Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Şanlıurfa’da fıstıkta kımıl tespit edildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şanlıurfa’da fıstıkta kımıl tespit edildi
Abone ol
Ülkede fıstık üretiminde en büyük paya sahip olan Şanlıurfa’da 2023 yılında toplam 59 bin 848 ton fıstık üretimiyle Türkiye’de lider konumunda oldu. Son günlerde fıstıklarda görülen kımıl diye bilinen ama aslında pis kokulu yeşil böcek ve erginlerin yoğun bir şekilde görülmesi fıstık üreticilerini tedirgin etti. Fıstıküreticileri, fıstıklarında çok fazla kımıl olduğu ve meyvede yanma, kokmanınolduğu “Alo Ziraat Doktorum’ ihbarı üzerine ekipleri harekete geçti.ŞanlıurfaTarım ve Orman İl Müdürlüğü gelen ihbarlar üzerine ziraat mühendisleri, Birecikİlçesi Bağlarbaşı Mahallesi’nde Bayram, Abdulaziz, Cengiz ve Ömer Sertkaya’nınfıstık bahçelerine gidilerek incelemeler yaptı.Yapılangözlemlerin ardından fıstık bahçelerindeki üreticilere şu önerilerde bulunuldu.“ÜreticimizinKımıl diye bildiği ama aslında pis kokulu yeşil böcek(Nezara viridula)’nınmeyve,yaprak ve gövdede yumurta,nimf ve erginlerinin yoğun bir şekildebulunduğu tespit edildi. Kontrollerde Neoscytalidium tespit edildi. Karazenkyoğunluğunun fazla olduğu görüldü.Bu yıl havaşartlarından kaynaklanan olumsuzluklar nedeni ile kimyasal mücadele yapılmasınarağmen yeterli gelmediği gözlemlendi. Yapılan ilaçlama sonrası yağmur yağmış veilaçlama istenilen oranda fayda etmemiştir.Yineyağışların ve bölgedeki nemin fazlalığı sebebi ile yabancı ot ve bunlara bağlıinsektisitlerin popülasyonunda aşırı yoğunluk gözlemlendi. Zararlıların birkaçdölü aynı anda görüldü.Ayrıca heminsektisit hem de fungusitlerin oranlarının olması gerekenden daha fazla olduğutespit edildi. Yağışların döllenme zamanında olması verim kaybına da sebepolmuştur.Tespitedilen sorunlar sebebi ile üreticilere hem kimyasal hem de kültürel önlemler veuygulamalar tavsiye edilmiş olup; tarım takvimi oluşturulmuştur.”BİHA

Fıstıküreticileri, fıstıklarında çok fazla kımıl olduğu ve meyvede yanma, kokmanınolduğu “Alo Ziraat Doktorum’ ihbarı üzerine ekipleri harekete geçti.

ŞanlıurfaTarım ve Orman İl Müdürlüğü gelen ihbarlar üzerine ziraat mühendisleri, Birecikİlçesi Bağlarbaşı Mahallesi’nde Bayram, Abdulaziz, Cengiz ve Ömer Sertkaya’nınfıstık bahçelerine gidilerek incelemeler yaptı.

Yapılangözlemlerin ardından fıstık bahçelerindeki üreticilere şu önerilerde bulunuldu.

“ÜreticimizinKımıl diye bildiği ama aslında pis kokulu yeşil böcek(Nezara viridula)’nınmeyve,yaprak ve gövdede yumurta,nimf ve erginlerinin yoğun bir şekildebulunduğu tespit edildi. Kontrollerde Neoscytalidium tespit edildi. Karazenkyoğunluğunun fazla olduğu görüldü.

Bu yıl havaşartlarından kaynaklanan olumsuzluklar nedeni ile kimyasal mücadele yapılmasınarağmen yeterli gelmediği gözlemlendi. Yapılan ilaçlama sonrası yağmur yağmış veilaçlama istenilen oranda fayda etmemiştir.

Yineyağışların ve bölgedeki nemin fazlalığı sebebi ile yabancı ot ve bunlara bağlıinsektisitlerin popülasyonunda aşırı yoğunluk gözlemlendi. Zararlıların birkaçdölü aynı anda görüldü.

Ayrıca heminsektisit hem de fungusitlerin oranlarının olması gerekenden daha fazla olduğutespit edildi. Yağışların döllenme zamanında olması verim kaybına da sebepolmuştur.

Tespitedilen sorunlar sebebi ile üreticilere hem kimyasal hem de kültürel önlemler veuygulamalar tavsiye edilmiş olup; tarım takvimi oluşturulmuştur.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şanlıurfa’da alkol denetimi yapıldıÖnceki Haber

Şanlıurfa’da alkol denetimi yapıldı

Gram ve Cumhuriyet altın fiyatları 16 Eylül 2024Sonraki Haber

Gram ve Cumhuriyet altın fiyatları 16 Ey...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar