Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

İlaç sorununda şikayetler artıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İlaç sorununda şikayetler artıyor
Abone ol
İlaç şirketlerin bir bir Türkiye’den çekilmesi üzerine hastalar ve hasta yakınları isyan etti. İlaç bulamayan hastalar önemli ilaçların tedarik edilmesi için Şikayetvar üzerinden taleplerini dile getirdi.

Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin etikleri inanılmazboyutlara ulaştı. Bazı ilaç firmalarının Türkiye'den çekilmesi üzerine hayatiöneme sahip ilaçların tedarik edilmesinde zorluklar yaşanıyor. Hasta ve Hastayakınları ilaç bulamadıklarını Şikayetvar üzerinden duyurmaya başladı. Kritikhastaların tedavisinde kullanılan ilaçların bulanamadığı ve hasta veyakınlarının bu durumdan kötü anlamda etkilendikleri belirtiliyor.

Şikayetvar platformuna gelen şikayetler arasında, Wilsonhastalığından bipolar bozukluğa, lösemiden cilt hastalıklarına kadar birçokhastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların tedarik edilememesi yer aldı. Kamukurum iskontosundaki yükseklik, ilaç fiyat kararnamesindeki sabit Euro kuru,hammaddenin dolar üzerinden satılması yaşanan tedarik sorununun nedenlerindenbazılarını oluşturuyor.

Eczanelerde oluşan ilaç sıkıntısını dile getiren hasta vehasta yakınları bu durumun hızlı çözülmesini talep ediyor. Platforma gelenşikayet geçen yıla oranla yüzde 113 artış gösterdi.

“İlacımızın olmaması yavaş yavaş ölüme terk edilmekdemek”

 “21 yıldır ben ve iki kardeşim Wilson hastasıyız veilaçlar temin edilmemeye başlandı. Ben ve benim gibi bir sürü Wilson hastasızor durumdayız. İlacımızın olmaması yavaş yavaş ölüme terk edilmek demek. TümWilson hastalarına sesleniyorum susmayın şikayette bulunun sesinizi duyurun.”

“Bunca insan şimdi ne yapacak?”

 “Bipolar bozukluk için üretilen ilaç piyasada yok. Builaç ağrı kesici değil. Bu ilaç birçok hastayı ve hasta yakınını hayatabağlıyor. Nasıl olur da muadili olmadan hastalardan bu ilacı kesersiniz? Buncainsan şimdi ne yapacak?”

 “Lösemi hastası annemin ilacını bulamıyoruz”

 “Annem lösemi hastası. 2 aydır kullandığı ve faydasınıgördüğü ilacı bulamıyoruz. Birçok yere baktık. Lütfen yardımcı olun.”

“Kur farkı yüzünden basit bir ilaç bile bulunamıyor”

 “İlaç bulamıyoruz. Basit bir antibiyotiği bulabilmek içintam 8 tane eczane gezdim. 2 paket gerekliydi, 1 paket zor bulabildim. Kimesorsam ya ‘yok’ diyor ya da ‘en fazla 1 paket var’ diyor. Kalan 1 paketi dereçeteli olduğu için alamadım. Bu euro kuru sorunu yüzünden basit ilaçlar bilebulunamıyor. Tam bir rezalet.”

 “İlaçlar, lüks tüketim ürünü değil, neden piyasadabulunmuyor?”

 “Dikkat eksikliği için kullanılan ilaçlar hiçbir eczanedebulunmuyor. Bunlar ilaç, lüks tüketim ürünleri değil. Hangi eczaneye sorsam çoknormalmiş gibi, ‘yok, gelmiyor’ diyorlar. Bir de çok garip bir şey istemişimgibi garip bir tavır takınıyorlar. Bütün dünyada kullanılan bu ilaçlar nedenbulunamıyor?”

 “İlaç bulamadığım için tedavim iptal oldu”

 “Tüp bebek tedavisi görüyorum ve ihtiyaç duyduğum iğneyibulamıyorum. Doktorlar muadillerini denedi ve başarısız oldu. Ne kadar eczanearadıysam kimsenin elinde ilaç bulunmuyor. İlaç bulamadığım için tedavim iptaloldu. Kim bu işin muhatabı? İlaç neden yok?”

 “En temel hakkımız olan ilaca ulaşamıyoruz, şaka gibi”

 “Cilt hastalığı olan babamın 1 yıldır düzenli kullandığıilaç, bir türlü tedarik edilemiyor. Önemli ilaçlar bunlar. Mutlaka elinizdefazla stok bulundurmanız gerekiyor. Tedarik edemiyoruz diye bir bahane kabuledilemez. En temel hakkımız olan ilaca ulaşamıyoruz şaka gibi.”

 “Hastamız var, ilaç bulmakta zorlanıyoruz”

 “Huntington hastalığında kullanılan ilacı bulamıyoruz.Lütfen bu soruna bir çare bulun. Hastamız var, ilacı bulmakta zorluk çekiyoruz.Raporlar düzenleyip gönderiyoruz, ama ret geliyor. Ne yapacağımızıbilemiyoruz.”

 “Neden çözüm üretilmiyor?”

 “DEHB’li çocuklarımız için çok çok önemli olan ilaç uzunzamandır depolarda dahil hiçbir yerde yok. Muadil ilaç verildiği zaman çocuğunbütün düzeni bozuluyor. İzmir, Antalya, İstanbul… Hiçbir yerde bulamıyoruz.Doktorlarımız da biliyor ilacın zor bulunduğunu ama neden çözüm üretilmiyor.”

 “Düzenli kullanılması gereken ilaç, piyasada yok”

 “Dikkat eksikliği için kullandığımız ilaca ulaşamıyoruz.‘Üretim durduruldu’ diyen var ‘ülkede yok’ diyen var. Eczanelerde ve ilaçdepolarında bulamıyoruz. İstanbul'daki eczanelere sordurdum. Haftalardır yokdeniliyor. En son ilaç için 300 TL istendi. Düzenli kullanılması gereken birilaç. Neden piyasada yok? Ne zaman gelecek? Kısa sürede temin edilmesigerekiyor. Sağlık Bakanlığı'nın bu duruma bir çare bulmasını istiyorum.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kim hangi görevde? AK Parti Urfa Yürütme Kurulu belli oldu!Önceki Haber

Kim hangi görevde? AK Parti Urfa Yürütme...

Okullarda çocuklara 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek verin çağrısıSonraki Haber

Okullarda çocuklara 1 öğün ücretsiz sağl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar