25 TL, dana ciğeriyse 15 TL'dir" diye konuştu.
ÇATIN: ÇEŞİT ÇEŞİT, KALİTE KALİTE BİBERLER SATIYORUZ
10 yaşından bu yana Ucuzluk Pazarında baharat ürünleri sattığını söyleyen Fevzettin Çatın da, "Biz de burada biber satıyoruz. Kalite kalite değişiyor biberlerimiz. EV ve fabrika yapımı biberlerimiz var. Kaçak çay, Urfa'ya özgü kahveler satıyoruz. Dışarıdan ithal gelen ve burada yaptığımız baharatlar satıyoruz. Vatandaşların ilgisi şu an güzel, turistler çok ilgi gösteriyor. Biberlerimiz 15 TL'den başlıyor, 40-50 TL'ye çıkıyor" diyerek sözlerine son verdi.
ÖZLEM DİKMEN-ÖZEL HABER/BİHA
Yorum Yazın