Geçtiğimiz gün gündeme gelen Ceylanpınar Belediye Başkanı Abdullah Aksak’ın belediye başkanlığının düşürüleceği yönündeki iddialara bir yenisi daha eklendi. Habertürk Yazarı Muharrem Sarıkaya yazdığı köşesinde Ak Parti’den aldığı bilgilere göre Abdullah Aksak’ın belediye başkanlığının düşürüleceğini söyledi.
(Selahattin ÇİFTÇİ/Şanlıurfa OLAY)
Seçimden bu yana suların durulmadığı Ceylanpınar’da hareketlilik başladı. Özellikle sosyal medyada bazı isimler Aksak’ın görevden alınacağı yönünde paylaşımlar yapmaya başladı. Aynı iddia Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’dan geldi.
Bugünkü köşesinde Ceylanpınar’a yer veren Muharrem Sarıkaya Ceylanpınar Belediye Başkanı’nın geçmişte bir suç işlediğini, AK Parti’den bazı isimlerden aldığı bilgilere göre ise Aksak’ın belediye başkanlığının düşürüleceğini ifade etti.
İddiaya göre Aksak’ın reşit olmadan önce ruhsatsız silah taşıdığı ve bundan dolayı ceza aldığı öğrenildi.
İşte Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın o yazısı:
Yargıtay geçen haa Türkiye’de kurulu siyasi partiler ve üye sayılarına ilişkin verilerini güncelledi. Yargıtay, iki ay kadar önce de yine yenilemede bulunmuştu. Rakamlara göre 78 siyasi partinin ağırlıklı bölümü üye kaybetmiş. Örneğin Yargıtay’ın 6 Eylül günü yenilediği verisine göre AK Parti’nin üye sayısı 9 milyon 874 bin 843 olarak görülüyordu. Yargıtay’ın 22 Kasım tarihinde yenilediği üye sayısı ise 9 milyon 816 bin 987; yani 2 ayda 57 bin 856 eksilme olmuş. Bunda iki yeni partinin kuruluş çalışması ve kaybedilen belediyelerde çalışan bazı kişilerin üyelikten ayrılmasının neden olabileceği varsayılıyor. CHP’DE ARTIŞ VAR CHP’deki durum ise biraz farklı… CHP’nin yönetim organı MYK’ya sunulan 26 Ağustos tarihli raporda üye sayısı 1 milyon 235 bin 294 olarak gözüküyordu. Yargıtay’ın son rakamına göre 18 bin 310 artış olmuş ve 1 milyon 253 bine çıkmış. Bir önceki dönemde de benzer şekilde CHP’deki üye sayısında artış olmuştu. Ancak bu nüfus artışı ile karşılaştırıldığında siyasi partilere üye olmak için seçmende bir şevkin olmadığı, tam tersine üye olmama veya üyelikten ayrılma eğilimi sergilediği görülüyor. TBMM’de temsil edilen partilerden MHP’nin üye sayısında ise eylül ayına göre 2 bini aşkın artış görülüyor; sayı Eylül’de 467 bin iken 469 bin 637’ye çıktı. En hızlı üye artışı gösteren ise İYİ Parti; Eylül ayında bir öncekine göre 9 bin artışla 182 bin üyeye çıkarken, Yargıtay’ın 22 Kasım tarihli son güncellemesine göre 27 bin daha artıp 209 bin 229’a ulaştı. Saadet Partisi’nin üye sayısı ise 222 bin 151… Dikkat çeken ise siyasi partilerin üye sayıları ile temsil kabiliyetleri arasındaki paradoks…
Örneğin TBMM’nin üçüncü büyük partisi olmasına karşın HDP’nin üye sayısı 38 bin 864… TBMM’deki 62 sandalye sayısına göre, her 626 seçmene bir vekil düşüyor. Oysa 290 sandalyeli AK Parti’de her bir milletvekiline 33 bin 851 üye tekabül ederken, CHP’de her milletvekiline 9 bin 18 üye düşüyor.
HER 33 ÜYEYE BİR VEKİL
Meclis’teki temsil oranı en yüksek olan ise Türkiye İşçi Partisi (TİP)… TİP’in kayıtlı sadece 66 üyesi var. Meclis’te ise Genel Başkan Erkan Baş ve Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu olmak üzere 2 milletvekili ile temsil ediliyor. Yani TİP’de 33 üyeye bir milletvekili düşüyor.
NE BAŞKANI NE DE ÜYESİ VAR
Bununla birlikte genel başkanı ve hiç üyesi bulunmayan partilerin bulunması da dikkat çekici. Kurulu 78 parti arasında sayıları da öyle az değil. Hatta bazıları var ki ne genel başkanı ne de üyesi bulunuyor; Demokratik Genç Parti ve Engelsiz Türkiye Partisi bunlardan ikisi; Yenilikçi Değişim Partisi’nin ise 102 üyesi var, genel başkanı yok. Sosyalist Emekçiler, Ötüken Birliği ile Türk ve Dünya Birliği partilerinin ise genel başkanları bulunmakla birlikte kayıtlı üyesi yok. Bırakın kurucuları, genel başkan ve yardımcılarının birinci derece yakınlarından dahi hiç kimse kayıt yaptırmamış, partiler sıfır üyeli görünüyor.
ÜYE SAYISI ÇOK ARTMIYOR
Bütün bunlar da gösteriyor ki yurttaşlar siyasi partilere eskisi kadar ilgi göstermiyor. Bazı partilerin üye sayısında artıştan söz edilebilir. Ancak unutulmamalı ki İYİ Parti yeni kuruldu ve seçim döneminde çıkardığı performans ve ittifakla TBMM’nin beşinci büyük partisi oldu. Görünürlüğü arttı, propagandasındaki başarı ile de seçmen teveccühünü topladı. CHP ise mega kentlerin belediye başkanlıklarını ele geçirdi, ama bu dahi toplam üye sayısını 1.2 milyondan daha yukarı çekmeye yetmiyor. Her geçen gün daha da artan sorununa çare bulunmadığını gören seçmen sadece partilerden değil, politikadan da uzaklaşıyor… *
AK PARTİLİ BAŞKAN YSK KARARIYLA DÜŞÜRÜLECEK…
Yüksek Seçim Kurulu tarihinde pek de rastlanmayan nedenle bir belediye başkanını yarın görevden düşürecek. Yerel seçimin üzerinden henüz 8 ay geçtikten sonra bu noktaya gelinmiş olmasının nedeni ise YSK’nın güvenlik soruşturmalarındaki bir detayı atlamış olması. Seçim sonrası aday gösterilmeyen eski başkan da bu detaya ulaşmış ve dosyayı ortaya çıkarıp YSK’nın önüne koymuş.
YSK da yarın yapacağı toplantıda dosyayı ele alacak ve büyük olasılıkla başkanın görevden düşürülmesi yönünde karar verecek. Çünkü görevden düşürülecek başkanın seçildiği AK Parti’nin temsilcileri de yapacak başka bir çarenin olmadığı görüşünde. Gelelim ilginç olaya… Geçen yıl bu aylarda belediye başkan aday isimleri belli olmaya başlayınca Şanlıurfa’da deprem yaşanmış ve Ceylanpınar, Akçakale, Harran dahil birçok yerde AK Parti, mevcut başkanlarının yerine yenilerini göstermişti. Mevcut başkanlar da bu tutumu protesto etmek için AK Parti’den istifa edip bir başka partiden adaylığını koymuştu.
KAYBEDEN, KAYBETTİRDİ
Bunlardan biri de Ceylanpınar’ın o dönemdeki AK Partili Belediye Başkanı Menderes Atilla oldu, Demokrat Parti’den adaylığını koydu. Ancak AK Parti’nin aday gösterdiği Abdullah Aksak’a karşı yarışı kaybetti. Aksak’ın göreve başlaması sonrası, kızının belediyede maaşlı çalıştırması dahil Atilla hakkında bazı iddialar gündeme getirildi.
Görünen o ki rekabet bitmemiş, AK Parti’den konuyla ilgili bir ismin aktardığına göre Menderes Atilla, Belediye Başkanı seçilen Abdullah Aksak’ın 18 yaşından küçükken üzerinde ruhsatsız silah yakalatıp bir yıldan fazla hapis cezası almasına ilişkin dosyaya ulaşmış. Aktardıklarına göre bu dosyayı da YSK’ya ulaştırmış.
ÇOCUK MAHKEMESİ KARARI
AK Parti’nin YSK’daki temsilcisi milletvekili Recep Özel TBMM kulisinde dünkü sohbetimizde belediye başkanı seçimi öncesi yaptığı güvenlik soruşturmasında Aksak’ın hapis cezasının fark edilmemesinin nedenini şöyle izah etti: “Bir yıldan fazla ceza almasına neden olan ruhsatsız silahı yakalattığı tarihte 18 yaşın altındaymış ve davasına bu nedenle çocuk mahkemesi bakmış. Çocuk mahkemesinin kararları da gizli olduğu için oraya bakılmamış. Ama bulup getirdiler biz de konuyu ele alacağız.”
MECLİS YENİSİNİ SEÇECEK
Gören o ki Belediye Yasası’nın 44. maddesi gereği bir yıldan fazla ceza alıp seçilme yeterliliğini kaybettiği için başkanlığı düşecek. Bundan sonraki sürece ilişkin de farklı tartışmalar olmakla birlikte Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesi çok açık: “Belediye Başkanlığı’nın herhangi bir nedenle boşalması durumunda (terör hariç) vali tarafından belediye meclisinin on gün içinde toplanması sağlanır… Belediye başkanlığının boşalması veya seçim dönemini aşacak biçimde kamu hizmetinden yasaklanma cezasının verilmiş olması durumunda bir başkan seçer…”
YSK’nın yarın karar vermesi halinde iş Ceylanpınar Belediye Meclisi’ne kalacak…
Yorum Yazın