Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Sözleşmeli besicilik projesinde sözleşmeler iptal edildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sözleşmeli besicilik projesinde sözleşmeler iptal edildi
Abone ol
Et fiyatlarını düşürmek için geçtiğimiz yıl büyük vaatlerle hayata geçirilen sözleşmeli besicilik projesi, daha bir yıl geçmeden üreticiyi büyük bir hayal kırıklığına uğratarak ESK ile yapılan sözleşmelerin iptal edildiği ortaya çıktı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayvancılıkta yerliüretimi teşvik etmek için geçtiğimiz yıl büyük umutlarla hayata geçirilensözleşmeli besicilik projesi, yetiştiricileri tam bir hayal kırıklığınauğrattı. Et ve Süt Kurumu’nun sözleşme kapsamında piyasa fiyatlarının üstündebelirlemesi gereken kesim fiyatlarını, piyasa fiyatlarının altındabelirlemesinden dolayı, yetiştiricilerin, ESK ile yaptığı sözleşmeleri 30 binlira ceza ödeyerek iptal ettirdiği ortaya çıktı.

Hükümetin bir tarafından artan gıda fiyatlarına karşıyerli üretimi teşvik edecek yeni vaatler ortaya koyarken, ESK’nın etfiyatlarını düşürmek için hayata geçirilen sözleşmeli besicilik projesinisabote edercesine düşük kesim fiyatı belirleyerek yerli üreticiyicezalandırması tarım politikalarında yaşanan çelişkiyi gözler önüne seriyor.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl hayatageçirilen sözleşmeli besicilik projesinin uygulanmadan rafa kaldırıldığı ortayaçıktı. Et ve Süt Kurumu, sözleşmeli besicilik projesi kapsamındayetiştiricilerle sözleşme yapacak ve sözleşme kapsamında yetiştirilen hayvanlarESK tarafından kesilecekti. Proje kapsamında piyasa fiyatlarının üstünde bir kesimfiyatı belirlenerek, yerli üretimin teşvik edilmesi amaçlanıyordu.

 

Ancak gelinen noktada Et ve Süt Kurumu, bir komisyontarafından aylık olarak belirlenerek, kurum web sayfasından duyurması gerekenkesim fiyatları ile ilgili hiçbir duyuru yapmazken, piyasa fiyatlarının altındabelirlenen kesim fiyatlarının da sözleşme yapılan besicilere dayatıldığı ortayaçıktı.

 

Et ve Süt Kurumu’nun sözleşmeli besicilik projesikapsamında Eylül ayı için kesim fiyatını prim dahil 220 lira olarak belirlediğiortaya çıkarken, yetiştiricilerin de bu kesim fiyatına tepki göstererek, ESKile yaptıkları sözleşmeleri iptal ettirdikleri belirtiliyor.

 

ESK ile sözleşmeli besicilik projesi kapsamında sözleşmeyapan besicilerin, projeden caymaları durumunda 30 bin lira ceza ödemelerigerekiyor. ESK’nın piyasa fiyatlarının altında kesim fiyatı belirlemesindendolayı besiciler 30 bin lira cezayı bile ödemeyi göze alarak sözleşmeleriniiptal ettirmeleri, hayvancılık için büyük umutlarla hayata geçirilen sözleşmelibesicilik projesinde yaşanan hayal kırıklığını gözler önüne seriyor.

 

UKON tarafından haftalık olarak yayınlanan kesimfiyatlarına göre, Türkiye ortalaması karkas (yağsız) kesim fiyatı 240 lirayaçıkmış durumda. Piyasada kesim fiyatları 240 liraya çıkarken, ESK’nınsözleşmeli besicilik projesi kapsamında sözleşme yaptığı yetiştiricilerepiyasanın 20 lira altında kesim fiyatı dayatması, projenin ESK tarafından nasılsabote edildiğini ortaya koyuyor.

 

Diğer yandan ESK, sözleşmeli besicilik projesi dışındaalımını yaptığı karkas kesim fiyatlarında da göstermelik bir artış yaparak 190liradan 200 liraya çıkardı. Kesim fiyatlarında yapılan 10 liralık kesim fiyatıyetiştiriciler için bir anlam ifade etmezken, ESK da bu fiyattan hayvankesemiyor. Kesim fiyatının düşük belirlenmesinden dolayı yerli üreticininhayvanını kesemeyen ESK, ihtiyacı olan eti ise ithal ederek karşılıyor.

 

Yerli üreticinin hayvanını kesmemek için piyasafiyatlarının altında kesim fiyatı açıklayan ESK’nın, ihtiyacı olan eti iseithalatla karşılaması dikkat çekiyor. ESK, her hafta ortalama 50 ton et ithalederken, ihtiyacı olan eti de ithal edilen etle karşılıyor. Yerli üretimidesteklemek için politikalar uygulaması gereken ESK’nın tam aksine yerliüretime darbe vuracak politikalarla et ithal etmesi kamuya ait bir kurumunnasıl yönetildiğini acı bir şekilde gözler önüne seriyor.

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İmamoğlu davasında yeni gelişme!Önceki Haber

İmamoğlu davasında yeni gelişme!

Bakan açıkladı! Ödemeler bugün hesaplara yatırılıyorSonraki Haber

Bakan açıkladı! Ödemeler bugün hesaplara...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar