olay sağ
olay sağ
Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Türkiye’nin 2024 Su ve Sulama Raporu: Sulama Alanları Büyüdü, Depolama Tesisleri Artışta

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye’nin 2024 Su ve Sulama Raporu: Sulama Alanları Büyüdü, Depolama Tesisleri Artışta
Abone ol
Tarım ve su yönetimi açısından kritik öneme sahip 2024 yılı Su Kaynakları ve Tarımsal Sulama İstatistikleri yayımlandı. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından işletilen ve ülke tarımının temel altyapısını oluşturan sulama, depolama ve taşkın koruma tesislerine ilişkin veriler, 2024’te hem kapasite hem de alan bakımından artış yaşandığını ortaya koydu.

DSİ Sulama Alanı 4,9 Milyon Hektarı Aştı

Açıklanan verilere göre, 2024 yılında DSİ sulama alanı 4 milyon 913 bin 822 hektar olarak kaydedildi. Bunun yanında diğer kurum ve özel sulamalarla birlikte toplam sulama alanı 2 milyon 290 bin hektar olarak gerçekleşti.

 

DSİ’nin işletmeye açtığı sulama tesislerinde bir önceki yıla göre %2,14’lük artış sağlandı. Böylece son yıllarda sulama altyapısında devam eden genişleme 2024’te de sürdü.

 

Mısır İlk Sırada: Bitki Deseni Değişiyor

 

2024 yılı sulanan alanlarda bitki dağılımı da dikkat çekti. Buna göre;

• Mısır: %20

• Hububat: %15

• Meyve-sebze: %12,9

• Pamuk: %12,4

 

oranıyla sulanan alanlarda en çok yetiştirilen ürün grupları oldu.

 

Bitki deseni verileri, DSİ tarafından işletmeye alınan yıllık sulama alanlarını kapsıyor.

 

Taşkın Koruma Çalışmalarında Artış

 

DSİ tarafından inşa edilen taşkın koruma tesislerinin sayısı 2024 yılında %3,4 oranında arttı. Buna paralel olarak taşkından korunan alan miktarında da %1,5’lik artış yaşandı.

 

Bu artış, iklim değişikliği nedeniyle artan sel risklerine karşı yürütülen çalışmaların devam ettiğini gösteriyor.

 

Baraj ve Gölet Kapasitesi Genişliyor

 

Depolama tesislerine ilişkin veriler de büyümeyi ortaya koydu. DSİ tarafından 2024’te inşa edilen baraj ve gölet sayısında %3,33 artış meydana geldi. Bu tesislerin toplam depolama hacmi ise %1 oranında yükseldi.

 

Türkiye genelinde su yönetimi ve tarımsal verimlilik açısından kritik öneme sahip bu tesisler, kuraklıkla mücadelede de stratejik bir rol üstleniyor.

 

Altyapı Yatırımları 2020–2024 Döneminde Hız Kazandı

 

2020–2024 yılları arasındaki veriler değerlendirildiğinde, DSİ’nin sulama, taşkın koruma, arazi toplulaştırma ve yenilenebilir enerji tesislerinde düzenli bir artış trendinin sürdüğü görülüyor.

 

Uzmanlar, 2024 istatistiklerinin Türkiye’nin su kaynaklarını daha etkin kullanma ve tarımsal üretimi güvence altına alma hedefi açısından olumlu bir çerçeve sunduğunu belirtiyor.

 

Hazırlanan 2024 raporu, hem mevcut su yönetimi politikalarının etkisini ortaya koyuyor hem de tarım sektörünün geleceğine yönelik önemli ipuçları taşıyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İbrahim Tatlıses’ten Oğluna Duygusal Mesaj: “İdo’m Seninle Gurur Duyuyorum”Önceki Haber

İbrahim Tatlıses’ten Oğluna Duygusal Mes...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar