Vücudumuz her zaman suya ihtiyaç duyuyor. Sağlıklı bir vücut için her gün su içmemiz şart. Özellikle de içinde bulunduğumuz kavurucu sıcak yaz günlerinde vücudun sıvı ihtiyacı daha da artıyor. Hatta tükettiğimiz bazı yiyecekler vücudun su oranını azaltıyor. Uzmanlar bu sebeple vücudun su ihtiyacını artıran bu besinlerden uzak durulması gerektiğinin altını çiziyor.
Beslenme biçimimiz vücut sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Sağlıklı bir vücut için mutlaka sağlıklı besinler tüketmemiz gerekiyor. Özellikle de içinde bulunduğumuz kavurucu yaz aylarında beslenme düzeninde değişikliğe gitmemiz öneriliyor.
Yazın sıcak günlerinde vücudumuz daha çok suya ihtiyaç duyuyor. Bazı besinleri tüketmek de vücudun su oranını azaltıyor. Bu sebeple yaz aylarında su oranını azaltan bu besinlerden uzak durmak gerekiyor.
Rekor düzeydeki sıcaklıklar, tıpkı Türkiye gibi diğer ülkeleri de esir aldı. Yüksek sıcaklıklar sonrası, beslenme alışkanlıklarına dair önemli açıklamalar yapıldı.
Beslenme uzmanı Nick Hird, "Yaz aylarında susuz kalmak, sağlığımıza sandığımızdan daha büyük zararlar verebilir. Lezzetli olduğu için tercih edilen bazı gıdalar, aşırı miktarda tüketildiğinde vücudu susuz bırakabilir'' dedi.
Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yayınlanan bir araştırma, bol sıvı alan yetişkinlerin kalp ve akciğer hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma risklerinin daha az olduğunu ortaya koydu. Su içmeyi ihmal etmeyen bireylerin, uzun yaşama olasılıklarının da daha yüksek olduğu belirtildi.
Uzmanlar; karpuz, çilek, domates, kavun ve şeftali gibi besinlerin yüzde 90 su içerdiğini ve yazın gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini belirtti. Ayrıca bu besinlerin A vitamini, C vitamini, magnezyum ve antioksidanlar gibi hayati besinlerle dolu olduklarının da altı çizildi.
Tüketilmemesi gereken besinler; işlenmiş etler, baharatlı yiyecekler ve şekerli içecekler olarak sıralandı.
İŞLENMİŞ ETLER
Nick Hird, şarküteri etlerinin susuzluğu tetikleyebileceğini söyledi. İşlenmiş etler, sodyum ve şeker bakımından yüksek olmalarının yanı sıra, sodyum nitrat gibi koruyucu maddelerle de doludur.
Sodyum nitrat, eti taze tutmak ve bakteri üremesini durdurmak için kullanılan bir koruyucudur. Bu koruyucu, genellikle kendi başına zararsız olsa da, bazı araştırmalar kolorektal kanser, lösemi, lenfoma, yumurtalık kanseri ve pankreas kanseri gibi tehlikeli hastalıkalara yakalanma riskini arttırır.
İşlenmiş etler yerine tavuk veya sığır eti gibi yağsız, düşük sodyumlu etleri tercih edebilirsiniz.
BAHARATLI YİYECEKLER
Hird, baharatlı yemeklerin terlemeyi arttırdığını ve tükürük üreterek susamaya neden olduğunu açıkladı.
Terleme, vücudun kendini serin tutma yöntemidir ancak aynı zamanda sıvı kaybına da yol açarak dehidrasyona neden olur.
Nick Hird, "Cips, tuzlu kuruyemiş ve çubuk kraker gibi yiyecekler çok lezzetli ama sodyum açısından oldukça yüksek gıdalar. Çok fazla tuz tüketmek, susuzluğun artmasına ve su tutulmasına yol açarak idrara çıkma yoluyla daha fazla su kaybetmenize neden olabilir" dedi.
ŞEKERLİ İÇECEKLER
Şeker, idrar söktürücüdür ve suyu uzaklaştıran bir maddedir. Sodyuma benzer şekilde, kan dolaşımında çok fazla şeker olduğunda kan, çevredeki hücrelerden su çekmek zorunda kalır. Diüretik etkisi, idrara çıkmanın artmasına neden olarak sizi susuz bırakır.
Sıcak havalarda aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli daha uygundur.
Balık, zeytinyağlı sebze, meyve ve salata en iyi seçimdir. Ayrıca sıcak ile birlikte terleme oranı arttığı için elektrolit dengesini sağlayacak yoğurt, ayran, cacık, maden suyu tüketimi de unutulmamalıdır.
Yorum Yazın