Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Akçakale’de ‘safran’ umudu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Akçakale’de ‘safran’ umudu
Abone ol
Dünyanın en pahalı baharatı olarak adlandırılan Safran, Akçakale’de ekimi yapıldı. Türkiye’de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan safran bitkisi, Şanlıurfa’nın yeni umut olacak. Şanlıurfa’nınAkçakale ilçesine kırsal AşağıBeydeş Mahallesi’nde İbrahim ve Ebru Gök kardeşlere ait 10 dekar alanda safran ekimiyapıldı.ŞanlıurfaTarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, safran ekimi yapılan bölgedeincelemelerde bulundu.Ekipler, dünyanınen pahalı baharatı olarak bilinen safranın hazırlığı iyi yapılmış bir arazidesağlıklı soğanlarla yaklaşık 3-5 yıl boyunca verimli bir şekilde safran hasadı yapılabileceğiniüreteciler aktardı. Ayrıca, Safranekmek için en uygun zaman,15 Ağustos -15 Eylül aralığında olduğu, safranbitkisinin çiçekleri, Ağustos-Eylül gibi ekildiyse, 15 Ekim-15 Kasım arasındaaçmaya başladığı Bitkinin çiçeklenmesi 1 ay, hasadı ise 20 gün sürdüğübelirtildi. SAFRAN NEDENDÜNYANIN EN PAHALI BAHARATI?Safran,özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılır. Kendisinden elde edilenbaharat, dünyanın ağırlığına göre en pahalı baharatıdır. Kilogram fiyatı 10 bindoları bulabilmektedir.Safran,altın değerinde bir baharat. 1 kilosu için 100-130 bin civarı safran çiçeğigerekiyormuş. bu nedenle dünyanın en pahalı baharatı olarak geçiyor. Çok güzelmor bir çiçek kendisi ama baharat o çiçeğin ortasındaki sarı renkli dişiorganlardan elde ediliyor. Türkiye’de çok sayıda safran türü olmasına rağmenbaharat yapmaya yarayan türü çok az.ŞanlıurfaTarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan paylaşımda şu bilgilere yer verdi;“İl MüdürYardımcısı Mustafa YILDIZ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü MehmetKIZILDEMİR ve konu uzmanı personelimiz haftasonu tarla ziyareti gerçekleştirdi.Akçakaleİlçesi Aşağı Beydeş Köyünde İbrahim ve Ebru GÖK kardeşlerin 10da tarlasındaSafran ekimi yapıldı. Safranın,yurt dışına ihraç edildiği bilgisi verildi. Safran 2022yılı itibari ile dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinmektedir. Hazırlığıiyi yapılmış bir arazide sağlıklı soğanlarla yaklaşık 3-5 yıl boyunca verimlibir şekilde safran hasadı yapmak mümkündür.Safranıekmek için en uygun zaman,15Ağustos -15 Eylül aralığıdır. Safran bitkisininçiçekleri, Ağustos-Eylül gibi ekildiyse, 15 Ekim-15 Kasım arasında açmayabaşlar. Bitkinin çiçeklenmesi 1 ay, hasadı ise 20 gün sürer”BİHA

Şanlıurfa'nınAkçakale ilçesine kırsal AşağıBeydeş Mahallesi’nde İbrahim ve Ebru Gök kardeşlere ait 10 dekar alanda safran ekimiyapıldı.

ŞanlıurfaTarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, safran ekimi yapılan bölgedeincelemelerde bulundu.

Ekipler, dünyanınen pahalı baharatı olarak bilinen safranın hazırlığı iyi yapılmış bir arazidesağlıklı soğanlarla yaklaşık 3-5 yıl boyunca verimli bir şekilde safran hasadı yapılabileceğiniüreteciler aktardı.

Ayrıca, Safranekmek için en uygun zaman,15 Ağustos -15 Eylül aralığında olduğu, safranbitkisinin çiçekleri, Ağustos-Eylül gibi ekildiyse, 15 Ekim-15 Kasım arasındaaçmaya başladığı Bitkinin çiçeklenmesi 1 ay, hasadı ise 20 gün sürdüğübelirtildi.

SAFRAN NEDENDÜNYANIN EN PAHALI BAHARATI?

Safran,özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılır. Kendisinden elde edilenbaharat, dünyanın ağırlığına göre en pahalı baharatıdır. Kilogram fiyatı 10 bindoları bulabilmektedir.

Safran,altın değerinde bir baharat. 1 kilosu için 100-130 bin civarı safran çiçeğigerekiyormuş. bu nedenle dünyanın en pahalı baharatı olarak geçiyor.

Çok güzelmor bir çiçek kendisi ama baharat o çiçeğin ortasındaki sarı renkli dişiorganlardan elde ediliyor. Türkiye’de çok sayıda safran türü olmasına rağmenbaharat yapmaya yarayan türü çok az.

ŞanlıurfaTarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan paylaşımda şu bilgilere yer verdi;

“İl MüdürYardımcısı Mustafa YILDIZ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü MehmetKIZILDEMİR ve konu uzmanı personelimiz haftasonu tarla ziyareti gerçekleştirdi.

Akçakaleİlçesi Aşağı Beydeş Köyünde İbrahim ve Ebru GÖK kardeşlerin 10da tarlasındaSafran ekimi yapıldı. Safranın,yurt dışına ihraç edildiği bilgisi verildi.

Safran 2022yılı itibari ile dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinmektedir. Hazırlığıiyi yapılmış bir arazide sağlıklı soğanlarla yaklaşık 3-5 yıl boyunca verimlibir şekilde safran hasadı yapmak mümkündür.

Safranıekmek için en uygun zaman,15Ağustos -15 Eylül aralığıdır. Safran bitkisininçiçekleri, Ağustos-Eylül gibi ekildiyse, 15 Ekim-15 Kasım arasında açmayabaşlar. Bitkinin çiçeklenmesi 1 ay, hasadı ise 20 gün sürer”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şanlıurfaspor Salih Şen ile sözleşme imzaladıÖnceki Haber

Şanlıurfaspor Salih Şen ile sözleşme imz...

Viranşehir’de elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybettiSonraki Haber

Viranşehir’de elektrik akımına kapılan i...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar