
Tarımın başkenti konumundaki Şanlıurfa’da da tarım arazileri her geçen gün betonlaşıyor. Betonlaşan alan artarken, hal böyleyken ülkenin en verimli ovalarından biri olan Harran Ovası’nda betonlaşan arazi miktarı arttı.
Ali ÇETİNKAYA - İbrahim Halil ASLAN / ÖZEL Haber / Şanlıurfa OLAY
Saadet Partisi tarımın geldiği son durumu ortaya çıkarmak adına geniş kapsamlı bir rapor hazırladı. Saadet Partisi Tarım, Hayvancılık ve Orman Politikaları Kurulu’nun “2002 sonrası tarım politika ve uygulamaları’ başlıklı hazırladığı raporda, tarımın son yıllarda ikinci plana atıldığı belirtildi.
‘TARIM ALANLARI HIZLAN DARALIYOR’
Tarım kenti olarak nitelendirilen Şanlıurfa’da, birinci sınıf tarım arazilerinin büyük bir kısmı son yıllarda betonlaştırıldı. Toprak Koruma Kurulu kararlarına rağmen, verimli araziler, betona kurban gitmekten kurtulamadı. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Çullu da, her seferinde tarım arazilerinin korunması gerektiğine vurgu yaparak, bu şekilde devam edilmesi halinde 2050 yılında ciddi anlamda tarım sıkıntısının yaşanacağını belirtiyor. Gelecek yıllarda üretim sıkıntısının yaşanmaması için toprağın korunması gerektiğinin altını çizen Çullu, bu konuda taviz verilmemesi gerektiğini belirtiyor.
‘TOPRAK ÖNEMSİZLEŞTİRİLDİ, BETON YÜCELTİLDİ’
Saadet Partisi Tarım, Hayvancılık ve Orman Politikaları Kurulu, tarımın önemine dikkat çekmek amacıyla hazırladığı raporda, son 17 yılda betonlaşan arazi alanının daha geniş olduğu belirtildi. Tarımın ikinci plana itildiği, toprağın önemsizleştirildiği, buna karşılık betonun yüceltildiği politikaların bir sonucu olarak tarım arazilerinin tükendiği belirtilen raporda, 2002-2019 yılları arası ‘toprağın betona kurban edilme dönemi’ olarak yansıtıldı. Saadet Partisi, hazırladığı raporda inşaat alanlarının arttığı, buna karşılık tarım arazilerinin azaldığına vurgu yaptı.
“KORONAVİRÜSLE BİRLİKTE TARIMIN ÖNEMİ ANLAŞILDI”
Saadet Partisi tarafından hazırlanan raporda 2002 ile 2019 yılları arasında GSYH’de inşaat ve tarım payındaki gelişmelere dikkat çekilerek, “Söz konusu dönemde inşaatın payı yüzde 4,5’dan yüzde 8,6’ya kadar çıkarken, tarımın payı ise yüzde 10,3’ten 5,8’e düştü. 2002–2019 yılları arasında toprak önemsizleştirilirken, buna karşılık betonun yüceltildiği bir dönem olarak tarihe geçti” ifadelerine yer verildi. Koronavirüsle birlikte gıda ve tarımın öneminin daha da anlaşıldığı ifade edilen raporda, bundan sonraki süreçlerde tarım arazilerinin korunması istendi. Saadet Partisi Tarım, Hayvancılık ve Orman Politikaları Kurulu’nca hazırlanan raporda, 2002 ile 2019 yılları arasında GSYH’da inşaat ve tarım payındaki gelişmeler dikkat çekti. Bu verilere göre inşaatın payı yüzde 4,5’dan yüzde 8,6’ya kadar çıkarken, tarımın payı ise yüzde 10,3’den 5,8’e düştü. 2002–2019 yılları arasında toprak önemsizleştirilirken, buna karşılık betonun yüceltildiği bir dönem olarak tarihe geçti. Saadet Partisi Tarım, Hayvancılık ve Orman Politikaları Kurulu; ‘2002 sonrası tarım politika ve uygulamaları’ başlıklı kapsamlı bir rapor hazırladı. Raporda, bu dönem ‘toprağın betona kurman edilme dönemi’ olarak tarif edildi.
Yorum Yazın