Akçakale Belediyesi öncülüğünde yapılması planlanan Akçakale Pamuk Festivalinin uluslararası düzeyde yapılması kararlaştırıldı.
ŞANLIURFAAkçakale Belediyesi öncülüğünde yapılması planlanan Akçakale Pamuk Festivalinin uluslararası düzeyde yapılması kararlaştırıldı.
Şanlıurfa Valiliği himayesinde ve Akçakale Belediyesi koordinasyonunda gerçekleştirilen Akçakale Pamuk Festivali Danışma Kurulu Toplantısı Vali Yardımcısı Ufuk Akıl'ın başkanlığında Valilik toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıya Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya, Akçakale Kaymakamı Hamza Özer, Akçakale Belediye Başkan Yardımcısı M.Şükrü Mısırlı, Ş.Urfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Selami Yıldız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İ.Halil Peltek, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Osman Çopur, Ş.Urfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, Akçakale Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ayhan, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Halil Şitil, Şube Müdürü Sait Yıldız, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Haluk Rastgeldi, Karacadağ Kalkınma Ajansı Koordinatörü Yunus Çolak ve Ş.Urfa Turizm A.Ş. Müdürü Mehmet Uncu katıldı.
Akçakale Belediye Başkan Yardımcısı M.Şükrü Mısırlı'nın festivale ilişkin sunumu ile başlayan toplantıda bir konuşma yapan Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya, pamuk bitkisinin ekonomik getirisinin oldukça önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Türkiye'nin zengin petrol kaynakları bulunmayabilir ancak Yüce Allah ülkemize adeta iki önemli petrol kuyusu vermiştir. Bunların biri Fırat, diğeri Dicle nehridir. Biz bu iki su kaynağından yeterli derecede istifade edip GAP projesini tamamlayabilirsek Güneydoğu Anadolu Bölgesinden yılda beş milyon ton pamuk elde edebiliriz. Bu da Türkiye'nin ekonomik anlamda kurtuluşu demektir. İşte pamuk bitkisi bu kadar değerli, bu kadar önemli bir ekonomik kaynak teşkil etmektedir. Bölgemizde yetişen pamuk kalite ve randıman olarak iyi olmakla birlikte bunu daha iyi seviyelere çıkarmalı ve Urfa pamuğunu markalaştırmalıyız. Akçakale'nin, Harran Ovasının, Viranşehir ve Suruç'un pamuğunu, dolayısıyla Urfa Pamuğunu ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtmak için bu festivali düzenlemek istiyoruz. Pamuk' la ilgili tüm paydaşlarımızla el ele onlarında desteğiyle yıllardır pamuk tarımının yapıldığı ilimizde ilk festivali Akçakale'de düzenlemek, yatırımcılara ilimizi ilçemizi tanıtmak arzusundayız. Valiliğimizin bu organizasyonu sahiplenmesi ve gereken desteği vermesi çok anlamlıdır. Bu vesileyle başta Sayın Valimiz Abdullah Erin'e ve destek veren tüm STK'larımıza, Üniversitemize, Büyükşehir Belediyemize şükranlarımızı sunuyorum.”
Toplantıya katılan Danışma Kurulu üyeleri de festival düzenlenmesine ilişkin görüşlerini açıklayarak, festivalin Akçakale ilçesinden başlamasıyla birlikte Şanlııurfa bazında sahiplenilmesi ve uluslararası boyuta taşınması konusunda görüş birliğine vardı.
Akçakale Belediye Başkan Yardımcısı M.Şükrü Mısırlı ise Festivalin düzenlenmesi konusunda Belediye olarak kararlı olduklarının altını çizerek, Urfa Pamuğunun tanıtımı ve markalaşması için tüm paydaşların üzerine düşeni yapacağından ve maddi-manevi desteklerini esirgemeyeceğinden eminiz şeklinde konuştu.
Danışma Kurulu, organizasyonun uluslararası seviyede gerçekleşmesi, festivale Çin, Hindistan, Özbekistan gibi önemli pamuk üreticisi ülkelerden birinin de davet edilerek kapsamlı bir festivalin düzenlenebilmesi için hazırlıklara başlanılması ve festivalin önümüzdeki yıl hasat mevsiminde gerçekleştirilmesi kararını aldı.
BİHA
Yorum Yazın