Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Harran Üniversitesi bilim insanlarından önemli buluş

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Harran Üniversitesi bilim insanlarından önemli buluş
Abone ol
Harran Üniversitesi bilim insanları önemli bir buluşa daha imza attı. Laboratuvar ortamında yaptıkları çalışmayla sürme tozundan yüksek hassasiyetli fotodedektör ve güneş pili elde etmeyi başardı.

Günümüz dünyasında doğal enerjiye daha fazla ihtiyaçduyulmasından hareketle Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik BölümüÖğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Aslan ve araştırmacı Dr. Esra Aslan bu konuüzerinde çalışmaya başladı. Yapmış oldukları çalışmalarda doğada bulunan birmineral olan sürme tozu ile çok hassas fotodedektör ve güneş piliüretilebileceğini bilimsel olarak ortaya koydu.

Bilim insanları, hassas fotodedektör ve güneş pillerindendaha fazla verim elde etmek için çalışma başlatmıştı. Laboratuvar ortamındayapılan çalışmalarla doğal bir şekilde doğada bulunan mineral sayesinde dahaverimli ve ekonomik olabilecek bir metot geliştirdiler. Akademisyenleringeliştirdiği güneş pili ve daha hassas fotodedektör sisteminin günümüzşartlarına daha uygun olması bekleniyor.

Bu çalışmada geliştirilen tekniğin, ileriye dönük olarakyüksek verimli ve hassas fotodedektör ve güneş pillerinin üretilmesinde önemlietkileri olacak. Bu yaklaşımla, yakın gelecekte bu malzeme ile üretilen yeninesil güneş pili ve fotodedektörlerin verimliliği de yüksek olacak.

Sürme tozunun 3000 yıldan beri antik Mısırlılardan günümüzekadar hala kullanılan ve göz çevresine sürülen bir kozmetik ürün olduğunubelirten Prof. Dr. Ferhat Aslan;  “Asyave Avrupa ülkelerinde kohl, kajal ya da kajol olarak, bizim dilimizde ise“ismid” olarak adlandırılan sürme, antik bir göz kozmetiğidir. Genelliklegözlerin çevresine sürülen siyah renkli sürme doğada mineral halinde kendiliğindenbulunuyor ve öğütülerek toz haline getiriliyor. Siyah renkli oluşu, ışığıönemli oranda soğurmasına neden oluyor. Bu özelliğinden dolayıaraştırmalarımızda akıllı cihazlarda kullanma fikri oluştu.

Araştırmacılarımız, X-ışını kırınımı, taramalı elektronmikroskobu, optiksel ve elektriksel ölçümlerle yapmış oldukları incelemelersonucunda sürme tozunun ışığa hassas önemli bir yarıiletken malzeme olduğunukeşfettiler. Sürme tozunu yüksek vakum altında buharlaştırarak 200 nanometrekalınlığında çok ince bir film haline getirdiler. Bu filmlerle ışığa hassaselektrik üretebilen cihazlar oluşturmayı başardılar.

Doğada buna benzer başka maddelerden de yararlanma yolundaaraştırmalarımız devam etmektedir. Yakın gelecekte iyi bir gözlemle bumaddeleri de keşfedebileceğimize ve teknolojiye kazandırılabileceğimizeinanıyorum” diye konuştu.

BİHA 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Viranşehir’de silahlı saldırıda hayatını kaybeden Hasan Atmaca’nın katilleri yakalandıÖnceki Haber

Viranşehir’de silahlı saldırıda hayatını...

Eyyübiyeli gençler Süleymanşah Gençlik Merkezinde geleceğe hazırlanıyorSonraki Haber

Eyyübiyeli gençler Süleymanşah Gençlik M...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar