Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Urfa’da spotçular öğrencileri bekliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Urfa’da spotçular öğrencileri bekliyor
Abone ol
Üniversite sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler barınma sorununa çevrildi. Üniversitede öğrenci evinde yaşamak isteyenleri kiralık daire ve ev eşyalarının nasıl alınacağı sorunu bekliyor. Öğrencilerin, yıllardır değişmeyen tercihi ise spotçular, halk arasında bilinen tabiriyle ikinci el eşya satıcıları. Şanlıurfa’daki ikinci el ve spot eşya satan esnaf, iş yerlerine malzemeleri doldurarak dört gözle öğrencilerin gelmesini beklemeye başladı.

ŞANLIURFA - Bu yıl üniversitelerinbirçoğunda akademik takvim 2 Ekim’de başlayacak. Yerleştirme sonuçlarına göre,yaklaşık 30 bin öğrencisi bulunan Harran Üniversitesinin lisans ve ön lisansprogramlarına 7 binden fazla yeni öğrenci yerleşti. Yaklaşık 4 haftasonra binlerce yeni öğrencinin ders başı yapacak olması, Şanlıurfa’da ikinci eleşya satıcılarını ve nakliyatçıları da hareketlendirdi. Kentteki spotçular,dört gözle müşterisi olacak öğrencileri beklemeye başladı.

Urfa’daki bumağazalar, uygun maliyetle ev döşemek isteyen öğrencilerin uğrak yerlerinden. Ancakartan maliyetler ev eşyalarına da yansımış durumda. Geçen yıl ortalama 8bin liraya döşenen öğrenci evinin maliyeti bu sene 15 bin lirayı buluyor.

Şanlıurfa’da eğitim görmekiçin ayak basan öğrencilerin ilk adresi olan spot piyasasını sizin için araştırdık.

İkinci eleşya alım satımı ile ilgilenen Ahmet Uğurkan, sıfır ürünlerin fiyatlarınınyükselmesinin ikinci ele talebi artırdığını söyledi.

“Satışlargeçen seneye göre daha az, geçen sene ürünler ucuzdu şu anda fiyatlar arttığıiçin satışlar daha az oluyor” diyen Uğurkan, geçen sene 2 bin liraya sattıklarıkanepeyi şu anda 5 bin 500-6 bin liraya sattıklarını kaydetti.

Kente dahafazla öğretmen ve öğrencinin gelmesinin işlerini olumlu etkileyeceğinivurgulayan Uğurkan, “Öğretmen ve öğrencilerin geliş sezonu olduğu içingenellikle kanepe olsun diğer ürünler olsun satışları artıyor. Geçen seneyegöre az şu anda satışlar biraz daha az oluyor. Zamlar biraz daha azalırsa dahaiyi olur, müşterilerin memnuniyeti daha az oluyor çünkü. Zamlardan biz deşikayetçiyiz müşteriler de şikayetçi” dedi.

Uzunyıllardır ikinci el eşya alım satımı yapan Fethi Deveci ise işlerinin geçenyıla göre düştüğünü savunanlardan.

“İkinci elve sıfır ürünlerin satışında geçen seneye oranla yüzde70-80 düşüş var, nedeniöğretmenlerin ataması mı az gelen öğrenci mi az, onu bilmiyoruz” diyen Deveci,sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dayalı döşeli1+1 evler yapılıyor Urfa’da, talep de onlara fazla olduğu için öğretmenlerikinci ele, sıfıra ihtiyaç duymuyorlar, onun için işlerimiz durgun halegelmiştir. Geçen sene satışımız yüzde seksenlerdeyken şu anda yüzde yirmi yüzdeonlara düştü. Ödemelerimizi yapamıyoruz kredi ödemekte zorlanıyoruz.”

Fethi Devecikente gelecek yeni üniversiteli öğrencilerden umutlu.

“Üniversiteleraçılınca işlerde canlanma olur” diyen Deveci, “Fiyatlar yüksek, bir öğrencinin,bir öğretmenin sıfır bir ürünü alabilmesi, bir ev döşemesi üç dört aylığınıalır, o da öğretmene öğrenciye ağır gelir kira ve diğer ödemelerinden dolayı.İkinci ellerde fiyatlar uygundur, bir aylıkla bütün her şeyini alabilir. İkinciellerde fiyatlar geçen seneye göre yüzde elli arttı.”

Deveci,geçen yıl ortalama 8 bin liraya döşenen öğrenci evinin maliyetinin bu sene 15bin lirayı bulacağını vurguladı.

Spotçuesnafından Şaban Alkan da özellikle öğretmen ve öğrencilerin aradığı her şeyisattıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Üniversitelerinaçılması bize yaradı diyebiliriz. Fiyatlar bizde uygun ama geçen seneye göreher şey iki katına çıktı. Bu durumdan şikayetçi olan vatandaşlarımız da oluyor,doğrusu biz de şikayetçiyiz ama bizim de aldığımız fiyat belli”.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İbrahim Coşkun’dan ağustos ayı enflasyon verileri sonrası açıklamaÖnceki Haber

İbrahim Coşkun’dan ağustos ayı enflasyon...

Siverek’te zabıtadan fırın denetimiSonraki Haber

Siverek’te zabıtadan fırın denetimi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar